A- A+
Secrețiile oculare reprezintă un fenomen des întâlnit, atât la copii, cât și la adulți. Dacă sunt persistente, acestea pot avea cauze multiple, de natură bacteriană, alergică sau neonatală. În general, cele galbene semnalează prezența unei infecții sau a unei reacții alergice. De aceea, este important să te documentezi cu privire la cauzele posibile și să afli modalitățile cele mai eficiente de tratament.
Cuprins
La copii și bebeluși, cea mai frecventă cauză a apariției acestor secreții de culoare gălbuie este conjunctivita.
Conjunctivita este o afecțiune oculară care poate fi infecțioasă (atunci când este cauzată de un virus sau o bacterie) sau alergică (atunci când este cauzată de anumiți factori alergeni). Aceasta poate afecta pleoapele, genele, țesutul conjunctiv și corneea. De regulă, simptomele sunt ușor de reperat, deoarece ochii sunt roșii și congestionați, iar pacientul poate avea vedere încețoșată, senzație de arsură sau dureri oculare. Durata de manifestare a conjunctivitei se poate întinde pe o durată de 3 săptămâni, însă această perioadă poate fi mai scurtă, dacă se urmează tratamentul specific încă din primele zile ale apariției ei.
La copii, conjunctivita poate fi contagioasă și destul de neplăcută, secrețiile fiind, de regulă, abundente. În perioada de tratament se recomandă o igienă foarte strictă. Însă, pentru a afla cu adevărat cauza, este necesar să programezi o consultație oftalmologică pentru copii, imediat cum remarci aceste simptome la copilul tău. Medicul oftalmolog va face toate testele necesare pentru ochi și îți poate oferi cele mai bune opțiuni de tratament pentru această secreție gălbuie.
În general, conjunctivita bacteriană este tratată cu ajutorul unor picături cu antibiotic, iar la cea virală se recomandă aplicarea unor comprese sterile îmbibate cu ser fiziologic, dar și administrarea unor lacrimi artificiale. Este foarte importantă curățarea și igiena regulată a mâinilor – pe cât posibil, încearcă să ții mâinile copilului departe de ochi, pentru a nu agrava conjunctivita. La cea alergică, se pot recomanda picături antihistaminice. Totul depinde de gravitatea situației, de evoluția afecțiunii, de vârsta copilului și de cauza determinată de medic.
La bebeluși, secrețiile gălbui pot fi cauzate de infecția cu chlamydia sau gonococ, contactată de nou-născut în momentul nașterii pe cale vaginală. Deși astfel de cazuri sunt rare, este esențial ca bebelușul să fie tratat de urgență, fiindcă aceste infecții pot fi periculoase și pot cauza alte afecțiuni mai grave (precum perforarea corneei sau pneumonie cu chlamydia). Simptomatologia specifică este următoarea: ochi roșii și secreție purulentă abundentă.
De asemenea, secrețiile galbene însoțite de conjunctivită repetată, mai pot apărea, la bebeluși, și ca urmare a unei afecțiuni numite obstrucție de canal lacrimal. Acest lucru înseamnă ca drenajul lacrimilor nu se face așa cum ar trebui și, prin urmare, ochiul nu se curăță corespunzător, iar acest fapt duce la o sensibilitate crescută a ochiului în fața potențialilor microbi. Aceasta este o anomalie congenitală ce poate afecta unul sau ambii ochi.
Este o afecțiune destul de rară, fiindcă apare doar la aproximativ 10% din nou-născuți. În perioada intrauterină, bebelușul nu are nevoie de drenaj lacrimal și, de aceea, membranele din canalul lacrimal ar trebui să se resoarbă până la naștere. Însă, uneori, acest lucru nu se întâmplă, iar canalul devine blocat. Acest blocaj poate cauza inflamații, secreții și conjunctivite, încă din primele zile/săptămâni de viață. Dacă remarci o secreție galbenă purulentă, coji pe pleoape, ochi lăcrimoși sau iritații, contactează imediat un medic oftalmolog, pentru a putea face un consult. El îți va oferi sfaturile de care ai nevoie, punându-ți la dispoziție metode eficiente de tratament pentru dezobstrucția de canal lacrimal, pentru ca ochii bebelușului să fie tratați corespunzător.
În concluzie, secrețiile galbene trag un semnal de alarmă în ceea ce privește sănătatea ochilor, la copii și la bebeluși. Pentru a te asigura că nu este nimic grav, nu amâna vizita la medic și programează o consultație cât mai curând posibil, pentru a începe tratamentul încă din primele zile de apariție a simptomelor și pentru a te asigura că lucrurile nu evoluează într-un mod negativ. Apelează la profesioniști și urmează cu încredere sfaturile lor!
Sursă foto: infosan.ro
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.