A- A+
De departe, cel mai important simț al corpului uman este văzul. Prin intermediul său primim aproximativ 80% din informațiile care ne înconjoară și este principalul simț care ne protejează împotriva pericolelor, în special dacă anumite simțuri nu funcționează la capacitate maximă, precum simțul mirosului sau al gustului. De asemenea, văzul este și simțul care ne oferă posibilitatea de a observa cel mai bine experiența propriu-zisă de a trăi.
Prin urmare, este important să acordăm o atenție sporită sănătății ochilor și să efectuăm periodic anumite teste și cercetări care ne pot ajuta să descoperim diferite afecțiuni în timp util. În fond, performanța acestui simț depinde în mod direct de modul în care avem grijă de sănătatea noastră. Testele periodice sunt recomandate pentru a depista o anumită problemă înainte ca aceasta să evolueze și să producă efecte negative, precum afectarea ireversibilă a vederii. Cu atât mai mult, astfel de teste sunt recomandate mai ales în cazul persoanelor care au suferit deja anumite intervenții și necesită o evaluare frecventă. Unul dintre cele mai importante teste de screening este topografia corneană, care te va ajuta să urmărești cu atenție sănătatea ochilor tăi.
Cuprins
Topografia corneană este un test de screening oftalmologic, neinvaziv, util pentru populație la nivel larg. Acesta are rolul de a urmări stadiul anumitor afecțiuni oftalmologice și, de asemenea, de a stabili starea de sănătate a ochilor în cazul persoanelor care au suferit anumite intervenții chirurgicale. Cu atât mai mult, acest test poate stabili ce efect au lentilele de contact asupra ochilor, în circumstanța în care pacienții necesită purtarea lor și, de asemenea, ajută la realizarea lentilelor de contact potrivite pentru aceste persoane.
Topografia corneană nu necesită alte substanțe, precum picăturile de ochi, și este un test neinvaziv, întrucât pentru realizarea acestuia nu există un contact direct cu pacientul.
Acest test de screening se bazează complet pe informațiile stabilite de calculator. Acesta analizează cu atenție toate detaliile legate de segmentul anterior al ochiului și componentele acestuia, precum cornee, camera anterioară și cristalin. Topografia corneană este o procedură relativ nouă în lumea medicală, de ultimă generație, care permite stabilirea precisă a sănătății ochilor tăi. Deoarece analiza este efectuată prin intermediulul calculatorului, rezultatele sunt foarte sigure, oferite fără durere sau contact direct și, cu atât mai mult, mai rapide și de încredere.
Topografia corneană realizează o hartă computerizată a corneei, componentă care are un rol foarte important pentru vedere și focalizarea imaginilor primite. În mod normal, corneea este rotunjită în mod egal. Cu toate acestea, în momentul în care corneea este rotunjită în mod inegal sau este prea plată, acuitatea acestui simț are de suferit, iar vederea se deteriorează în mod treptat. Acest test de screening, prin realizarea unei hărți precise tridimensionale cu ajutorul calculatorului, are rolul de a descoperi orice anomalie a corneei, în special din punct de vedere al formei acesteia.
Este, de asemenea, unul dintre puținele teste care oferă posibilitatea de a descoperi și cele mai mici neregularități. Majoritatea testelor obișnuite nu au capacitatea de a oferi o imagine atât de amplă asupra corneei, ceea ce face acest test indispensabil pentru sănătatea ochilor.
Topografia corneană este un test de screening util în depistarea diferitelor afecțiuni oftalmologice, dar și pentru stabilirea stării de sănătate a ochilor, un aspect esențial pentru efectuarea anumitor intervenții necesare.
Această procedură conduce la descoperirea anumitor patologii legate de segmentul anterior al ochiului și, de asemenea, surprinde evoluția sănătății ochilor după intervențiile efectuate.
Topografia corneană în descoperirea keratoconusului
De departe, unul dintre cele mai utile roluri ale acestui test de screening este evaluarea timpurie a pacienților care ar putea suferi de keratoconus. Keratoconusul este o afecțiune oftalmologică ce constă în deteriorarea progresivă a corneei. În cazul acestei afecțiuni, corneea capătă o formă conică, neobișnuită, care duce la afectarea rapidă a vederii. Pacienții care se confruntă cu această boală observă că vederea se deteriorează într-un ritm alert și necesită schimbarea frecventă a lentilelor pentru ochelari, din cauza evoluției rapide a dioptriilor.
O simplă topografie are rolul de a diagnostica în mod precis keratoconusul și îi oferă pacientului posibilitatea de a limita evoluția bolii, precum și întărirea corneei prin anumite intervenții (cross-linking). Topografia este esențială atât pentru a diagnostica keratoconusul, cât și pentru a urmări evoluția pacientului după intervenții. De asemenea, testul este important și pentru efectuarea măsurătorilor precise necesare în montarea lentilelor de contact perfecte pentru pacient în urma operației de cross-linking.
Care sunt cauzele keratoconusului?
Apariția keratoconusului este cauzată de mai mulți factori, atât genetici cât și externi. Din punct de vedere genetic, keratoconusul poate fi provocat de existența unor defecte ale fibrelor de colagen care alcătuiesc corneea, făcând-o susceptibilă la deformare. De asemenea, disfuncțiile glandei tiroide și bolile autoimune par să aibă o influență negativă asupra dezvoltării keratoconusului. Cu atât mai mult, factorii externi precum expunerea îndelungată la radiațiile UV pot duce la dezvoltarea acestei afecțiuni oftalmologice. Obiceiuri precum frecatul ochilor sau purtarea îndelungată a lentilelor de contact pot contribui, de asemenea, la apariția afecțiunii.
Printre primele semne ale keratoconusului se află pruritul și apariția alergiilor oculare. În timp, pacienții observă deteriorarea progresivă, rapidă, a vederii, ceea ce determină schimbarea frecventă a ochelarilor sau lentilelor de contact.
Cum se tratează keratoconusul?
În funcție de gravitatea afecțiunii, medicul poate recomanda diferite metode de tratament. În stadiul incipient, medicul oftalmolog poate corecta această afecțiune cu ajutorul unor lentile speciale, moi sau hibride și, de asemenea, poate recomanda și lentile rigide pentru îmbunătățirea vederii. Precum orice afecțiune, pentru a fi tratat în mod corespunzător și cu cele mai puține repercusiuni, keratoconusul trebuie să fie depistat cât mai devreme.
De aceea, topografia este un test periodic esențial pentru toate persoanele care acuză diferite schimbări în acuitatea vederii și nu numai. În cazul în care keratoconusul se află într-un stadiu mai avansat, medicul oftalmolog poate recomanda intervenția chirurgicală sau chiar transplantul cornean. Bineînțeles, în stadii avansate, afecțiunea este mult mai complexă și poate fi mult mai greu de gestionat. Indiferent de caz, topografia este recomandată periodic pentru a stabili evoluția bolii și a rezultatelor postoperatorii, atunci când pacientul a suferit o astfel de intervenție.
Atunci când este diagnosticat la timp, keratoconusul poate fi tratat fără probleme, iar calitatea vederii poate fi restabilită până la 98%.
Topografia corneană în realizarea operației de cataractă
Topografia corneană este esențială pentru realizarea operațiilor de cataractă. Acest test are rolul de a măsura valorile keratometrice. Valorile keratometrice reprezintă gradul de curbare a corneei, o informație indispensabilă pentru această intervenție oftalmologică. De fapt, topografia este necesară atât înainte de intervenție, cât și după operație, întrucât va analiza în detaliu cum a decurs întregul proces, care este stadiul de recuperare și oferă mai multă predictibilitate pentru rezultatele postoperatorii.
Alte intervenții de screening nu sunt la fel de precise și, în consecință, pot exista o multitudine de erori în urma intervenției chirurgicale de cataractă. De aceea, experții recomandă acest test pentru efectuarea corectă și precisă a operației, dar și pentru monitorizarea pacientului și recuperarea postoperatorie.
Cu atât mai mult, topografia este necesară pentru a realiza corect implantele torice, multifocale sau multifocale torice, în cazul în care sunt necesare pentru pacient, întrucât harta computerizată oferă o imagine de ansamblu a stării de sănătate a ochilor.
Topografia corneană, necesară pentru intervenția chirurgicală de reducere a dioptriei
Topografia este importantă, de asemenea, și pentru alte investigații oftalmologice care au rolul de a stabili necesitatea intervenției chirurgicale de reducere a dioptriei. În anumite cazuri, dacă pacienții se confruntă cu o dioptrie mult prea mare, medicii pot recomanda această intervenție pentru a îmbunătăți atât sănătatea ochilor, cât și calitatea vieții pacienților.
Topografia nu este numai o preferință, ci un consult necesar și util pentru toată lumea. Anumite probleme oftalmologice pot duce la orbire dacă nu sunt diagnosticate în timp util și monitorizate cu atenție.
Topografia corneană poate determina presiunea intraocular
Presiunea intraoculară crescută este o afecțiune oftalmologică cu risc ridicat. Netratată, aceasta poate provoca orbirea. Cu ajutorul topografiei, medicii pot calcula unghiul camerular, care poate fi închis sau deschis. Atunci când este închis, unghiul camerular poate provoca o creștere a presiunii intraoculare și, implicit, poate duce la orbire dacă afecțiunea nu este tratată în mod corespunzător.
Topografia corneană, necesară pentru implanturi intraoculare
Importanța acestui test de screening crește cu atât mai mult în circumstanța în care pacientul are nevoie de un implant intraocular. Imaginea computerizată amplă permite simularea unui astfel de implant și oferă rezultate postoperatorii mult mai predictibile. Aceste implanturi pot crește calitatea vieții pacientului și, de asemenea, pot salva acest simț esențial pentru om.
Topografia este un test esențial pentru stabilirea lentilelor de contact potrivite pentru pacient, indiferent dacă acesta suferă de miopie, hipermetropie sau astigmatism. Lentilele de contact sunt adesea preferate mai ales în cazul dioptriilor mari și, cu atât mai mult, sunt utilizate atunci când purtarea ochelarilor devine o povară pentru pacient sau stilul de viață nu îi permite acest lucru.
Topografia corneană stabilește forma perfectă a lentilelor
Pentru confort înalt și siguranță, lentilele de contact trebuie să fie personalizate complet cu forma ochiului pacientului. Acest aspect este cu atât mai important în cazul corneei afectate, care capătă o formă conică. Harta complexă realizată de calculator oferă dimensiunile potrivite, milimetric, pentru realizarea lentilelor de contact potrivite pentru pacient.
Lentilele de contact personalizate sunt esențiale mai ales în cazul persoanelor care le poartă frecvent, întrucât acestea pot duce, în timp, la afectarea corneei și dezvoltarea keratoconusului. Persoanele care poartă lentile mai mult de 10 ani, aproximativ 10 ore pe zi, au un factor în plus care poate duce la dezvoltarea acestei afecțiuni oftalmologice. De aceea, lentilele de contact personalizate sunt o necesitate pentru siguranța pacientului.
Topografia corneană este asemănătoare cu un control obișnuit, întrucât pacientul va sta așezat cu bărbia la baza unui aparat cu instalații de suport speciale. Pacientul nu are contact direct cu vreun accesoriu sau substanță în timpul procesului. Intervenția se va efectua în numai câteva secunde, timp în care pacientul este expus la o sursă de lumină provenită din acest aparat special. Sursa de lumină ajută la stabilirea dimensiunilor corneei prin proiectarea unor inele concentrice luminoase asupra acesteia. În urma expunerii la lumină, calculatorul colorează în detaliu harta corneei. Culorile obținute corespund unei curburi mai mult sau mai puțin accentuate, redate de nuanțe reci sau calde. Astfel, topografia este o intervenție complet neinvazivă, care se poate realiza în numai câteva secunde, însă care oferă o imagine amplă asupra stării de sănătate a ochilor tăi.
Cum să te pregătești pentru topografia corneană?
Deoarece este un test atât de simplu și se va realiza într-un timp foarte scurt, topografia nu necesită o pregătire complexă. Cu toate acestea, este necesar să renunți la purtarea lentilelor de contact cu cel puțin 2-3 zile înainte de efectuarea testului pentru o acuratețe sporită. Alte pregătiri, însă, nu vor fi necesare pentru realizarea testului.
Topografia corneană nu este numai o preferință, ci un test de screening esențial pentru o multitudine de persoane. Indiferent că este vorba despre stabilirea sănătății ochilor sau tratarea și monitorizarea unor afecțiuni oftalmologice mai complexe, precum keratoconusul, acest test te poate ajuta să previi o multitudine de probleme de vedere. De asemenea, în anumite cazuri, îți poate salva acest simț principal prin depistarea timpurie a unor afecțiuni care progresează în ritm alert, precum presiunea intraoculară.
Cu atât mai mult, topografia te poate ajuta să monitorizezi cu atenție evoluția afecțiunilor și, bineînțeles, recuperarea postoperatorie. Deoarece are atât de multe atribuții pentru sănătatea ochilor, topografia este unul dintre cele mai importante teste de screening oftalmologice. Nu în ultimul rând, această investigație te va ajuta să crești în mod semnificativ calitatea vieții și prin stabilirea unor lentile de contact potrivite până la cel mai mic detaliu, realizate în acord complet cu forma ochilor tăi. Acest aspect nu este de ignorat, având în vedere faptul că purtarea frecventă a lentilelor, în sine, poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea afecțiunilor oftalmologice. De aceea, stabilirea lentilelor perfecte cu ajutorul topografiei este esențială pentru a limita orice risc.
Această investigație este recomandată încă din adolescență și în special persoanelor care acuză modificări în acuitatea vederii. De departe, topografia corneană este o intervenție de nelipsit din rutina de îngrijire a ochilor, iar împreună cu medicul oftalmolog poți stabili care este intervalul de timp la care poți efectua acest test, conform nevoilor tale.
Sursa foto: Unsplash.com
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.