×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Trahomul – ce este, cauze, simptome, factori de risc, diagnosticare, tratament

martie 10, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Dacă ești atent la limbajul corpului unui om este imposibil să nu îi citești în privire măcar o parte din sentimente: bucurie, tristețe, furie sau altceva care poate trăda trăirile interioare ale individului pe care îl observi. Din păcate, în funcție de condițiile de mediu și de cele sociale pot apărea diferite afecțiuni oculare generate de anumiți factori. În continuare vei descoperi ce probleme oftalmologice poate genera o minusculă bacterie care pătrunde în organism dacă nu sunt respectate condițiile minime de igienă sau dacă nu se apelează de urgență la medic.

Trahomul – ce este, cauzele apariției, care sunt simptomele

Trahomul este o boală infecțioasă din sfera oftalmologică. Aceasta este cauzată de o bacterie care se numește Chlamydia trachomatis. Această bacterie patogenă poate afecta omul și se dezvoltă intracelular. Când intră în organismul uman, prin zona nasului sau a ochilor această bacterie conduce la producerea aspririi părții interioare a pleoapelor. 

Infecția se poate răspândi:

Contactul personal dintre indivizi se poate realiza dacă se transferă secreții oculare sau nazale, cu:

Muștele pot răspândi infecția de la un individ la altul atunci când se așează pe suprafețele de contact. Persoanele care contactează bacteria Chlamydia trachomatis se pot freca la ochi și infecția se produce cu rapiditate.

Între simptome se cunosc:

Din aceste motive trahomul și paratrahomul se mai numesc și conjunctivită granuloasă sau oftalmie egipteană.

Cu cât se descoperă mai repede, cu atât este mai eficient tratamentul. La cele mai mici simptome se recomandă consultații oftalmologice pentru copii sau consultații oftalmologice pentru adulți care vor fi decisive în vederea instituirii rapide a unui tratament sau a conduitei terapeutice. 

trahomul, doctor oftalmolog, consult

Trahomul este boala responsabilă de orbirea sau deficiența vizuală a aproximativ 1,9 milioane de oameni. Cu toate acestea, în 15 din țările afectate s-a eliminat această problemă de sănătate publică în ultimii ani.

Conform unor studii, trahomul este o boală imunopatologică și presupune diferite etape ale infecției. Astfel, dacă un individ se reinfectează, boala se cronicizează.

Este nevoie de atenție sporită chiar și când vine vorba de apa de spălat, nu numai de cea potabilă. Dacă apa este murdară sau impură aceasta poate transmite cu ușurință bacteria care generează diferite boli, nu numai în sfera oftalmologică. De asemenea, igiena necorespunzătoare, apa și canalizarea utilizate necorespunzător pot genera o mulțime de probleme.

trahomul, apa, marea neagra

Datorită unor programe internaționale, se duce o luptă permanentă în vederea diminuării riscurilor. Acestea vizează, în mod special:

Obiectivul primar este eradicarea trahomului sau stoparea acestei probleme de sănătate publică. Deoarece orbirea sau deficiența vizuală sunt cauzate de trahom, se dorește eliminarea cauzei sau prevenirea îmbolnăvirilor.

În urma unui control amănunțit, medicul oftalmolog poate decide ce a dus la apariția unor simptome, care este diagnosticul și ce tratament se impune.

trahomul, ochi, vedere

În stadii avansate ale bolii sau în cazul reinfectării aceasta poate provoca unele complicații ireversibile. 

În țările slab dezvoltate, unde printre copii se răspândesc cel mai frecvent astfel de boli, femeile sunt predispuse la îmbolnăviri mai mult decât bărbații, deoarece stau mai mult printre cei mici și îi îngrijesc.

Contactul direct cu obiectele infectate (prosoape comune, batiste, chiuvete, lenjerie de pat) sau conviețuirea în locuințele colective (cămine, internate, barăci) determină răspândirea bolii. 

Un factor important al răspândirii trahomului poate fi și musca. Aceasta transmite cu ușurință secrețiile infectate (Chlamydia trachomatis sau alte bacterii) de la o persoană la alta. Dacă există obiceiuri proaste de igienă, alimentare insuficientă cu apă sau densitatea mare a popuației, crește probabilitatea răspândirii îmbolnăvirilor cauzate de diferiți agenți patogeni (bacterii precum Haemophilus, Moraxella și Neisseria).

Trahom – factori de risc, diagnosticare, tratament

Trahomul este o boală cronică, deoarece evoluează în mai multe luni sau ani și trece prin două etape din punct de vedere clinic:

Conjunctivita granuloasă este generată de anumiți factori de risc:

Factorii de mediu pot genera efecte nedorite dacă:

Desigur, echipa Infosan realizează investigații și teste oftalmologice utile pentru stabilirea tratamentului corespunzător și alte operații oftalmologice eficiente cu ajutorul unor echipamente medicale moderne în vederea îmbunătățirii calității vieții.

Acum se dezvoltă numeroase strategii internaționale prin intermediul unor programe specializate, benefice pentru sănătatea publică. În cadrul acestor programe sunt implicați din ce în ce mai mulți specialiști în sociologie, cadre medicale, specialiști în salubrizare și mulți alții.

trahom, diagnostic, oftalmolog

Dacă interesul specialiștilor se corelează cu dorința oamenilor de a preveni îmbolnăvirile sau de a-și menține sănătatea, obiectivul cel mai important, eradicarea trahomului, este îndeplinit cu succes. 

