A- A+
Retinoblastomul este o tumoră, o formă de cancer care se dezvoltă în țesutul retinian și este incidentă la copiii cu vârsta de până în 4 ani. Retina este un strat nervos intern al ochiului, care se află la polul posterior, iar rolul său este să trimită imagini către creier prin nervul optic.
Ca orice anomalie, cu cât sunt mai rapid identificate semnele care indică prezența retinoblastomului, cu atât cresc șansele ca ochiul să fie salvat de complicații. De asemenea, această tumoră reprezintă un real pericol pentru întreg organismul, deoarece, în unele cazuri se poate răspândi în afara ochiului, atacând și alte zone din corp.
Descoperă în rândurile următoare ce înseamnă retinoblastomul, ce simptome manifestă și cum poate fi prevenită această anomalie.
Cuprins
Retinoblastomul se dezvoltă la nivelul retinei și poate afecta un singur ochi, dar există cazuri în care se extinde și la celălalt. Afecțiunea poate să fie prezentă la nașterea copilului sau simptomele pot să survină până la vârsta de 4 ani. Dacă în familie au existat cazuri în care cel puțin unul dintre părinți a fost diagnosticat cu această tumoră oculară, atunci există riscul ca și copilul să aibă aceeași problemă. Așadar, în această situație este indicat controlul oftalmologic precoce pentru a depista din timp primele semnale ale bolii.
Retinoblastomul la adulți este un caz rar: cum se poate explica apariția cancerului ocular la copii?
Retinoblastomul survine pe fondul modificării unei gene care influențează dezvoltarea ochiului și controlează diviziunea celulelor în retină. Această schimbare a genei provoacă o creștere necontrolată a celulelor. Alterarea genei poate avea loc după naștere sau poate fi moștenită de la rudele de gradul I.
Este important de reținut că acest tip de cancer se poate extinde și în afara ochiului, ceea ce poate să însemne un pericol pentru viața copilului. În alte cazuri, acesta și-ar putea pierde definitiv vederea prin eliminarea ochiului bolnav sau va rămâne pentru tot restul vieții cu o acuitate vizuală slabă. Vârsta minimă pentru stabilirea diagnosticului este la un an jumătate, dar în cazuri mai rare boala poate să apară și pe parcursul vieții.
Principalele forme ale cancerului ocular la copii
Retinoblastomul poate fi sporadic sau ereditar. Care sunt principalele diferențe care caracterizează fiecare tip?
Acest tip de cancer se poate moșteni de la cel puțin unul dintre părinți, iar în această situație, tumora se extinde la ambii ochi.
De asemenea, acest tip de cancer poate fi generat de o mutație genetică a genei RB1, iar acest tip non-ereditar poate să afecteze doar un singur ochi. Tumora din această categorie apare sporadic, fără să existe cazuri în familia copilului cu acest diagnostic. Retinoblastomul non-ereditar este cel mai frecvent, fiind răspândit în peste 50% dintre cazuri.
Notă! Retinoblastomul bilateral este mereu moștenit, adică ereditar, spre deosebire de cel unilateral care de obicei este non-ereditar. Există riscul retinoblastomului trilateral în cazul pacientului care a dobândit acest cancer pe cale ereditară. Așadar, copilul care are în familie rude diagnosticate cu această tumoră prezintă un risc ridicat de cancer extins până la nivelul creierului.
Așadar, dacă pacientul a fost diagnosticat cu retinoblastiom congenital sau ereditar, atunci este esențial ca starea sa să fie monitorizată cel puțin pe parcursul următorilor 4 ani de la identificarea semnelor aferente acestei tumori.
Tipuri ale retinoblastomului în funcție de zona afectată
În funcție de zona unde este identificată tumora, retinoblastomul poate fi intraocular, extraocular sau recurent.
Pacientului i-a fost depistată tumora în interiorul ochiului.
Cancerul s-a extins către alte părți ale corpului.
Există cazuri în care, tumora revine chiar după efectuarea tratamentului, atunci când cancerul a fost eliminat prin celelalte proceduri decât intervenția chirurgicală sau radioterapia.
Diagnosticul retinoblastomului se stabilește în urma unei evaluări fizice și pe baza istoricului medical familial. Dacă sunt suspectate semne aferente acestei tumori, medicul va recomanda părinților o examinare la centrul de oncologie pediatrică.
Printre cele mai frecvente mijloace de diagnosticare ale retinoblastomului se numără următoarele:
Dacă sunt descoperite simptome specifice acestui tip de cancer ocular, atunci se va proceda la o evaluare oculară bilaterală pentru a verifica dacă boala a afectat unul sau ambii ochi.
De asemenea, se vor efectua analize suplimentare pentru a verifica dacă tumora s-a limitat la zona ochilor sau a avansat mai mult de acest nivel.
În urma evaluărilor, medicul oftalmolog va stabili stadiul în care se află cancerul ocular și anume:
În funcție de stadiul în care se află cancerul ocular la copil, medicul de specialitate va aplica mijloacele corespunzătoare de tratament și anume:
Prin această procedură se elimină globul ocular, care ulterior va fi analizat la microscop pentru a identifica potențiale semne de extindere a tumorii în alte zone. Operația este efectuată atunci când tumora este mare, iar celelalte proceduri nu sunt capabile să salveze vederea. Ulterior intervenției chirurgicale, se poate realiza implantul de ochi artificial care să-l înlocuiască pe cel care a fost eliminat.
