A- A+
Afecțiunea oculară numită subluxație de cristalin apare atunci când cristalinul ochiului se deplasează din poziția sa centrală din spatele irisului, care este de fapt cea normală. Spre deosebire de luxație, această afecțiune implică doar o deplasare parțială a cristalinului. Această condiție netratată la timp poate duce la complicații care, la rândul lor, necesită intervenții chirurgicale complexe pentru salvarea sănătății oculare și restabilirea vederii. Care sunt simptomele care indică prezența unei subluxații oculare? Ce mijloace de diagnosticare și tratament există în cazul pacientului cu simptomele acestei afecțiuni?
Cuprins
Condiția numită subluxație de cristalin poate să apară pe fondul unor cauze de natură diferită. Iată care pot fi acestea:
Așadar, în funcție de simptomele existente, subluxația de cristalin poate fi de două tipui: genetică sau dobândită în urma inflamațiilor, leziunilor, operațiilor și a afecțiunilor oculare.
Care sunt simptomele asociate subluxației de cristalin?
Formele de manifestare ale dislocării cristalinului variază în funcție de gradul de deplasare al cristalinului. Astfel, există următoarele categorii de simptome:
Diagnosticul subluxației de cristalin este stabilit prin următoarele investigații oftalmologice:
În ceea ce privește mijloacele de tratament în cazul pacienților diagnosticați cu subluxație de cristalin, alegerea acestora se face în funcție de severitatea simptomelor prezente.
Pentru cazurile severe în care a avut loc dislocarea de cristalin, medicul poate efectua una dintre cele două forme de intervenție chirurgicală:
Se poate întâmpla ca, la unii pacienți, cristalinul să fie prea deteriorat, ceea ce face ca celelalte mijloace de tratament să nu ofere rezultatele scontate. Astfel, medicul recurge la înlocuirea cristalinului compromis și la implantarea unei lentile intraoculare.
Dislocarea cristalinului și complicațiile potențiale
Lipsa unui tratament corespunzător poate face ca, în timp, subluxația de cristalin să afecteze major sănătatea oculară. Astfel, se impune programarea unei consultații oftalmologice pentru adulți de îndată ce pacientul semnalează frecvența a cel puțin unuia dintre simptome. De asemenea, această tulburare oculară este preponderentă și în rândul persoanelor tinere, deci nu neglija și importanța unei consultații oftalmologice pentru copii în mod regulat, pentru a preveni posibile complicații care să afecteze iremediabil sănătatea ochilor.
Sfaturi pentru îngrijire și prevenție postoperatorie
Succesul tratamentului este influențat semnificativ de managementul postoperator:
Acest pas este esențial pentru a reduce riscul de inflamații postoperatorii.
Monitorizarea presiunii intraoculare diminuează pericolul de formare a glaucomului.
Pacienții cu dislocare de cristalin sunt sfătuiți să evite activitățile care pot provoca leziuni sau traume oculare.
Dislocarea sau subluxația de cristalin este o afecțiune care necesită monitorizare regulată, astfel încât să poată fi identificată orice posibilă complicație cu repercusiuni severe asupra vederii.
Referințe:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02713683.2018.1548130
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0161642003004494
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/lens-subluxation
https://eyewiki.org/Traumatic_Lens_Dislocation
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.