A- A+
„Am nevoie de ochelari?” La un moment dat, majoritatea oamenilor își pot pune această întrebare. Când se instalează pierderea vederii, aceasta este (de obicei) într-un ritm gradual. Unii observă că se întâmplă, dar amână programarea unei vizite la medicul oftalmolog, pentru că este incomod sau pentru că nu vor să recunoască acest lucru. Pentru alții, semnele că au nevoie de ochelari se pot simți ca o revelație bruscă. Conduc acasă într-o noapte, doar pentru a realiza că nu pot vedea semnele rutiere. Se trezesc strâmbând ochii la ecranul computerului, deoarece textul pare neclar. Aprind luminile, doar pentru a se întreba de ce durează atât de mult timp ca ochii să se adapteze. Deși este posibilă pierderea bruscă a vederii, în majoritatea cazurilor, declinul vederii nu are loc peste noapte. Cu toate acestea, poate fi o pierdere atât de subtilă, încât să fie nevoie de acele momente care te fac să conștientizezi faptul că viziunea ta nu mai este ceea ce era înainte. „Dar întotdeauna am avut o vedere perfectă”, îți poți spune. „De ce aș avea nevoie de ochelari acum?” Chiar și cei născuți cu vedere perfectă, în cele din urmă experimentează o scădere a priceperii optice, pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, nu toate problemele oculare reprezintă o nevoie imediată de ochelari. Uneori, ochii tăi au nevoie doar de o pauză. Întrebarea pe care trebuie să o pui este cum faci diferența dintre niște ochi obosiți și când este timpul să stabilești o programare la un oftalmolog? Din fericire, există câteva semne comune că ai nevoie de ochelari, iar pe multe dintre ele poți recunoaște răspunzând la câteva întrebări simple.
Cuprins
Primul semn ar putea fi orbirea nocturnă, care este o problemă tulburătoare de vedere pentru mulți oameni și una care îți perturbă capacitatea de a vedea în setări întunecate sau slab iluminate. Mulți oameni care au orbire nocturnă o dezvoltă în timp. Încep să aibă probleme în a vedea semnele rutiere, animalele și alte elemente din împrejurimile lor în timp ce conduc. Drumul din dormitor înspre baie devine o luptă pe timpul nopții, atunci când te ciocnești de pereți și mobilier. În timp ce orbirea nocturnă nu este o pierdere completă și totală a vederii în locuri slab luminate, aceasta se referă la dificultatea de a vedea lucruri pe care obișnuiai să le vezi sau care sunt ușor de văzut de către persoanele cu vedere bună.
Cauzele orbirii nocturne sunt variate, dar pot include:
Orbirea nocturnă este unul dintre semnele că ai nevoie de ochelari, iar acesta nu trebuie ignorat. Dacă te confrunți cu acest lucru, programează o consultație cu medicul oftalmolog, pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei. În unele cazuri, ochelarii de prescripție pot ajuta la îmbunătățirea orbirii nocturne, prin corectarea problemelor legate de miopie. De asemenea, există lentile speciale, care te pot ajuta să vezi mai bine pe timp de noapte, utilizând acoperiri anti-reflex sau tehnologia de diagnosticare a frontului de undă.
Dacă te trezești strâmbând ochii la ecranul computerului, în încercarea de a pune literele în focalizare, este posibil să întâmpini semne de pierdere a vederii. Ochii tăi se vor miji în mod natural atunci când încerci să aduci în atenție lucruri neclare. Reduce volumul de lumină care pătrunde în ochi, concentrându-te asupra a ceea ce încerci să vezi. Cu toate acestea, mișcarea frecventă a ochilor indică faptul că ochii tăi au, în mod constant, probleme de focalizare. Acesta poate fi unul din două lucruri: oboseala ochilor sau o problemă de vedere subiacentă. Întreabă-te:
Privirea la un ecran sau un text pentru perioade lungi de timp îți poate pune o presiune asupra ochilor, așa că încearcă să le acorzi o pauză mai întâi. La fiecare 20 de minute, ține ochii departe de ecran și concentrează-te pe ceva la 20 de metri distanță, timp de 20 de secunde. Nu uita nici să clipești! Dacă ai grijă de timpul petrecut pe ecran și de oferirea unei pauze ochilor tăi, vei ajuta la îmbunătățirea vederii, iar atunci s-ar putea să fie nevoie doar să limitezi sau să împarți timpul petrecut pe ecran doar când este posibil. Dacă nu ajută, este timpul pentru un examen oftalmologic.
Uneori, vederea încețoșată este un semn de oboseală a ochilor sau uscare a ochilor. Dacă te uiți la o carte sau un ecran digital pentru perioade lungi de timp, odihnește-le! Cu toate acestea, dacă descoperi că vederea nu se îmbunătățește și că lucrurile de aproape sau de departe sunt neclare și lipsite de focalizare, este timpul pentru un examen oftalmologic. Vederea încețoșată constantă poate fi cauzată de miopie și astigmatism. Astigmatismul este o afecțiune destul de comună și are legătură cu curbura corneei sau a cristalinului din interiorul ochiului. Singura modalitate de a identifica cauza vederii încețoșate este să programezi un examen oftalmologic. Medicul oftalmolog va diagnostica cauza, pe baza rezultatelor.
Odată cu îmbătrânirea, mușchii care controlează modul în care irisul se extinde sau se contractă se pot slăbi. Acest lucru poate duce la întârzieri în ceea ce privește viteza cu care ochii tăi se adaptează la lumină. Dacă te confrunți cu sensibilitate la lumină sau probleme cu trecerea de la un mediu întunecat la unul luminos sau invers, este recomandat să programezi un examen oftalmologic.
Durerile de cap sunt un simptom al oboselii ochilor. Cu toate acestea, deoarece este un simptom atât de general, poate fi adesea confundat cu migrenele sau poate fi adunat cu alte cauze. De fapt, aceste dureri de cap sunt adesea denumite „migrene oculare”. La fel ca migrenele obișnuite, durerea poate fi extrem de perturbatoare, împiedicându-ți capacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice în mod eficient. Dar ce le cauzează? Pentru unii poate părea derutant faptul că ochii pot duce la dureri în cap, gât, umeri și spate. Răspunsul se află în nervi. Aceste dureri de cap apar din cauza oboselii ochilor atunci când petreci o perioadă lungă de timp luptând să te concentrezi. Deoarece ochii tăi sunt formați dintr-un nerv numit nervul optic, orice inflamație cauzată de efort poate duce la durere, care se deplasează de la ochi la creier. Dacă te confrunți cu dureri de cap frecvente, care nu dispar după ce ai luat măsurile adecvate pentru a reduce oboseala ochilor, probabil că ai nevoie de ochelari.
După ani de dureri de cap și indicatoare stradale neclare, te-ai hotărât, în sfârșit, să îți iei inima în dinți și să consulți oftalmologul, iar medicul îți spune că ochelarii de prescripție fac acum parte din viitorul tău. Purtarea ochelarilor poate părea un disconfort major, dar diferența de vedere merită. cu siguranță.
Odată cu purtarea primei perechi de ochelari, poate apărea un fel de oboseală, deoarece îmbunătățirea vederii este esențială prin purtarea ochelarilor, dar diferența poate fi uimitoare. Cuvintele de pe o pagină care anterior era accesibilă doar prin mișcarea ochilor se evidențiază, acum, cu ușurință.. Semnele stradale sunt mult mai clare, la fel ca și mașinile din jurul tău, și totul are mult mai multe detalii decât ți-ai imaginat vreodată. Din păcate, purtarea ochelarilor vine cu o ușoară perioadă de ajustare. Majoritatea oamenilor vor avea dureri de cap și ochi obosiți în primele zile. Cu toate acestea, pe măsură ce mușchii ochilor tăi se obișnuiesc să se relaxeze în loc să lucreze atât de mult pentru a înțelege ceea ce vezi, durerile de cap vor dispărea. Unii oameni au, de asemenea, amețeli minore sau sensibilitate la lumină, dar, de obicei, apar doar în primele câteva zile. Pe lângă durerea temporară cauzată de noua rețetă, ochelarii în sine pot fi puțin incomozi de purtat pentru o perioadă. Urechile, nasul și tâmplele trebuie să se obișnuiască cu noul echipament.
Este bine să fii conștient de efectele purtării ochelarilor nepotriviți. Acest lucru nu îți va deteriora vederea, dar poate provoca disconfort inutil. Dacă nu ai purtat niciodată ochelari înainte, este posibil să nu recunoști nimic diferit și să crezi că este normal să te simți amețit în timp ce porți ochelari. Cu toate acestea, atunci când porți ochelari cu o nouă rețetă sau porți ochelari de prescripție pentru prima dată, poți simți un oarecare disconfort, care este normal și poate dura ceva timp pentru ca ochii tăi să se adapteze. Pentru unii oameni, poate dura doar 2-3 zile, iar pentru alții, poate dura până la două săptămâni. Dacă încă te simți amețit după două săptămâni de purtare a noilor ochelari, consultă optometristul, pentru a verifica prescripția pentru ochi.
Vertijul este senzația de amețeală și de dezechilibru când stai în picioare. Aceste senzații incomode pot apărea din multe cauze diferite, de la vedere încețoșată până la probleme ale urechii interne. Vertijul asociat cu o eroare a lentilelor prescrise poate fi legat de modificări ale percepției tale de profunzime de la ochelarii de citit sau lentilele bifocale. Dacă ai deja un tip de vertij, ochelarii greșiți pot agrava problema. Deși vertijul poate fi cauza unei rețete greșite, acesta poate fi și sursa altor cauze.
Purtarea unei rețete greșite pentru o perioadă prelungită de timp poate provoca oboseală oculară, ducând la durere în jurul și în spatele ochiului. Adesea, oamenii compară această durere cu o durere de cap. Potrivit specialiștilor, poți experimenta prin a nu purta ochelari în anumite părți ale zilei, pentru a vedea dacă frecvența sau severitatea durerilor de cap este afectată. Dacă durerile de cap par să fie mai mult o problemă atunci când porți ochelarii, ar putea exista o eroare în prescripție.
Când lentilele sunt greșite, acestea pot provoca o vedere încețoșată. Cu toate acestea, vederea încețoșată poate apărea și pe măsură ce te adaptezi la o nouă pereche de lentile prescrise în mod corect. Neclaritatea în timpul ajustării la o nouă rețetă ar trebui să dureze maximum 2 săptămâni; iar dacă neclaritatea continuă peste 2 săptămâni, există șanse mari ca fie să ai rețeta greșită, fie că lentilele nu se potrivesc cu cele prescrise. Dacă există îndoieli cu privire la prescripție, contează medicul oftalmolog cu privire la o perioadă de ajustare adecvată. Alte efecte ale purtării de ochelari nepotriviți sunt greața și oboseala ochilor.
Așadar, dacă experimentezi unul dintre simptomele enunțate în primul capitol, înseamnă că este timpul pentru o pereche de ochelari. Atenție, însă. Pentru a nu suferi anumite semne cauzate de ochelarii nepotriviți, se recomandă alegerea unei clinici oftalmologice profesioniste.
Sursa foto: shutterstock.com.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.