Scopul acestui tratament medicamentos vizează micșorarea tumorii, fie prin medicamente injectate în ochi, fie prin vasele sanguine oculare. Dacă boala s-a dezvoltat deja, atunci pacientul va primi tratament cu pastile sau pe cale intravenoasă cu scopul de a distruge celulele canceroase.
Celulele canceroase pot fi de asemenea distruse prin radioterapie cu radiații interne sau radiații cu fascicul extern. Prin radioterapie externă se trimit radiații către cancer din exterior, iar prin metoda internă se plasează în tumoră ace sau fire care conțin o substanță radioactivă.
Această formă de tratament este utilizată în cazul tumorilor mici. Terapia cu laser face să dispară celulele canceroase prin distrugerea vasele de sânge aflate în spatele ochiului bolnav, care le alimentează.
Crioterapia este adesea utilizată în cazul tumorilor slab dezvoltate sau mici. Această formă de tratament implică utilizarea unei substanțe reci asupra celulelor canceroase cu scopul de a le distruge prin înghețare. După ce se dezgheață, celulele dispar prin topire, dar sunt necesare multiple sesiuni de crioterapie pentru ca acestea să fie extirpate în totalitate.
Dacă prin crioterapie, celulele canceroase mor prin înghețare și dezghețare, procedura numită termoterapie are în vedere distrugerea acestora prin folosirea unei surse de căldură. Prin termoterapie se elimină tumorile mici, dar pentru cancerul aflat în stadiu avansat, folosirea căldurii poate oferi rezultate prin asociere cu mijloace suplimentare de tratament.
Notă! Dacă pacientul a fost diagnosticat cu retinoblastom bilateral, atunci soluțiile privind salvarea vederii sunt următoarele:
Așa cum se întâmplă în cazul oricărei boli severe, și în privința retinoblastomului se pune întrebarea dacă există măsuri prin care simptomele asociate pot fi combătute în timp util. Nu există prea multe soluții de a preveni retinoblastomul, întrucât cauzele sunt de multe ori dobândite pe cale ereditară. Așadar, programarea unei consultații oftalmologice pentru copii, cât mai timpuriu rămâne cea mai sigură soluție în vederea salvării sănătății oculare de complicațiile cancerului. După cum s-a specificat anterior, se poate întâmpla ca retinoblastomul să se dezvolte și în rândul adulților, deși cazurile de acest fel se întâmplă mai rar.
Așadar, pentru aceste persoane este la fel de indicată examinarea oftalmologică, cel puțin de două ori pe an, în situația în care există rude diagnosticate cu afecțiuni oculare sau diabet.
Așa cum s-a specificat deja, retinoblastomul poate fi fatal pentru viața pacientului. Șansele de supraviețuire ale acestuia depind însă de câțiva factori, precum:
Retinoblastomul poate prezenta simptome, dar poate fi un tip de cancer asimptomatic, mai ales în faza incipientă. Astfel, dacă pacientul are în familie cazuri diagnosticate cu tumoră oculară este cu atât mai importantă examinarea oftalmologică periodică, având în vedere faptul că boala nu prezintă mereu simptome decât până atinge un stadiu avansat.
Cele mai comune semne care anunță prezența bolii sunt acestea:
Această anomalie este mult mai evidentă în fotografiile realizate copilului. Dacă ochiul este sănătos, atunci pupila va fi de culoare roșie în poze, dar la pacientul cu retinoblastom, pupila va prezenta o nuanță strălucitoare de alb.
Este important de reținut că simptomele retinoblastomului pot de asemenea să indice prezența altor afecțiuni oculare. În orice caz este necesară programarea unei consultații oftalmologice într-un timp cât mai scurt pentru a identifica în mod corect cauza și pentru a urma tratamentul corespunzător pentru salvarea vederii.
Retinoblastomul și potențiale efecte adverse: care sunt riscurile ca tumora oculară să recidiveze de-a lungul timpului?
Ca orice tratament anticancer și soluțiile cu rol de eliminare a retinoblastomului pot genera efecte secundare de-a lungul timpului, chiar dacă intervenția s-a încheiat cu succes. Cei mai predispuși sunt copii care au moștenit această tumoră pe cale ereditară. Aceste efecte adverse pot fi noi forme de cancer sau probleme de natură psihică. Așadar, pacienții trebuie monitorizați prin examinări periodice în vederea identificării unor asemenea riscuri.
Retinoblastomul este o afecțiune controversată. Aceasta poate provoca decesul, dar în același timp are potențial de vindecare, iar ochiul poate fi salvat dacă se iau măsuri din timp. Controalele frecvente sunt importante chiar și după finalizarea tratamentului, deoarece există riscul ca boala să recidiveze sau să genereze și alte tipuri de cancer, mai ales în cazul pacienților care au urmat tratamentul de chimioterapie sau pe bază de radiații.
Referințe:
Retinoblastoma Treatment (PDQ®)–Patient Version
https://www.cancer.gov/types/retinoblastoma/patient/retinoblastoma-treatment-pdq
What is retinoblastoma?
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/childrens-cancer/eye-cancer-retinoblastoma/about
Retinoblastoma – Childhood: Symptoms and Signs
https://www.cancer.net/cancer-types/retinoblastoma-childhood/symptoms-and-signs
Retinoblastoma: Children
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/cancer/cancer-types-in-children/retinoblastoma-children/
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.