fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Răceala și durerea de ochi – simptome, cauze și tratament

iulie 1, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Răceala la ochi este forma virală a conjunctivitei sau a „ochiului roșu”. Este o infecție a conjunctivei, care este stratul subțire de țesut ce acoperă o parte din fața ochiului și partea interioară a pleoapelor. Nu este o afecțiune gravă, dar uneori pot cauza complicații.

Află din acest articol ce este răceala ochilor, cum se tratează și cum este diferită față de alte afecțiuni oculare.

De ce curg și dor ochii – cauzele răcelii

O răceală oculară reprezintă o formă de conjunctivită. De obicei, este cauzată de un virus, iar aceasta începe la un ochi, dar poate să se răspândească și la celălalt în câteva zile.

Se poate manifesta alături de simptome de gripă, răceală sau infecții respiratorii.De obicei, se prezintă cu ochi roșii și umflați, adesea cu o secreție apoasă.

Majoritatea cazurilor de conjunctivită virală sunt foarte contagioase timp de aproximativ 10-14 zile.

Este de reținut că toate răcelile la ochi sunt conjunctivite, dar nu toate cazurile de conjunctivită sunt răceli.

Există trei tipuri comune de conjunctivită:

Răceala este forma virală a conjunctivitei. “Ochiul roșu” este termenul cunoscut pentru orice tip de conjunctivită.

De ce curg și dor ochii - cauzele răcelii - ochi roșu

Cauza cea mai comună a răcelii la ochi este adenovirusul Acesta reprezintă un grup de virusuri care poate cauza răceala obișnuită, împreună cu câteva alte boli comune.

Există câteva moduri în care conjunctivita virală poate apărea. De exemplu, se poate răspândi la ochi dacă o persoană își suflă nasul cu putere, determinând virusul să se răspândească de la sistemul respirator la ochi.

O persoană poate contracta, de asemenea, conjunctivită virală prin contact direct cu fluidele corporale infectate, de obicei prin contactul mâinilor cu ochii și prin împărtășirea de cosmetice sau prosoape cu cineva care este contagios.

Alți viruși care pot cauza conjunctivită virală includ:

Răceala la ochi – cum se manifestă

Simptomele unei răceli la ochi pot include:

Răceala și usturimea ochilor – diagnostic și tratament

De obicei, un medic poate determina cauza pe baza istoricului și simptomelor unei persoane, precum și a examinării fizice a ochiului. Cu toate că afecțiunea implică umflarea și roșeața, celelalte simptome pot varia în funcție de cauză.

Cel mai probabil este vorba de o răceală a ochilor dacă este însoțită de o răceală sau o infecție a tractului respirator, ori dacă secreția este apoasă mai degrabă decât groasă. 

Diagnostic și tratament - control oftalmologic

Deoarece este vorba despre o infecție virală, antibioticele nu sunt o opțiune de tratament viabilă. De obicei, această problemă se vindecă de la sine, însă trebuie să mergi la o consultație oftalmologică pentru adulți sau pentru copii, pentru a determina cauzele exacte. Pentru a ameliora simptomele, o persoană poate lua mai multe măsuri:

– urmarea unui tratament cu medicamente antiinflamatorii nesteroidiene;

– aplicarea lacrimilor artificiale sau a picăturilor lubrifiante pentru ochi;

– aplicarea compreselor calde sau reci;

– evitarea răspândirii infecției.

Dacă bănuiești că ai o astfel de răceală, poți limita răspândirea virusului prin spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun timp de aproximativ 20 de secunde. Este, de asemenea, important să faci acest lucru înainte și după curățarea ochilor și aplicarea picăturilor pentru ochi.

De asemenea, asigură-te că speli toate lenjeriile, fețele de masă și prosoapele în apă fierbinte. Renunță la lentilele de contact până când un medic spune că este în regulă să le porți din nou. Curăță des ochelarii și nu împărtăși obiecte personale, cum ar fi machiaj, prosoape și fețe de masă cu alte persoane. Evită piscinele. 

Deși nu este o afecțiune gravă, asigură-te că mergi la doctor pentru a evita anumite complicații care pot apărea pe neașteptate!

Surse medicale:

https://www.aao.org/eye-health/diseases/pink-eye-quick-home-remedies

https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/conjunctivitis

Surse foto: Freepick.com, Pixabay.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI