fbpx
×

Spitalul de Oftalmologie Infosan realizează operații de cataractă pentru adulți, în regim CASMB. Pentru mai multe detalii, sunați-ne la 021.211.4067

A- A+

Tipuri de nistagmus și tratamentul acestei afecțiuni

martie 29, 2021 anca

Nistagmusul este o tulburare a staticii și a dinamicii oculare care constă în mișcări oculare ritmice, involuntare, de du-te-vino ale ochilor. Acestea pot fi orizontale, verticale sau torsionale, pendulare sau în resort.

Nistagmusul pendular se caracterizează prin amplitudine și frecvență egale în ambele sensuri. Nistagmus în resort constă în deplasarea lentă a ochiului într-un sens (faza lentă) urmată de deplasarea în sens contrar (faza rapidă). Nistagmusul fiind denumit după sensul fazei rapide.

Nistagmusul poate fi fiziologic sau patologic

Nistagmusul fiziologic îl putem observa atunci când persoana privește într-o poziție laterală extremă (end-point nistagmus). Faza lentă apare când ochii urmăresc o țintă în mișcare, faza rapidă fiind o sacadă în direcția opusă pentru a fixa o țintă ulterioară în serie.

Nistagmusul voluntar: este o formă de nistagmus orizontal pendular și foarte rapid care apare în mod voluntar la unele persoane. Asociază adesea convergența și constricție pupilară, iar nistagmusul poate fi rareori susținut mai mult de 30 secunde fără pauză.

Factorii declanșatori ai nistagmusului patologic:

Cum se pune diagnosticul de nistagmus

Extrem de importantă este discuția, în cabinet, cu pacientul, anamenza acestuia. Mai mult, din discuția cu acesta, putem afla dacă sunt semne de infecție intrauterină: toxoplasma, rubeola, ingestia mamei de anticovulsivante, diabet gestațional, afecțiuni metabolico-ereditare. Important este și istoricul de deficiență de percepție a culorilor (sugerează CSNB sau acromatopsia), istoric de apnee la naștere sugerează hipoxia cerebrală.

Examenul fizic poate decela sindroame de dezvoltare, albinism. Examinarea neurologică poate evidenția retard global, întârziere de dezvoltare, hipotonie.

Examinare oftalmologică completă va fi axată pe o atenție specială pentru transluminarea iriană, hipoplazie de nerv optic sau atrofie, depigmentare perimaculară, aniridie, decolorare a pielii sau a coroidei, opacitățti ale mediilor oculare, strabism sau poziție compensatorie a capului.

Alte investigatii specifice nistagmusului: se poate face un RMN, innvstigații electrofiziologice (ERG), etc.

Exista 2 tipuri morfologice principale de nistagmus:

De multe ori, distinctia intre cele două forme se face între 6 și 12 luni de viață, pentru că adesea undele de nistagmus se schimbă în primul an de viață.

Care este tratamentul nistagmusului

Scopurile tratamentului sunt: îmbunătățirea acuității vizuale, eliminarea poziției anormale, compensatorii ale capului, abolirea oscilopsiilor (în cazul nistagmusului dobândit).

Tratamentul optic  constă în efectuarea refracției subiective și prescrierea de ochelari sau lentile de contact. Totodată, trebuie menționat că mulți bolnavi de nistagmus congenital acuză disconfort la lumină puternică, de aceea li se poate recomanda ochelari de soare sau ochelari de vedere cu lentile colorate 30-40%.

Tratamentul medicamentos este util în anumite forme de nistagmus dobândit.

Trebuie să reținem că tratamentul chirurgical rămâne tratamentul de bază pentru pacienții cu poziție compensatorie a capului datorat nistagmusului.

Articolul este scris de dr. Ionela Iosub – medic primar oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan

 

Etichete:

Contacteaza clinica Infosan pentru detalii sau programeaza-te pentru o consultatie
Sună acum!