A- A+
Tinerele diagnosticate cu diabet zaharat și care vor să rămână gravide ar trebuie să meargă la oftalmolog înainte de sarcină.
În ultimii ani se înregistrează, la nivel mondial, dar şi în România, o creştere alarmantă a vârstei de concepţie, a obezităţii şi a diabetului zaharat.
Tinerele care au diabet zaharat și care vor să aibă un bebeluș ar trebui să vină la medic înainte de sarcină. În plus, trebuie și la începutul sarcinii să se efectueze un examen oftalmologic. Dacă examinarea fundului de ochi evidențiază un aspect normal, se recomandă un control în săptămână a 28-a de sarcină. Însă, dacă există retinopatie neproliferativă, chiar și în forma inițială, se efectuează consult oftalmologic între săptămânile 16 – 20 de sarcină. O formă proliferativă necesită o monitorizare mai frecventă și un tratament adecvat, ne-a explicat dr. Ana Maria Boariu, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan.
Cu toate acestea, conform medicului, un diagnostic de retinopatie diabetică nu este un obstacol pentru o naștere naturală.
Însă este foarte impoartantă depistarea precoce a retinopatiei diabetice. În acest sens trebuie să reținem că un examen oftalmologic periodic, însoțit de tratamentul corect al bolii de fond – a diabetului zaharat – controlarea factorilor de risc asociați, duce la prevenirea orbirii prin retinopatie diabetică.
Retinopatia diabetică se întâlneşte la 15% din gravidele diabetice în momentul diagnosticării şi este principala cauză de orbire la vârsta adultă.
Tratamentul retinopatiei diabetice este dependent de diagnosticul precoce. Cele mai multe persoane cu retinopatie nu au simptome. Chiar și forma mai periculoasă, retinopatia proliferativă, se desfășoară de regulă fără simptome, până când este prea târziu pentru a o trata. De aceea, trebuie să mergeți periodic la oftalmolog, pentru examinări.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: retinoaptia diabetică și sarcina retinopatia diabetică sarcina si diabetul zaharat tinere cu diabet