A- A+
Vederea are un rol esenţial în tot procesul unei bune funcţionări a întregului organism uman. Ochii sunt organele care asigură vederea, adică unul din cele cinci simţuri esenţiale fără de care nu am putea să ne desfăşurăm activităţile de zi cu zi. De aceea, menţinerea sănătăţii ochilor contribuie la o vedere optimă ce are capacitatea de a reda imagini clare şi corecte. Cu toate acestea, din cauze chimice sau mecanice, precum accidentările la locul de muncă, expunerea la diverse substanţe chimice sau obiecte străine ascuţite, se pot provoca diverse forme de traumatism ocular atât la persoanele adulte, cât şi la copiii de toate vârstele.
Mai mult decât atât, traumatismele oculare pot să apară la nivelul globului ocular şi să afecteze segmentul anterior ocular, provocând leziuni ale conjunctivitei, cristalinului, irisului sau corneei. Se mai pot produce şi la nivelul segmentului posterior, determinând leziuni la nivelul nervului optic, spre exemplu. Gradul de severitate al traumatismului ochilor poate să varieze, asemenea manifestărilor clinice, după cum vei putea să descoperi în continuarea acestui articol.
Cuprins
Traumatismul ocular este întâlnit, cu preponderenţă, în cazul persoanelor care se expun în spaţii în care se află substanţe chimice ce pot provoca alergii şi arsuri cu un grad de severitate moderat sau sever, fie în locuri cu mult praf, pietriş, fie alte elemente de acest fel care pot ajunge la nivelul ochilor. Dacă te confrunţi cu oricare dintre aceste situaţii şi nu numai, nu ezita să te adresezi unui medic specialist oftalmolog, pentru a primi cele mai potrivite recomandări în cazul tău, dar şi pentru evitarea dezvoltării anumitor complicaţii specifice ochilor. Cu atât mai mult că, un traumatism poate să afecteze orice structură componentă a ochiului.
Tipuri de traumatisme oculare:
În continuarea articolului, îţi vom prezenta care sunt cele mai întâlnite cauze şi simptome ale traumatismelor oculare.
Zi de zi suntem expuşi la numeroşi factori care ne pot afecta vederea şi cauza diverse forme de traumatisme la nivelul ochilor.
Cauzele prezente în cazul traumatismelor ochilor pot fi următoarele:
Simptomele prezente în cazul traumatismelor oculare diferă de la caz la caz, dar şi în funcţie de tipul traumatismului, după cum urmează:
Acestea sunt câteva exemple de simptome care se pot întâlni în cazul în care suferi de un traumatism ocular. Pentru orice nelămurire pe care o ai atât pentru starea de sănătate a ochilor tăi, cât şi a copilului tău, echipa Infosan este pregătită să-ţi ofere recomandări şi tratamente.
Traumatismele oculare pot fi prevenite, dacă vei ţine cont de câteva măsuri utile în acest sens. Iată câteva sugestii care te pot ajuta pentru a evita lezarea ochilor, care sunt recomandate şi pentru copii:
De regulă, cu măsurile de precauţie potrivite, de la caz la caz, se pot preveni eventualele accidentări, precum traumatismele oculare. Aşa cum ai putut observa, traumatismul ocular poate afecta orice structură de la nivelul ochiului, iar dacă nu ai reuşit să îţi iei anumite măsuri de prevenţie, consultă sfatul unui medic specialist pentru a nu suferi de diverse complicaţii oftalmologice.
Traumatismele oculare sunt o problemă medicală foarte serioasă pe care nu trebuie să o neglijezi. Aceasta poate să apară la persoanele de toate vârstele. Cel mai bine este să mergi, de urgenţă, la un medic oftalmolog, pentru că îţi poate oferi cele mai bune soluţii în cazul lezării oculare. Cu toate acestea, iată ce poţi să faci până ajungi la medicul oftalmolog:
Important! Nu uita că acestea sunt măsuri de prim ajutor pentru traumatismul ocular care te vor ajuta pentru o scurtă perioadă şi, anume, până în momentul în care vei ajunge la medic. Acestea nu vor înlocui, sub nicio formă, tratamentele recomandate şi intervenţiile efectuate de un medic oftalmolog.
Aşadar, traumatismele oculare pot fi de mai multe tipuri, cum ar fi arsurile chimice, solare, electrice sau termice. Abraziunea corneeană ce constă în lezarea acesteia prin intermediul unei zgârieturi este un alt tip de traumatism ocular care poate fi destul de grav, afectând calitatea vederii. De asemenea, intrarea în contact cu diverşi corpi străini, precum pietricelele, aşchiile, cioburile sau alte obiecte foarte mici şi ascuţite, pot provoca traumatisme uşoare, moderate sau severe ale ochilor. Simptomele comune, cum ar fi durerea oculară, fotosensibilitatea, vederea în ceaţă, senzaţia de usturime, roşeaţă sau de disconfort provocat de un corp străin, sunt doar câteva exemple care indică un traumatism la nivelul ochiului. De aceea, este absolut necesar să te adresezi unui medic specialist oftalmolog şi să urmezi, cu stricteţe, recomandările de tratament şi intervenţii chirurgicale, după caz. La infosan.ro oferim o îngrijire centrată pe pacient, pentru că nevoile tale sunt prioritare pentru noi. Specialiştii noştri îţi vor oferi toate informaţiile necesare despre diagnostic şi tratament atât pentru tine, cât şi pentru micuţul tău. Pasiunea noastră este să te facem bine, pentru ca tu să te bucuri de sănătatea ochilor tăi şi o de vedere perfectă!
Sursă foto: Depositphotos.com
Referinţe:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16988-eye-injuries
https://www.allaboutvision.com/conditions/eye-injuries.html
https://www.webmd.com/eye-health/eye-injuries-causes
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.