fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Strabism la bebeluși – cauze, simptome, diagnostic și tratament în funcție de vârstă

mai 18, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

Strabismul, cunoscut și sub numele de ochi încrucișați, este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei și poate să provoace chiar pierderea vederii. Aceasta nu poate fi tratată dacă nu se intervine în timp util.

Strabismul este o boală ce afectează aproximativ 7% din bebeluși și este definită printr-o poziție greșită, ocazională sau constantă, a ochilor. Poziția normală a ochilor sănătoși este paralelă, atunci când se privește în depărtare.

Această orientare și mobilitate este asigurată de mușchii oculomotori. Ei nu asigură numai poziția ochilor, ci și cooperarea și interacțiunea lor perfectă în timpul mișcărilor în toate direcțiile vizuale. Dacă oricare dintre acești mușchi nu funcționează corect, globul ocular va fi deviat în poziția opusă, iar aceasta asimetrie împiedică ochii din a coopera între ei.

Creierul încearcă să prevină viziunea dublă, motiv pentru care se întâmplă adesea, la copii, ca ochiul afectat să nu se mai dezvolte și ambliopia acestuia să nu mai corespundă, ceea ce nu mai poate oferi o viziune de calitate. În plus, față de disfuncția mușchilor oculomotori, mai poate fi prezentă și o eroare de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul.

Privirea încrucișată nu este cauzată doar de disfuncția mușchilor, ci și de anumite boli ale ochilor, precum afecțiuni ale retinei (inflamație, tumori) sau lentilei (cataractă congenitală). Un grup special este format din copiii cu boli neurologice, la care recuperarea are loc ca urmare a diagnosticului în sine (paralizie cerebrală sau alte boli ale sistemului nervos central). 

Simptome ale strabismului la bebe

simptome strabism, strabism la bebe,

 

De multe ori, poate fi complicat să stabilești dacă un copil are într-adevăr ochii încrucișați. Cuta mongoloidă de la nivelul nasului (epicantus), care apare, în general, în cazul popoarelor de sorginte asiatică, poate genera acest „diagnostic” eronat.

strabism la bebe, cauzele strabismului,

 

Fenomenul este cunoscut sub denumirea de „pseudostrabism” și poate genera confuzie în rândul părinților, deși axele vizuale nu sunt deviate. Printre simptomele cele mai evidente ale strabismului la copii se întâlnesc: pierderea mișcărilor sincrone normale ale ochilor, strângerea acestora, mai ales în condiții ce nu o necesită, rotirea capului și /sau a feței într-o direcție și dezechilibru în mers.

Care sunt cauzele strabismului la bebeluși?

cauzele strbismului, strabismul la bebe, ochi încrucișați,

Strabismul nu are adesea o cauză specifică, fiind, în cea mai mare parte, ereditar. Dacă unul dintre copii sau familia îl are, există o mare probabilitate ca cel mic să dezvolte și el această afecțiune.

convulsii la naștere, cauze strabism, strabism ereditar,

Căderea de la înălțime, boala febrilă, convulsiile și nașterea prematură pot provoca, de asemenea, strabism. Traumatismele care provoacă pierderea vederii pot duce la dezalinierea ochilor după o anumită perioadă de timp. Dacă pierderea acuității vizuale are loc la o vârstă foarte fragedă, ochiul se deplasează medial (spre interior), iar dacă există o pierdere a vederii la vârste mai mari, ochiul se deplasează lateral, adică spre exterior.

 traumatisme, hemoragie cerebrală, strabism cauze,

Traumatismele, meningita, tumoarea sau hemoragia cerebrală, diabetul, hipertensiunea arterială și gușa pot provoca tulburări oculare, prin paralizarea nervilor optici. Unele boli nervoase, precum scleroza multiplă, pot genera, de asemenea, simptome ale strabismului.

Metode de diagnostic ale strabismului la nou-născuți

În copilărie, atât strabismul, cât și alte cauze ale ambliopiei trebuie să fie verificate printr-o examinare oculară de rutină.

diagnostic strabism, strabism simptome

Dezvoltarea completă a vederii în copilărie se finalizează între 7 și 10 ani. Această perioadă este foarte importantă, deoarece orice situație care împiedică dezvoltarea unei vederi sănătoase (pleoapă căzută, dioptrii diferite, cataractă congenitală etc.) poate duce la ambliopie.

Cu cât strabismul este mai repede diagnosticat și corectat în mod optim, cu atât este mai bun răspunsul la tratament. Acuitatea vizuală nu crește în tratamentele efectuate după această perioadă de vârstă. consult oftalmopediatric, medic oftalmopediatru,

Se recomandă ca fiecare copil să fie examinat pentru sănătatea ochilor înainte de vârsta de 6 luni, în mod regulat și din nou între 3 și 5 ani de către un medic pediatru, medic de familie sau oftalmolog.

testare vizuală de rutină, bebe cu strabism,

Testarea vizuală de rutină pentru copiii mici include testarea pentru strabism, de obicei folosind reflexul luminos pentru sugari și testarea prin acoperirea ochilor, pentru copiii de vârstă preșcolară. Unii profesioniști din domeniul sănătății analizează problemele de vedere cu un aparat foto special, care face fotografii instantanee ale ochilor. Acestea pot indica strabismul sau alte probleme oculare, inclusiv miopie și cataractă.

Cum se tratează și cum se corectează strabismul la bebe? 

corectare strabism, tratament strabism,

Strabismul nu dispare niciodată de unul singur, în timp. Primul pas al corectării defectului este diagnosticul corect și alegerea metodei de tratament optime, în funcție de multe variabile, precum tipul de strabism, vârsta pacientului și acuitatea vizuală. Cu cât se începe tratarea pacientului mai devreme, cu atât este mai mare rata de succes.

Dacă hipermetropia este cauza identificată a strabismului, atunci este suficient doar portul de ochelari până la vârsta de cel puțin 18 ani. La astfel de pacienți, intervenția chirurgicală poate să nu fie benefică, ci chiar dăunătoare.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI