×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Retinopatia diabetică, principala cauză de orbire a pacientului cu diabet

februarie 19, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

Retinopatia diabetică este o complicație microvasculară specifică a diabetului zaharat. Prevalența tuturor tipurilor de retinopatie diabetică crește odată cu înaintarea în vârstă și cu  durata diabetului.

Datele statistice arată că retinopatia diabetică este principala cauză de orbire în cazul pacienților cu diabet, între 20 și 65 de ani. În cazul pacienților  diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 retinopatia este absentă în primii 5 ani de la instalarea bolii. Însă, în cazul diabetului de tip 2, de multe ori, boala este prezentă în momentul diagnsoticării diabetului sau în primii ani.

După 20 de ani de diabet, 90% din pacienții cu diabet de tip 1 și 60 % dintre cei cu diabet de tip 2 prezintă un grad de retinopatie diabetică. Însă, un control riguros al glicemiei este corelat cu un risc mai mic de apariție a retinopatiei diabetiei și cu o scădere a progresiei cele deja instalate.  

Principalii factori de risc sunt:  

Iată care sunt simptomele principale:  

Din păcate, de regulă, retinopatia diabetică este asimptomatică.

În stadiile avansate, pacientul se prezintă la medicul oftalmolog acuzând următoarele simptome:

Rețineți: Medicii oftalmologi spun că este extrem de important ca toți pacienții cu diabet zaharat să facă un examen oftalmologic, chiar în absența simptomatologiei. Diagnosticul precoce al modificărilor retiniene și institutirea tratamentului corespunzator pot preveni pierderea totală și ireversibilă a vederii.

În cabinet, medicul specialist oftalmolog va face anamneza. Acesta va cere pacientului informații cu privire la tipul și vechimea diabetului, controlul acestuia (HbA1c), medicația, prezența unor afecțiuni medicale sistemice. Mai exact, prezența HTA, a unor afecțiuni renale, dislipidemie, obezitate  dar și informații despre istorcul afecțiunilor oculare ( traumatisme, injecții oculare, laser), prezența factorilor de risc.

Retinopatia diabetică și stadiile diferite de evolutie pot fi diagnosticate printr-un examen oftalmologic complet. Examinarea retinei se va efectuat după dilatarea pupilei.

Articolul este realizat de doamna dr. Ana Maria Boariu, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan  

 
Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI