×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Reducerea riscului de apariție a cataractei secundare la copil, cu ajutorul metodei BIL

ianuarie 15, 2020 Dr. Andreea Ciubotaru

Este foarte important ca un copil diagnosticat cu cataractă congenitală să-și recapete vederea, să aibă șansa unei dezvoltări normale și armonioase. Cu ajutorul metodei BIL (bag-in-the-lens) dezvoltată de doamna Profesor Marie-Jose Tassignon, tehnică care necesită utilizarea unui cristalin artificial special, operația de cataractă congenitală are multe avantaje.

Cel mai important beneficiu al acestei metode este acela că reduce semnificativ riscul de apariție al cataractei congenitale. Citiți mai jos un articol în care doamna doctor Andreea Ciubotaru, doctor în științe medicale, explică avantajele acestei metode dar și multe alte informații esențiale despre operația cataractei congenitale. 

 În ce constă operaţia de cataractă la copii? Este la fel de rapidă şi simplă ca la adulţi?

Prin operaţia de cataractă congenitală sau traumatică, chirurgul îndepărtează prin nişte incizii foarte mici, de 1 -2 mm, lentila ochiului opacifiată şi o înlocuieşte cu un cristalin artificial. Tehnica este asemănătoare cu aceea pe care o practicăm la adulţi, cu menţiunea că la copii, fiind structurile mai elastice şi globul ocular mai mic, operaţia are un grad de dificultate mai mare. La sfârşitul operaţiei, spre deosebire de adulţi, deşi inciziile sunt foarte mici, ele trebuie suturate cu nişte fire care vor trebui înlăturate ulterior după o lună de la operaţie.

De asemenea, spre deosebire de adulţi, la care folosim anestezie locală sau topică, la copii operaţia trebuie efectuată cu anestezie generală, de aceea intervenţia trebuie efectuată doar în centre echipate complet pentru aceste proceduri. Acele centre care pot asigura urmărirea postoperatorie adecvată vârstei copilului.

Cum restabilim vederea copilului după operaţia de cataractă congenitală?

O dată ce cataracta a fost înlăturată prin operaţie, este vital să fie făcută corecţia vederii cu ajutorul unui cristalin artificial. Mai exact, acel cristalin care înlocuieşte lentila ochiului opacifiată şi îndepărtată prin operaţie).

Foarte rar, dacă implantarea cristalinului artificial nu poate fi făcută, optăm pentru corecţia vederii cu lentile de contact (dacă chirurgul nu foloseşte implant artificial).

Este nevoie de ochelari după operaţia de cataractă congenitală?

După operaţia de cataractă a copilului, în toate cazurile operate este nevoie de ochelari.

Având în vedere că ochii copilului sunt în creştere şi dioptriile scad (la copiii foarte mici refracţia – valorea dioptrică a ochiului se modifică la câteva luni), chirurgul calculează valoarea dioptrică a cristalinului artificial introdus în ochi astfel încât în jurul vârstei de 7-8 ani copilul să ajungă la o dioptrie mică. Luând în calcul această scădere de dioptrii care este normală către vârsta de 7-8 ani, sugarii şi copiii mici vor trebui să poarte ochelari, care vor scădea treptat pe masură ce copilul creşte.

Postoperator, în cazul fiecărui copil operat de cataractă congenitală uni/bilaterală se va prescrie cât mai repede corecţie optică cu ochelari sau lentile de contact si se va practica acoperirea (ocluzia) ochiului cu acuitate vizuală mai bună în vederea reeducării ochiului mai slab, ambliop să vadă.

Cataracta traumatică la copil necesită:

Fără această corecţie a vederii cu ochelari sau lentile de contact şi fără ocluzia recomandată de medicul oftalmopediatru, precum şi fără urmărirea atentă la intervale regulate până când copilul intră la scoală, copiii operaţi de cataractă vor avea o vedere slabă (chiar dacă operaţia este impecabilă), ce va duce ulterior la o întârziere în dezvoltarea neuropsihică şi motorie a copilului.

Cât de des apare cataracta secundară?

După operaţia de cataractă a copilului, cataracta secundară (opacifierea capsulei posterioare a cristalinului) apare în 100% din cazuri, uneori la câteva luni de la operaţie, mai rar peste ani. Pentru restabilirea vederii, cataracta secundară va fi înlăturată printr-o noua operaţie cu ajutorul unui aparat special, vitreotom sau la copilul mare prin tratament laser, fără operaţie (capsulotomie laser Yag- Nd).

Rata de apariţie a cataractei secundare poate fi scazută foarte mult (sub 10%), în situaţia în care cataracta se poate opera după metoda BIL (bag-in-the-lens) dezvoltată de doamna Profesor Marie-Jose Tassignon, tehnică care necesită utilizarea unui cristalin artificial special. În prezent, în Spitalul de Oftalmologie Infosan se opereză cataracta congenitală prin tehnica BIL! 

În consecinţă, tratamentul cataractei congenitale și a copilului, precum şi urmărirea cazurilor operate sunt extrem de complexe şi trebuie făcute doar în centre specializate și dotate cu aparatura necesară.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI