×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Sânge în ochi  – Simptome, cauze, tratament

decembrie 8, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Sănătatea ochilor este un lucru esențial, de care trebuie să te preocupi în permanență. Însă, chiar dacă mergi la controale regulate la medicul oftalmolog, există disfuncționalități care pot apărea din diverse motive. Apariția sângelui în ochi (hemoragia subconjunctivală) este, de obicei, o afecțiune temporară, des întâlnită în rândul pacienților. Dacă ai remarcat o modificare de acest gen la nivelul globului ocular, este important să afli care sunt posibilele cauze și simptome, dar și ce modalități de tratament sunt recomandate într-o astfel de situație.

Din ce cauze poate să apară un cheag de sânge sau se pot sparge vasele de sânge din ochi?

Hemoragia subconjunctivală se caracterizează, de regulă, prin apariția unei zone roșiatice pe suprafața globului ocular. La nivelul conjunctivei există mai multe vase mici de sânge care se pot sparge – acest lucru nu trebuie să te sperie, deoarece nu reprezintă un pericol major. Albul ochiului (sclera) poate fi acoperit parțial de pete de sânge sau poate fi înroșit cu totul. Există și cazuri mai rare și mai severe, în care această înroșire poate apărea ca urmare a declanșării unei hemoragii la nivelul pupilei sau al irisului (în acest caz, vederea poate fi afectată dacă traumatismul nu este tratat corespunzător). Însă, de cele mai multe ori, acest fenomen se declanșează brusc, deseori pe timpul dimineții, după trezire. Există și situații în care strănutul, vomitatul, tusea sau ridicarea unei greutăți mai mari pot cauza spargerea unor vase subțiri de sânge. Alte cauze pot fi frecatul la ochi, traumatismul ocular sau puseele de hipertensiune arterială ori diverse afecțiuni hematologice ce pot declanșa această hemoragie ușoară. De regulă, acest lucru nu provoacă durere și nu îți afectează vederea. Uneori, poate cauza un mic disconfort la nivel ocular, dând senzația de corp străin sau de iritație locală.

Bineînțeles, dacă hemoragia a survenit nu după spargerea unui vas de sânge, ci după o lovitură, în urma unui accident sau a unui traumatism, este obligatoriu să mergi la medic cât mai curând, pentru un control de urgență. Traumatismele oculare pot fi grave și pot afecta ochiul pe termen lung dacă nu sunt gestionate și tratate cât mai repede posibil, devenind, la rândul lor, cauze pentru alte tipuri de afecțiuni la ochi.

Din ce cauze poate sa apara un cheag de sange in ochi

Pată de sânge în ochi – Recomandări și modalități de tratament

În general, apariția sângelui în ochi nu este un motiv de îngrijorare și nu necesită investigații oftalmologice suplimentare, deoarece pacientul se vindecă de la sine. Însă, există cazuri în care acest fenomen apare frecvent, iar acest lucru poate semnala o afecțiune suplimentară, care trebuie luată în seamă. De pildă, dacă te confrunți deseori cu această problemă, medicul îți poate recomanda, în urma unei consultații oftalmologice, analize sau investigații specifice pentru posibile afecțiuni hematologice sau cardiovasculare. 

În ceea ce privește tratamentul, de regulă hemoragia dispare după o perioadă de 10-15 zile. Totuși, pentru a elimina potențialul disconfort ocular (dacă el există), oftalmologul îți poate sugera administrarea unor lacrimi artificiale sau alte soluții eficiente de tratament. Totuși, este bine să mergi la un control dacă vrei să afli ce metode de tratament poți pune în practică sau pentru a cere răspunsurile de care ai nevoie. Apariția sângelui în ochi se poate declanșa și la copii – așadar, dacă observi acest lucru la copilul tău, fă o programare la un consult de specialitate (consultații oftalmologice pentru copii). Nu te teme să pui întrebări suplimentare atunci când ajungi în cabinetul medicului – acesta îți va pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru a înțelege situația și pentru a o putea evalua în mod corect. 

Pata de sange in ochi Recomandari si modalitati de tratament

În concluzie, hemoragia oculară se poate instala în urma unor evenimente de natură traumatică sau, pur și simplu, în urma spargerii spontane a unor vase de sânge. Este o afecțiune temporară, des întâlnită, care nu prezintă motive de îngrijorare. Însă, pentru a te asigura că totul este în regulă, consultă-te cu un specialist oftalmolog, care îți va oferi toate detaliile de care ai nevoie pentru a înțelege cauzele și metodele de tratament. Ai grijă de sănătatea ochilor tăi și mergi la consultații regulate!

Sursă foto: pixabay.com.

Surse medicale:

https://www.healthline.com/health/eye-health/eye-bleeding

https://www.verywellhealth.com/bleeding-eye-3421983

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI