A- A+
Strabismul la adulți este o afecțiune oftalmologică în care ochii sunt poziționați în mod necorespunzător, adică nealiniați, fie privind în exterior, fie în interior. Această problemă poate duce la probleme de vedere binoculară și poate afecta calitatea vieții. Strabismul poate fi congenital sau poate apărea în timpul vieții, iar cauzele pot fi diverse, de la probleme musculare până la afecțiuni sistemice sau neurologice. Tratamentul poate include ochelari, lentile de contact, terapie vizuală sau chirurgie. Este important să se consulte un oftalmolog dacă se suspectează de către pacient posibilitatea de a avea o afecțiune de acest tip sau dacă apar simptome precum vedere dublă sau oboseală vizuală.
Cuprins
Înainte de toate, trebuie să știi ce înseamnă strabism și cum îl poți deosebi de alte probleme oculare, pentru a-l putea identifica. Astfel, strabismul reprezintă o inconstanță a ochilor de a sta drepți. De exemplu, o persoană are un ochi ce stă poziționat drept înainte, iar celălalt ochi prezintă tendința de a se mișca necontrolat înspre interior, exterior, în jos sau în sus. Această mișcare incontrolabilă poate fi prezentă la ambii ochi și se poate muta de la unul la altul. Strabismul influențează în mod negativ vederea, pentru că atunci când vorbim despre o vedere normală, facem referire la faptul că ambii ochi sunt poziționați în același loc și direcție în timp ce privesc. Creierul aliniază cele două imagini pe care ochii le transmit și le combină într-una singură tridimensională. De exemplu, așa poți îți poți da seama cât de departe sau de aproape este un anumit obiect. În momentul în care unul dintre ochi nu este aliniat, automat la creier ajung două imagini diferite.
Strabismul este o afecțiune oftalmologică în care ochii nu sunt poziționați corect, nu sunt aliniați, a precizat doamna Dr. Ionela Iosub, medic primar oftalmopediatru.
Strabismul la bebeluși este diferit de cel la adulți, așa că el trebuie tratat ca atare. Copiii cu strabism nu văd acea a doua imagine pe care adulții o văd, deoarece creierul lor o suprimă încă din primele zile de viață. Creierul adulților nu are această capacitate. Creierul unui copil ignoră imaginea pe care o redă ochiul nealiniat și va lua în considerare doar imaginea transmisă de cel care vede mai bine. Persoanele care dezvoltă această afecțiune mai târziu în viață au deja ochii învățați să trimită spre creier două imagini, de aceea vor vedea dublu.
Așadar, strabismul este o condiție în care se poate observa că ochii unei persoane nu sunt perfect aliniați. Aceasta afectează capacitatea persoanelor de a funcționa cât mai eficient, iar în unele cazuri oamenii nu se mai pot descurca singuri și își pot pierde independența. Din fericire, în multe situații, este și tratabil.
Există șase muchi care controlează fiecare ochi. Un mușchi ajută ochiul să se mute spre stânga, unul îl ajută să se miște spre dreapta, iar ceilalți patru ajută ochiul să se mute în jos, în sus și în unghiuri. Pentru ca o singură imagine clară și precisă să ajungă la creier, toți cei șase mușchi ai ochilor trebuie să funcționeze corect împreună. Creierul este cel care îi controlează.
Este important să fie rezolvată cauza de la care a pornit strabismul, a completat doamna Dr. Iosub.
În principiu, cauza principală pentru care apare afecțiunea constă într-o problemă a mușchilor, cum ar fi deteriorarea lor din diferite cauze. De asemenea, diabetul, accidentul vascular cerebral, accidentările la cap, boala tiroidiană sau tumorile cerebrale sunt și ele cauze care pot declanșa strabismul. Majoritatea persoanelor care dezvoltă strabism odată cu vârsta au avut această problemă din copilărie, însă uneori se declanșează mai târziu în viață. Unele persoane adulte care au strabism s-au născut cu această afecțiune fără să știe. Totuși, posibilitatea de a dezvolta strabismul poate să fie din ce în ce mai mare odată cu înaintarea în vârstă. Din păcate, odată cu îmbătrânirea, mușchii oculari nu funcționează la fel de bine ca în trecut, ceea ce este normal.
Strabismul poate fi cauzat de o varietate de factori, atât fiziologici, cât și patologici. Unele dintre cele mai comune cauze ale strabismului la adulți sunt:
Este important să consulți un oftalmolog în cazul în care unele dintre situațiile de mai sus îți sună cunoscut. Prin diagnosticarea și tratarea cauzelor strabismului, se poate preveni deteriorarea vederii și se poate îmbunătăți calitatea vieții.
Strabismul poate avea un impact negativ asupra calității vieții, deoarece poate duce la probleme de vedere binoculară, cum ar fi vedere dublă sau halou (perturbare vizuală redată de niște cercuri luminoase). Persoanele care suferă de strabism pot avea probleme în a se concentra sau a-și menține echilibrul, precum și dificultăți de estimare a distanței.
Strabismul poate să apară la un ochi, la ambii ochi sau se poate muta de la un ochi la altul, a adăugat doamna Dr. Ionela Iosub.
Un adult cu strabism se va confrunta, de cele mai multe ori, cu vedere dublă. Debutul poate fi deodată (aici vorbim despre strabism apărut brusc) sau gradual. Această afecțiune poate apărea doar în anumite momente specifice. Strabismul se poate declanșa la început la anumite intervale de timp, iar apoi poate să devină constant. De asemenea, se poate întâmpla doar atunci când privești într-o anumită direcție.
Simptomele strabismului pot varia în funcție de cauza și de severitatea afecțiunii:
Simptomele strabismului pot fi constante sau pot apărea și dispărea de la sine.
Strabismul este o afecțiune oculară caracterizată prin nepotrivirea poziției ochilor, ceea ce duce la o vedere dublă sau la ochi care nu se uită în aceeași direcție. Strabismul poate fi clasificat în mai multe tipuri, în funcție de direcția în care ochiul se îndreaptă. Strabismul divergent se referă la ochiul care se îndreaptă în exterior, în timp ce strabismul convergent se referă la ochiul care se îndreaptă în interior. De asemenea, mai există și strabismul intermitent, care se remarcă prin mișcarea ochiului în mod necorespunzător și necontrolat doar în anumite momente, cum ar fi atunci când o persoană este obosită sau stresată.
Iată patru tipuri de strabism:
Esotropie, ochii se încrucișează spre interior;
Exotropie, unul sau ambii ochi se uită în afară;
Hipertropie, un ochi iese din aliniere;
Hipotropie, un ochi se mișcă în jos;
Pentru a diagnostica strabismul, se poate face un test simplu: acoperirea și descoperirea fiecărui ochi. Când fiecare ochi este acoperit, vederea dublă se rezolvă. Aceasta este o trăsătură distinctivă a afecțiunii în cauză. De obice, dacă un ochi este acoperit, iar vederea dublă persistă, nu este strabism. De asemenea, oftalmologul efectuează un examen complet asupra pacientului, pentru a verifica motilitatea oculară a acestuia. Motilitatea oculară oferă informații despre cât de bine se mișcă ochii și mușchii unei persoane. Mai mult decât atât, se măsoară alinierea ochilor. Din aceste informații, medicii pot identifica ce fel de strabism are pacientul.
Tratamentul pentru strabism poate varia în funcție de cauza și severitatea afecțiunii. Ochelarii, lentilele de contact, terapia vizuală sau operațiile de strabism pot fi opțiuni eficiente pentru a corecta poziția ochilor. Este important să se apeleze la servicii de consultații oftalmologice pentru adulți dacă o persoană suspectează că are o astfel de afecțiune sau dacă apar simptome precum vedere dublă sau oboseală vizuală. Prin diagnosticarea și tratarea din timp a strabismului, se poate preveni deteriorarea vederii și se poate îmbunătăți calitatea vieții.
Un oftalmolog îți poate arăta exerciții de strabism care să te ajute să îți coordonezi ambii ochi. Aceste exerciții sunt potrivite pentru atunci când ochii tăi nu se aliniază corespunzător, pentru a te ajuta în realizarea unor activități de apropiere, cum ar fi cititul sau munca la calculator. De asemenea, strabismul se mai poate corecta cu ajutorul medicamentelor de tipul picăturilor sau unguentelor, a injecțiilor cu Botox și, desigur, operațiilor pentru strabism. Acestea trebuie să fie făcute într-o clinică specializată și împreună cu medici de încredere, fiind o soluție eficientă, dar care necesită expertiza unor specialiști.
Pentru un tip de strabism nu foarte avansat, corectarea cu ajutorul exercițiilor și metodelor non-invazive sunt încercate mai întâi. Dacă acest lucru nu funcționează, în funcție de mulți factori sau de situația pacientului respectiv, pot fi luate în calcul și alte abordări chirurgicale.
Multor adulți cu strabism poate li s-a spus în trecut că această afecțiune nu se mai poate trata și că vor trebui să se obișnuiască să trăiască așa. Totuși, nu este deloc adevărat. Cea mai mare parte a cazurilor care au fost operate au avut succes, chirurgia reprezentând un tratament eficient și sigur pentru orice categorie de vârstă. Așadar, nu este niciodată prea târziu să apelezi la o astfel de soluție. Ea îți poate reda nu numai aspectul unor ochi aliniați, ci și să restabilească vederea binoculară și să extindă câmpul vizual.
Așadar, strabismul la adulți este o afecțiune destul de des întâlnită, însă ea poate fi tratată dacă este descoperită la timp. Ia în considerare informațiile și sfaturile de mai sus și nu ezita să mergi la un control oftalmologic pentru a te asigura că sănătatea ta oculară este bună.
Sursa foto: Unsplash.com
Referinte:
What Is Adult Strabismus?
https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-strabismus#:~:text=Adult%20strabismus%20(crossed%20eyes)%20is,one%20eye%20to%20the%20other.
How to Take on Strabismus in Adults
https://www.reviewofophthalmology.com/article/how-to-take-on-strabismus-in-adults
https://www.yalemedicine.org/conditions/adult-strabismus
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.