×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Roșeața la ochi – trebuie să îți faci griji când apare sau este neînsemnată?

aprilie 7, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

Roșeața ochilor este o problemă cu care majoritatea persoanelor se confruntă cel puțin o dată în viață. Deși aceasta poate apărea indiferent de vârstă sau de domeniul de activitate, apariția sa poate fi influențată de stilul de viață sau de anumite activități zilnice. Cum îți dai seama dacă trebuie sau nu să îți faci griji când întâmpini această problemă? 

Ce este roșeața ochilor?

Roșeața ochilor se produce fie prin dilatarea, fie prin ruperea unuia sau a mai multor vase de sânge situate sub conjunctivă (membrana care are are rolul de a proteja partea anterioară a ochiului). Este recunoscută prin aspectul roșu, iritat sau „însângerat” al globului ocular. Aceasta poate fi întâlnită atât la un singur ochi, cât și la amândoi.

Roșeața oculară – hiperemia conjunctivei – constituie unul dintre motivele frecvente de prezentare a unui pacient la medicul oftalmolog, a explicat doamna Dr. Miruna Burcel, medic specialist oftalmolog.

Dacă, pe lângă roșeață, simți un disconfort puternic și ai dureri de cap, recomandarea generală este să contactezi cât mai repede medicul specialist oftalmolog pentru un consult.

În cazul în care roșeața nu este însoțită de durere la nivelul ochiului iar vederea nu a suferit schimbări, probabilitatea prezenței unei afecțiuni mai grave scade. În general, ochiul afectat va reveni la normal în câteva zile.

roșeața ochilor, roșeața la ochi cauze,

Ce provoacă roșeața în ochi – cauzele apariției

Când roșeața ochilor nu este un simptom pentru afecțiuni mai grave, cauzele apariției sale pot fi:

Dacă acesta este și cazul tău, te poți aștepta, pe lângă roșeață, la senzația de usturime și oboseală a ochilor. Pentru a remedia problema, încearcă să dormi cel puțin șapte ore în fiecare noapte.

Atunci când petreci timp îndelungat în fața unui ecran, nu clipești la fel de des precum o faci în mod normal, ceea ce poate duce la senzația de ochi uscat sau obosit și la apariția roșeții oculare. Remediul evident, în acest caz, este să reduci timpul petrecut în fața diverselor device-uri sau să faci în mod regulat pauze, pentru a-ți lăsa ochii să se odihnească. În cazul unei consultații generale, medicul specialist îți va oferi câteva exerciții oculare pe care le poți face în timpul acestor pauze.

Trebuie să contactezi urgent medicul oftalmolog dacă ochiul a intrat în contact cu o substanță chimică periculoasă sau dacă roșeața este însoțită de:

În urma investigațiilor, medicul specialist îți va explica pe îndelete motivul din spatele roșeții și metodele prin care o poți evita în viitor.

 Cu ce afecțiuni este asociată roșeața ochilor?

Hiperemia oculară poate fi izolată sau asociată altor semne și simptome și se datorează unor afecțiuni oculare diferite, a adăugat doamna Dr. Miruna Burcel.

Iată care sunt principalele afecțiuni oculare care se pot ascunde în spatele ochilor roșii:

Ochii roșii și iritați se numără printre principalele semne ale conjunctivitei. Această afecțiune poate fi de mai multe tipuri: bacteriană, virală sau alergică.

Presupune ruperea unui vas de sânge sub conjunctivă, provocând apariția unei pete de culoare roșie la suprafața ochiului. Este destul de des întâlnită și poate fi cauzată chiar și de activități precum frecarea ochilor, tusea puternică, sau strănutul. De cele mai multe ori, nu este o problemă gravă, cu toate că aspectul ei îți transmite altceva.

afecțiuni oculare, conjunctivită, roșeața ochi, uveită,

 

Pe lângă înroșirea ochiului, principalele semne ale acestei afecțiuni sunt sensibilitatea crescută la lumină, lăcrimarea, senzația prezenței unui corp străin în ochi sau reducerea acuității vizuale.

Semnele principale ale acestei afecțiuni sunt roșeața ochilor, durerile de cap, dureri oculare (mai ales în timpul nopții) și încețoșarea vederii.

Simptomele episcleritei sunt, de cele mai multe ori, disconfortul la nivelul globului ocular și înroșirea acestuia. De asemenea, aceasta nu afectează vederea.

O afecțiune foarte periculoasă care, dacă nu este tratată în timp util, poate provoca inclusiv pierderea vederii.

Roșeața apare, în acest caz, ca urmare a presiunii crescute în ochi. Atacul este însoțit de durerea severă la nivelul ochiului, tulburarea vederii, lăcrimarea, prezența senzației de greață și a durerilor de cap.

Este caracterizat de producția redusă a lacrimilor. Printre cauzele principale se numără lipsa somnului, purtarea îndelungată a lentilelor de contact, unele medicamente, afecțiuni sau chiar vremea uscată și vântul.

Roșeața ochilor – tratament

În cazul în care roșeața ochilor nu este un simptom pentru o afecțiune mai gravă, ea va trece de la sine în maximum câteva zile. Dacă aceasta este, însă, semnul unei probleme oculare, tratamentul va fi prescris de către medicul oftalmolog în funcție de aceasta.

Pentru a preveni roșeața, poți adopta anumite comportamente:

Diagnosticul pozitiv al hiperemiei oculare necesită un examen oftalmologic complet, efectuându-se întotdeauna bilateral și comparativ, a precizat doamna Dr. Miruna Burcel, medic specialist oftalmolog.

Dacă roșeața ochilor apare rar și nu este însoțită de alte simptome, nu trebuie să te îngrijorezi. Totuși, în cazul în care este o problemă persistentă sau observi și alte semne, precum diminuarea vederii sau dureri, este necesar să te prezinți la o consultație pentru a cere sfatul medicului oftalmolog. Doar el va putea determina cauza exactă a problemelor tale și te poate liniști dacă simptomele tale nu ascund o afecțiune mai gravă.

Sursa foto: Shutterstock.com.

Referințe: Medicalnewstoday.com, Healthline.com.

 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI