A- A+
Trabeculectomia este o procedură chirurgicală oftalmologică utilizată în tratamentul glaucomului, o afecțiune a ochilor caracterizată prin creșterea presiunii intraoculare. Scopul principal al trabeculectomiei este de a reduce presiunea intraoculară, prevenind astfel deteriorarea nervului optic și îmbunătățind starea de sănătate a ochiului.
Cuprins
Ce este trabeculectomia? Procedura constă în crearea unei noi căi de drenaj pentru lichidul intraocular, ceea ce ajută la scăderea presiunii. Această cale de drenaj este creată prin îndepărtarea unei mici porțiuni de țesut din zona numită trabecula, care este responsabilă pentru drenarea fluidului intraocular. Acest procedeu permite fluidului să se scurgă în spațiul subconjunctival (sub stratul exterior al globului ocular), de unde poate fi absorbit în mod eficient de vasele de sânge.
Trabeculectomia se efectuează pentru a reduce riscul de deteriorare a nervului optic și pentru a preveni pierderea vederii asociată cu glaucomul. Este important de menționat că, deși această procedură poate fi eficientă în scăderea presiunii intraoculare, nu garantează vindecarea completă a glaucomului, iar pacienții pot necesita în continuare tratament medicamentos sau alte proceduri pentru a menține presiunea intraoculară sub control.
Glaucomul reprezintă o categorie variată de afecțiuni oculare, având în comun afectarea nervului optic prin schimbări atât structurale, cât și funcționale. Este a doua cauză principală de orbire la nivel global în rândul adulților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani și constituie, în același timp, principalul motiv al pierderii ireversibile a vederii. O trăsătură definitorie a glaucomului este debutul său lent și absența senzațiilor dureroase, ceea ce contribuie la diagnosticarea sa adesea tardivă.
Trabeculectomia este recomandată în tratarea glaucomului atunci când tratamentul cu medicamente și procedurile laser nu au reușit să mențină sub control presiunea intraoculară. Este nevoie de o serie de consultații oftalmologice pentru adulți, pentru a se pregăti un plan de tratament și pentru a se observa dacă acesta funcționează sau este nevoie de intervenția chirurgicală.
În etapa preoperatorie, pacientul primește informații detaliate despre pașii procedurii chirurgicale, iar analizele de sânge sunt solicitate, în special în cazul pacienților sub tratament cronic cu medicamente anticoagulante sau antiagregante. Procedura are loc în sala de operații, iar tipul de anestezie poate fi locală, prin injecție parabulbară sau generală în situații specifice, cum ar fi pacienți necooperanți sau copii. Durata intervenției este estimată la aproximativ 45-60 de minute.
În timpul procedurii, ochiul este anesteziat, dezinfectat și acoperit cu un câmp steril. Pacientul poate simți mișcările medicului, dar nu va experimenta durere. Pupila este micșorată. Acum se efectuează o incizie conjunctivală în zona superioară a ochiului, cu baza către limbul corneo-scleral.
Țesutul episcleral este curățat și vasele sanguine sunt cauterizate. Antimetaboliții sunt utilizați sub incizia conjunctivală pentru a preveni fibrozarea pernei de filtrare, asigurând astfel o rată de succes mai mare și o durată mai lungă a eficacității trabeculectomiei. O trapă lamelară sclerală este creată, iar apoi se efectuează trabeculectomia și iridotomia periferică. Trapa sclerală este suturată, iar flapul conjunctivo-tenonian este așezat înapoi.
Apoi, ochiul este pansat și rămâne astfel până la prima consultație postoperatorie, care are loc a doua zi. Este important să știi că operația nu cauzează durere, deoarece se desfășoară sub anestezie locală. Totuși, după ce efectul anesteziei dispare, pacientul poate resimți un disconfort din cauza cusăturilor.
După trabeculectomie, tratamentul implică administrarea de picături oculare cu antibiotic și antiinflamator timp de o lună, continuând cu steroizi locali timp de până la 3 luni, cu o reducere treptată a dozei. În cazuri speciale, precum camera anterioară îngustă sau hipotonie oculară, se pot folosi și alte tipuri de tratamente.
Postoperator, se recomandă masajul sclerei pentru a facilita drenajul și pentru a menține permeabilitatea operației. Firele de sutură sunt îndepărtate după 2 săptămâni, cu instilare prealabilă de picături anestezice în cabinet.
De asemenea, controalele regulate la 4 zile, o săptămână și o lună postoperator sunt esențiale pentru monitorizarea procesului de vindecare și a presiunii intraoculare sub tratamentul specific aplicat. Nu în ultimul rând, activități precum înotul și sporturile ar trebui evitate în perioada postoperatorie.
Așadar, această intervenție este destul de des întâlnită, în special la pacienții care nu răspund la tratamentul clasic. Totuși, ea nu trebuie să te sperie! Atunci când ai alături specialiști, te vei bucura de rezultate pozitive.
Sursă foto: Unsplash.com
Referințe:
Trabeculectomy (Glaucoma Drainage) Surgery
https://mft.nhs.uk/app/uploads/sites/2/2018/04/REH-063.pdf
How I approach trabeculectomy surgery
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1705632/
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.