A- A+
Pterigionul poartă și numele de “surfer’s eye” (ochiul surferului) în anumite zone, deoarece apare preponderent la persoanele care trăiesc în zone cu climă caldă, mult soare și vânt. Deși cauzele acestuia nu sunt încă exact cunoscute, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece poate fi îndepărtat printr-o operație realizată de medicul specialist. Citește articolul de mai jos pentru a afla în detaliu care sunt simptomele și care sunt recomandările doctorilor.
Cuprins
Pterigionul se manifestă ca o excrescență a conjunctivei (membrana mucoasă transparentă care acoperă globul ocular). Dacă în mod normal aceasta se termină pe secțiunea ochiului denumită cornee, lucrurile stau diferit în cazul celor cu pterigion. Țesutul conjunctiv poate crește din oricare colț al ochiului, însă cel mai des apare în colțul apropiat de nas. Pielița apărută se extinde pe corneea pacientului.
Pterigionul poate afecta fie unul, fie ambii ochi. În acest ultim caz, poartă numele de pterigion bilateral.
Pterigionul poate apărea la orice persoană care petrece mult timp în aer liber la soare, fără protecție a ochilor. Este mai frecvent întâlnită la adulții în vârstă (peste 80 de ani) care locuiesc în apropierea Ecuatorului. Copiii fac rareori pterigion. Aproximativ 12% dintre oameni din lume dezvoltă pterigion.
Trebuie să reții că pterigionul este o excrescență necanceroasă.
În stadiile incipiente, un pterigion poate să nu fie foarte vizibil. De asemenea, este puțin probabil să provoace disconfort sau modificări ale vederii. Dacă pterigionul continuă să crească, totuși, acesta poate deveni mai vizibil. Pielița formată va apărea de obicei cărnoasă și triunghiulară. Poate fi roșie, roz sau galbenă.
De asemenea, poți întâmpina următoarele simptome, care variază de la persoană la persoană:
– roșeață a conjunctivei;
– mâncărime, uscăciune și arsură la unul sau ambii ochi;
– o senzație de a avea nisip sau praf în ochi.
Dacă excrescența se extinde la corneea din centrul ochiului, este posibil să ai parte de vedere încețoșată. În cazurile mai rare, apare și imposibilitatea de a mișca globul ocular. Un alt risc în cazurile extreme lăsate netratate este acela al apariției astigmatismului, un viciu de refracție.
Dacă ai parte de semne ale apariției acestuia, precum iritația ochilor sau modificări ale vederii, atunci trebuie să consulți un medic. Acesta va cerceta situația printr-o investigație oftalmologică, cu ajutorul unei lumini speciale și a unei lentile de mărire.
În multe cazuri, pterigionul nu necesită tratament. Dacă este de mici dimensiuni și nu cauzează probleme, atunci poți alege să-l gestionezi cu remedii la domiciliu și tratamente fără prescripție medicală, cum sunt lacrimile artificiale.
Dacă pterigionul devine mai mare sau provoacă simptome deranjante, totuși, este posibil să ai nevoie de medicamente pe bază de rețetă sau o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, pterigionul crește adesea din nou după operație. Din acest motiv, un medic poate recomanda o intervenție chirurgicală numai dacă simptomele pacientului sunt severe.
Pentru a preveni apariția acestuia, trebuie să îți protejezi ochii de radiațiile UV. Astfel vei proteja nu doar suprafața ochiului, ci și țesuturile din interiorul acestuia care pot fi sensibile la lumina UV. Purtarea ochelarilor de soare care blochează în mod special lumina UV în timpul orelor de zi va ajuta împotriva expunerii.
O altă măsură pe care o poți lua este lubrifierea ochilor pentru a menține umiditatea și pentru a limita efectele vântului, prafului și particulelor din mediu. Lacrimile artificiale pot fi de ajutor. În cazul în care folosești lacrimi artificiale de mai mult de patru ori pe zi, ia în considerare formulele fără conservanți, care sunt mai blânde cu straturile frontale ale ochiului.
Prin urmare, nu este cazul să te sperii dacă observi apariția pterigionului. Consultă un medic oftalmolog dintr-o instituție de încredere, iar acesta te va sfătui cu privire la tratament sau măsuri pe care trebuie să le iei în această situație.
Sursa foto: Unsplash.com.
Surse bibliografice:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22497-pterygium-surfers-eye
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pinguecula-and-pterygium
https://www.medicalnewstoday.com/articles/pterygium#symptoms
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.