Important este să se mențină un standard de igienă și să se respecte aplicarea antibioticelor corespunzătoare în vederea prevenirii îmbolnăvirii și a eliminării bacteriei responsabile de apariția bolii. Este esențială aplicarea sistemică a acestor antibiotice pentru sănătatea publică.

Specialiștii au confirmat faptul că sistemul imunitar al omului este capabil să combată un singur episod de îmbolnăvire, nu și reinfectarea.

Efectele care pot apărea în cazul nerespectării conduitei terapeutice sunt:

Trahomul apare la ambii ochi și perioada de incubație este de 5-12 zile. Debutul bolii apare astfel:

Specialiștii au descoperit cel puțin 10 variante ale bolii și au împărțit-o în patru etape:

  1. Inițial;
  2. Dezvoltat;
  3. Cicatrici;
  4. Inactiv.

Stadiul I- trahomul inițial durează câteva luni și prezintă unele caracteristici:

Stadiul II- trahomul dezvoltat poate dura câțiva ani și prezintă unele caracteristici:

trahom, tratament trahom, diagnostic

Tratamentul trahomului este local și sistemic prin utilizarea unor antibiotice care acționează asupra bacteriilor responsabile de generarea bolii.

Stadiul III- trahomul cicatricial durează ani sau zeci de ani și prezintă unele caracteristici:

Stadiul IV- trahomul vindecat, care este inactiv, durează câteva decenii și nu mai sunt semne ale unei boli active, însă pot apărea unele efecte în funcție de mediu și de conduita terapeutică:

Corectarea chirurgicală are efecte benefice pentru îmbunătățirea vederii și reduce riscul orbirii.

Conform studiilor, trahomul este principala cauză a orbirii la nivel mondial. Vestea bună este că această Keratoconjunctivită infecțioasă cauzată de Chlamydia trachomatis este prevenibilă, la fel ca glaucomul sau cataracta

Fiind cea mai frecventă cauză a orbirii la nivel mondial, trahomul beneficiază de o atenție sporită din partea organismelor internaționale de eradicare a îmbolnăvirilor, care adoptă unele programe eficiente în ultimii ani. Acestea vizează:

trahom, tratament trahom, sala de operatii

Dintre complicațiile trahomului se enumeră trichiazisul, care se rezolvă prin intermediul intervenției chirurgicale. Această corecție chirurgicală are scop preventiv și vizează stoparea apariției opacităților corneene și a pierderii suplimentare a vederii.

Este binecunoscut faptul că trahomul este una dintre cele mai vechi boli la care omul nu a fost imun. Tot atât de veche ca rasa umană, această afecțiune oculară este probabil responsabilă de orbire pentru oamenii din zone defavorizate. Grecii antici au denumit ochiul aspru, neuniform astfel, deoarece se asocia cu asprimea pavajului. Astfel, în anul 60 d.H. a apărut denumirea de trahom. De-a lungul timpului, conform numeroaselor studii și încercări experimentale s-a constatat că trahomul este vindecabil dacă se respectă conduita terapeutică din cadrul programelor internaționale.

Îmbunătățirea standardelor de viață și de mediu determină diminuarea până la eradicare a trahomului, cel puțin a formei active a acestei boli oftalmologice.

Principala cauză a orbirii din lume- trahomul a scăzut cu aproximativ 91 % din anul 2002 până în 2019, ceea ce este încurajator, conform studiilor efectuate. 

Potrivit afirmațiilor directorului Departamentului de de Control al Bolilor Tropicale Neglijate din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS): „Eliminarea trahomului contribuie la sănătatea oculară și la calitatea vieții celor mai sărace și dezavantajate persoane din întreaga lume[…]”. Același doctor susține că „Scăparea lumii de această boală dureroasă și debilitantă este posibilă prin donații generoase ale antibioticului azitromicină, contribuții susținute din partea unei rețele de agenții și parteneri de finanțare dedicati și eforturile a sute de mii de lucrători din prima linie care lucrează neobosit pentru implicați comunitățile și furnizați intervenții.”

Domnul Scott McPherson, președinte în Coaliția Internațională pentru Controlul Trahomului a declarat că „Eliminarea trahomului are un beneficiu imediat în păstrarea vederii pentru persoanele cu risc. Dar munca împotriva trahomului a necesitat crearea de parteneriate inovatoare, care să contribuie la asigurarea faptului că persoanele marginalizate nu sunt lăsate în urmă pe măsură ce serviciile de sănătate mai cuprinzătoare sunt consolidate”.

Domnul doctor Anthony Solomon, ofițer medical responsabil cu programul global de eliminare a trahomului al OMS susține că „Acesta este un mare progres, dar nu ne putem permite să devenim mulțumiți” și „Ar trebui să putem relega trahomul în cărțile de istorie în următorii câțiva ani, dar o vom face doar dublându-ne eforturile acum.” 

Calitatea vederii poate fi favorizată sau defavorizată de factori externi sau de mediu, de imunitatea dobândită sau întreținută. Cu toate acestea, este deosebit de importantă implicarea tuturor organismelor responsabile de sănătatea publică în prevenirea îmbolnăvirilor și în tratarea acestora.

Prin urmare, este ideal atunci când se corelează voința pacientului care nu poate prezice problemele, cu existența unor servicii de sănătate de calitate.

Sursa foto: pexels.com

Referințe:

https://academic.oup.com/cid/article-abstract/7/6/717/382176

https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/trachoma

https://scindeks.ceon.rs/article.aspx?artid=0350-87731504055M

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673613621820

https://www.who.int/news/item/27-06-2019-eliminating-trachoma-who-announces-sustained-progress-with-hundreds-of-millions-of-people-no-longer-at-risk-of-infection

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI