×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Teste de vedere – când și de ce trebuie să le faci

martie 1, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Ochii sunt extrem de importanți, vederea fiind unul dintre principalele simțuri ale omului. Atunci când apar probleme de vedere, este extrem de important să te prezinți la un medic specialist pentru a evalua sănătatea oculară, dar și pentru a trata eventualele disfuncții încă din stare incipientă, înainte de a se agrava sau de a produce probleme serioase sau chiar ireversibile. 

Un test de vedere este extrem de important, mai ales că medicul poate descoperi aproape orice problemă a ochilor cu ajutorul acestuia. 

Din materialul următor vei afla ce înseamnă un test de vedere, în ce constă acesta, dar și când trebuie să își faci o asemenea investigație. 

Ce înseamnă și în ce constă un test de vedere

O examinare oftalmologică de rutină cuprinde mai multe etape, pentru ca medicul să poată stabili exact ce problemă ai și/sau dacă ai nevoie de ochelari.

În primul rând, doctorul va discuta cu pacientul pentru a stabili exact problemele cu care acesta se confruntă, ce l-a făcut să ajungă în cabinetul oftalmologului.

Măsurarea dioptriilor ochilor se va face cu un aparat special, care va spune exact dacă pacientul are nevoie sau nu de ochelari. Pentru o acuratețe mai bune a stabilirii dioptriilor, medicul va opta (uneori) și pentru punerea de picături în ochi pentru o dilatare a pupilei

autorefractrometru, control, iris (astfel, ochiul va fi măsurat corect, fără ca muschiul ocular să împiedice măsurătoarea).

După acest test, medicul va verifica și acuitatea vizuală a pacientului, dar și tensiunea oculară. 

Astfel, după ce va face o consultație generală, medicul va ști exact ce probleme ai și îți va spune dacă ai nevoie să urmezi un tratament sau dacă ai nevoie de ochelari pentru ca ochii tăi să fie în regulă. 

Când trebuie să îți faci un test oftalmologic

Există mai multe situații când trebuie să mergi la un medic oftalmolog și să soliciți o consultație cât mai repede posibil. 

Iată care sunt câteva dintre acestea:

Oricare dintre aceste simptome ai avea, este important să își programezi un consult cât de rapid se poate, pentru ca medicul să poată evalua starea ta de sănătate. 

Teste de vedere: câteva sfaturi pentru ochi sănătoși

Pentru a avea ochi sănătoși până la bătrânețe (când intervine natural o scădere a acuității vederii) este important să ai grijă de ei și să urmezi câteva reguli. 

ochelari, oftalmolog, maini, lentile

Iată ce poți face pentru a avea ochi mereu sănătoși: 

Dacă simți că ai probleme cu vederea, nu ezita să îți faci o programare cât mai repede posibil la un medic oftalmolog, doar așa vei ști exact ce se petrece cu ochii tăi și doar medicul specialist va putea să îți prescrie un eventual tratament pentru ca vederea ta să fie perfectă cât mai mult timp posibil!

Sursa foto: Pexels.com.

 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI