A- A+
Probabil te-ai întrebat deseori de ce ți se usucă ochii și cum poți să eviți apariția acestei afecțiuni, nu-i așa? De cele mai multe ori, ochii uscați pot fi tratați cu succes doar cu ajutorul unor tratamente locale, potrivite, în funcție de gravitatea afecțiunii. Însă, cel mai supărător este că ochii uscați vin la pachet cu un disconfort major care interferează cu activitățile de zi cu zi. În rândurile următoare vei descoperi tot ce ai nevoie să știi despre această afecțiune – cauze, simptome și chiar modalități de tratare.
Cuprins
Sindromul ochiului uscat nu reprezintă per se o afecțiune oculară severă sau o boală. Ce trebuie reținut însă, este că, netratată, poate duce la înrăutățirea simptomelor, implicit la diverse complicații oculare.
A-ți simți ochii uscați nu este ceva normal. Această afecțiune reprezintă, de fapt, o grupare de simptome oculare ce își fac apariția atunci când lacrimile naturale nu mai sunt suficiente pentru păstrarea ochilor umezi.
Lacrimile au un rol extrem de important în sănătatea suprafeței oculare. Acestea protejează ochii de praf, alergeni sau diverse microorganisme, mențin suprafața optimă și hidratată, dar îți asigură și o vedere calitativă.
Filmul lacrimal al ochiului este alcătuit din trei straturi distincte, fiecare având câte un rol extrem de important, dar și o funcție specială:
Sindromul ochiului uscat apare atunci când, din diverse motive, ochiul nu mai este umed. Acest lucru se poate întâmpla atunci când stai pentru mai mult timp într-o atmosferă uscată, când stai în vânt, folosești pentru foarte mult timp lentilele de contact sau când nu clipești suficient de mult timp. Bineînțeles, acest efect poate apărea și în cazul unor boli asociate sau drept efecte secundare în urma administrării anumitor medicamente.
Mediile de lucru în care se regăsește mult praf, fum de țigară sau aer condiționat constant pot duce și ele la apariția uscăciunii oculare.
Printre cele mai cunoscute și întâlnite simptome ale sindromului ochilor uscați se enumeră și:
Exact ca în cazul altor afecțiuni, sindromul ochiului uscat este tratat diferit în funcție de stadiul afecțiunii sale. Este ideal ca, în momentul în care observi unul sau mai multe simptome menționate în rândurile de mai sus, să iei atitudine.
În primul rând, pentru tratarea acestui simptom, mergi la un consult de specialitate. Doar așa vei ști cu exactitate cât de severă este problema și care este metoda corectă de tratare. Medicul oftalmolog îți poate recomanda să folosești diverse produse care să îți amelioreze afecțiunea.
Bineînțeles, tratamentul este influențat foarte mult și de gravitatea uscăciunii. În cazul unei uscăciuni severe, medicul specialist îți poate indica să folosești diverse creme, medicamente cu efect antiinflamator sau chiar și antibiotice în cazul unor complicații severe.
Mici obiceiuri pe care le poți implementa în viața de zi cu zi astfel încât să previi apariția acestui simptom:
Dacă observi că problema persistă și nu există nicio îmbunătățire, te poți ajuta de lacrimile artificiale care le imită pe cele naturale și îți hidratează suprafața oculară în mod corespunzător.
În concluzie, este important de reținut faptul că sindromul ochiului uscat nu reprezintă o afecțiune gravă. Totuși, netratată, efectul negativ pe care îl are asupra ta și a activităților pe care le desfășori te poate scoate puțin din circuitul tău uzual. Este indicat să îți găsești un medic în care să ai încredere și la care să mergi, preventiv, pentru orice afecțiune suspectă.
Sursa foto: Unsplash.com; Freepik.com.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.