A- A+
Începând cu o anumită vârstă, vederea începe să se deterioreze și are nevoie de puțin ajutor pentru ca tu să te poți bucura în continuare de viață. Termenul sub care este cunoscut acest fenomen este cel de „prezbiopie”, reprezentând o parte normală a îmbătrânirii. Totuși, ce presupune mai exact întregul proces și cum poate fi el tratat?
Cuprins
Prezbiopia reprezintă o transformare normală adusă de înaintarea în vârstă. Se caracterizează prin faptul că vederea la apropiere devine mai slabă, începe să fie din ce în ce mai dificil să îți concentrezi atenția asupra lucrurilor care se află la o distanță mică de tine. Imaginile sunt focalizate în spatele retinei, în loc să fie focalizate pe aceasta, ceea ce provoacă vederea neclară. Cuvântul înseamnă „ochi bătrân”, avându-și originea în limba greacă și latină.
Atunci când îți concentrezi atenția asupra unui obiect aflat în apropiere, cristalinul ochiului se „bombează” pentru a obține o imagine limpede. Însă, cu trecerea anilor, acesta își pierde elasticitatea și flexibilitatea. Acest lucru împiedică procesul normal de „bombare”, fenomen cunoscut, astfel, sub numele de prezbiopie. Deși pare să apară brusc, pierderea flexibilității cristalinului este un proces progresiv.
În momentul în care prezbiopia apare, persoana afectată simte nevoie de a depărta obiectele de ochi, pentru a spori distanța dintre acestea. La distanța normală de citire, imaginea este încețoșată. În anumite cazuri, fenomenul este însoțit de dureri ale capului (cunoscute sub numele de cefalee) și oboseala ochilor (sau astenopie).
Dacă simptomele prezbiopiei și-au făcut apariția, poate ai observat că ai nevoie de mai multă lumină pentru a reuși să citești, în special seara, când ochii devin obosiți. În general, fenomenul apare începând cu vârsta de 40 de ani, dar se pot întâlni și cazuri mult mai timpurii.
Vederea afectată are nevoie de ajutor pentru ca tu să îți poți continua viața normal. Așadar, este recomandată fie purtarea ochelarilor, fie a lentilelor de contact sau chiar intervenția chirurgicală. Elasticitatea cristalinului se va diminua în mod progresiv (până în jurul vârstei de 60 de ani), ceea ce înseamnă că ochelarii (sau lentilele de contact) vor trebui înlocuiți după o anumită perioadă de timp. Doar în cadrul unei consultații, medicul specialist oftalmolog poate afla care sunt dioptriile potrivite pentru tine.
Trebuie să iei în considerare stilul tău de viață, bugetul, dar și partea estetică (dacă aceasta se numără printre preocupările tale). Atât lentilele de contact, cât și ochelarii, vin cu o serie de avantaje și dezavantaje. Spre exemplu, unul dintre avantajele ochelarilor este faptul că nu necesită la fel de multă îngrijire precum lentilele de contact. Însă, anumite activități fizice nu pot fi practicate purtând ochelari. Unul dintre avantajele lentilelor de contact este faptul că nu afectează vederea periferică. Totuși, ele nu pot fi alese de persoanele care suferă de sindromul ochiului uscat.
Dacă ai și alte tulburări ale vederii (precum miopia sau astigmatismul), medicul oftalmolog îți va recomanda ochelarii cu lentile bifocale, trifocale sau progresive. Deși procesul de adaptare poate fi dificil la început, după această perioadă, aceștia devin foarte confortabili.
De asemenea, lentilele de contact pot fi multifocale (progresive) sau îți pot îmbunătăți vederea folosind tehnica monovision.
Deși nu există o soluție pentru a împiedica apariția prezbiopiei, poți adopta câteva obiceiuri care au puterea de a îi amâna, pentru o perioadă, debutul:
Cu toate că este dificil să fii pus în fața prezbiopiei, amintește-ți că este un proces normal, natural și există metode prin care vederea ta poate fi îmbunătățită. Apelează mereu la medici oftalmologi de încredere, pentru a te asigura că vederea ta este în cele mai pricepute mâini!
Sursă foto: Shutterstock.com.
Referințe: Healthline.com, Health.harvard.edu.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: dioptrii metode tratare prezbiopie ochelari avanataje optică simptomele prezbiopiei