A- A+
Alegerea unei opțiuni terapeutice – ochelari de vedere sau lentile de contact – se va realiza în urma unui consult oftalmologic complet și va ține cont și de preferințele personale ale persoanei respective. Stilul de viață, confortul, bugetul, rațiunile estetice sunt elemente importante, sunt alegeri individuale care trebuie îndrumate de medicul oftalmolog.
Atât ochelarii, cât şi lentilele de contact reprezintă opţiuni terapeutice folosite pentru a corecta viciile de refracţie, așa cum sunt miopia, hipermetropia, asitgmatismul sau presbiopia. Și ochelarii cât și lentilele de contact au avantaje dar și dezavantaje. Numai după un control oftalmologic complet puteți, alături de specialist, să alegeți opțiunea cea mai bună.
Atât miopia, cât şi hipermetropia se corectează prin lentile sferice. Astigmatismul se corectează prin lentile cilindrice.
Și ochelarii cât și lentilele de contact au avantaje dar și dezavantaje.
Iată care sunt avantajele dar și dezavantajele ochelarilor de vedere:
Ochelarii de vedere reprezintă soluția clasică pentru corectarea viciilor de refracție, a problemelor de vedere. De asemenea, oferă protecție UV, împotriva luminii albastre, împotriva prafului, a vântului dar mai ales împotiva aerosolilor în contextul pandemic actual. Ochelarii nu au nevoie de o îngrijire la fel de riguroasă ca a lentilelor de contact. În plus, ochelarii pot fi personalizați pentru a satisface exigențele oricărui pacient, iar ramele pot fi realizate din plastic, acetat, metal, titan, silicon și metale prețioase. Însă ochelarii au și dezavantaje și anume: scăderea acuității vizuale atunci când lentilele sunt zgâriate, câmpul vizual nu este complet ca în cazul lentilelor de contact, anumite sporturi sunt greu de practicat cu ei, se aburesc atunci când afară este ger.
Iată care sunt avantajele dar și dezavantajele lentilelor de contact:
Lentilele de contact sunt o reală alternativă la ochelarii de vedere. Mai mult, astăzi există lentile de contact pentru orice viciu de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) și inclusiv pentru presbiopie (lentilele multifocale). Lentilele sunt moi sau dure, pot fi utilizate o zi, o lună, trimestrial sau anual. Unul dintre avantajele lor este acela că nu afectează vederea periferică. Un alt plus al lentilelor de contact este acela că permit practicarea sporturilor. Ele oferă conferă estetic și sunt folosite cu succes la pacienții cu diferențe mari de dioptrii între cei 2 ochi, mai ales dacă diferența nu poate fi corectată cu ajutorul ochelarilor. Impactul estetic și psihologic asupra celui care le poartă este recunoscut, fiindcă lentilele de contact sunt insesizabile.
Dar și acestea au o serie de dezavantaje printre care regăsim: există anumite patologii care interzic portul lentilelor de contact, așa cum este sindromul de ochi uscat sau eroziunile corneene. De asemenea, lentilele de cotact necesită o igienă riguroasă și o întreținere adecvată. În caz contrat, există riscul de apariție a unor infecții, alergii sau iritații. Atenție! Specialiștii susțin că persoanele care nu-și scot lentilele de contact înainte de culcare au un risc mai mare de a dezvolta infecţii ale corneei. În plus, pacientul va avea nevoie de o perioadă de acomodare mai mare, fiindcă cel puțin în primele zile se va confrunta cu senzația de corp străin.
În consecință, indiferent de alegerea opțiunii terapeutice (ochelari de vedere sau lentile de contact) trebuie să rețineți că decizia corectă se ia împreună cu medicul specialist oftalmolog în urma unui control complet.
Articolul este realizat cu sprijinul dr. Marina Istrate, medic specialist oftalmolog și al Mădălinei Olah (foto), optometrist la Spitalul de Oftalmologie Infosan
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: dezavantaje ochelari de vedere dr. Marina Istrate lentile de contact avantaje ochelari de vedere avantaje optică Infosan