A- A+
Testul Schirmer presupune efectuarea unei proceduri non-invazive prin care se examinează ochiul pacientului pentru a determina dacă prezintă o umiditate optimă și produce suficiente lacrimi. Testul este adresat pacienților care prezintă simptomele ochilor uscați. Cu cât un ochi este mai uscat și produce o cantitate mai redusă de lacrimi, cu atât pot fi mai afectați de particulele de praf și alți iritanți care agravează simptomele. Testul Schirmer este efectuat de mai bine de 100 de ani, durează doar câteva minute și implică plasarea unui filtru de hârtie în pleoapa internă, însă, în prezent, există și proceduri mai avansate și eficiente adresate pacienților cu ochi uscați și o producție scăzută de lacrimi.
Cuprins
Prin testele Schirmer se plasează în interiorul pleoapelor o bandă specială de hârtie care va fi menținută pentru câteva minute. Procedura testează ambii ochi și pe parcursul ei ochii vor rămâne închiși timp de 5 minute. Pasul premergător acestui test constă în aplicarea unor picături speciale care previn iritarea sau lăcrimarea ochilor. Pe lângă această măsură, pentru a exclude riscul unor rezultate anormale, este foarte important ca pacientul să nu ducă mâna la ochi sau să forțeze ochii pe parcursul examinării.
După cele 5 minute, benzile vor fi scoase și va fi examinată umiditatea și eventualele probleme lacrimale. După efectuarea testului, este foarte importantă evitarea zonei ochilor pentru cel puțin 30 de minute, nu vă frecați ochii și nu atingeți zona. În cazul pacienților cu lentile de contact, este recomandată păstrarea lentilelor pentru cel puțin două ore de la efectuarea testului.
Cele mai comune simptome care impun o programare la clinica oftalmologică și realizarea unui test Schirmer:
Interpretarea se va face în baza cantității de lacrimi de pe filtrul de hârtie. Un prag general al valorilor normale este cel de peste 10 mm. Valorile care ating sau trec de acest prag indică o producție normală, iar tot ce se află sub 10 mm indică o producție de lacrimi redusă. În cazul în care valoarea este mai mică de 5 mm, pacientul se confruntă cu sindromul de ochi uscat sever și poate fi nevoie de investigații oftalmologice suplimentare. Indiferent de valorile indicate de acest test, pacienții vor primi un tratament adecvat care va include picături speciale de ochi, cu prescripție sau fără, în funcție de cât de uscați sunt ochii.
Este bine de știut că probabilitatea de a dezvolta sindromul ochilor uscați crește odată cu vârsta, iar persoanele de peste 50 de ani pot fi mai afectate de sindromul ochiului uscat sever, deoarece cantitatea de lacrimi se reduce în timp. În anumite cazuri ochii uscați pot fi asociați cu artrita reumatoidă, dar pentru a stabili cauza exactă va fi nevoie de teste suplimentare. Deși cel mai comun tratament include picături speciale de ochi, când ochii sunt foarte uscați și lăcrimarea ochilor nu este corespunzătoare, tratamentul poate include investigații și medicamente suplimentare oferite în baza prescripției medicale.
Un alt aspect de reținut ar fi că testul Schirmer în oftalmologie nu prezintă riscuri, este o procedură non-invazivă foarte simplă și poate fi efectuat fără probleme, totuși este bine de știut că rezultatele sale nu oferă întotdeauna cel mai precis diagnostic. Cu toate acestea, pentru cei care nu primesc un diagnostic exact există alternative care pot oferi o imagine mai amplă asupra problemelor cu care se confruntă pacientul. În sfera alternativelor există testul care măsoară cantitatea de lactoferină implicată în producția de lacrimi sau testul prin care este analizat conținutul lacrimilor. Testul bazat pe lactoferină poate ghida spre tratamente mult mai specifice și eficiente, pe când testul care analizează conținutul lacrimilor va indica cu mai multă precizie statusul enzimei lizozime.
Acestea fiind spuse, când simptomele ochilor uscați devin un motiv de îngrijorare, testul Schirmer este cea mai eficientă opțiune rapidă de examinare. Implică o procedură non-invazivă, este foarte simplu de realizat și nu prezintă riscuri pentru pacienți, însă în ciuda avantajelor, un dezavantaj poate fi inexactitatea. În unele cazuri, este nevoie de teste suplimentare sau alternative care oferă rezultate mai precise și conduc spre tratamente mai specifice.
Sursa foto: Unsplash.com.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.