A- A+
Tumorile care intersectează orbita se împart în tumori intraoculare și extraoculare. Pot apărea, așadar, atât la nivelul globului ocular, cât și în jurul pleoapelor, glandelor lacrimale sau alte structuri anexe.
Tumorile nu sunt întotdeauna asociate cu cancerul. De fapt, cancerul la ochi este o boală foarte rară și deseori este secundar unui alt tip de cancer prezent în corp care s-a extins.
Există tumori oculare necanceroase și canceroase, iar de aceea este important ca diagnosticul să fie realizat de către un medic specializat. Este recomandat să realizezi controale de rutina la medicul oftalmolog pentru a putea depista rapid orice fel de problemă. Îți prezentăm în acest articol de câte tipuri sunt tumorile oculare, simptomatologia acestei boli și mai multe detalii despre diagnostic și tratament.
Cuprins
Tumorile oculare reprezintă 0,1% dintre toate cazurile de tumori apărute în corpul uman și sub 20% dintre toate bolile la ochi. Globul ocular este format din 3 straturi:
Tumorile pot apărea atât la nivelul globului ocular, cât și la nivelul organelor anexe, adică pot afecta organele de protecție ale ochiului (pleoape, sprâncene, conjunctivă, glandele lacrimale etc.) sau mușchii.
Există foarte multe tipuri de tumori oculare, iar ele pot fi clasificate în primare și secundare. Cele primare sunt tumorile oculare care se formează direct într-o zonă a orbitei, iar cele secundare se mai numesc și metastaze și reprezintă migrarea unui alt tip de cancer. Metastazele sunt mult mai comune decât tumorile primare. Cel mai des cancerul de ochi are ca punct de plecare cancerul de piele, de plămâni sau de sân. Așa cum am menționat și mai devreme, nu toate tumorile sunt canceroase, ele se împart în benigne și maligne.
Acest tip de tumori la ochi nu sunt canceroase, însă provoacă diverse simptome deranjante și au nevoie, bineînțeles de un tratament specializat. Hemangiomul capilar reprezintă creșterea vaselor de sânge foarte mici din jurul ochilor. Această tumoră oculară este necanceroasă și este, de altfel, cea mai frecventă, mai ales la copii, și oate provoca modificări de vedere și înroșirea ochilor. Tot la copii sunt întâlnite chisturile dermoide, saci benigni umpluți cu lichid de țesut. În cazul populației adulte, cele mai comune tumori oculare benigne sunt hemangioame cavernoase, meningioamele și mucocelele.
Tumorile maligne sunt canceroase și necesită un tratament complex, iar evoluția acestora depinde de momentul diagnosticării. Cu cât aceste formațiuni canceroase sunt depistate la timp, cu atât prognosticul este mai favorabil.
La copii, cele mai frecvente tumori oculare maligne sunt retinoblastomul, rabdomiosarcom și meduloepiteliom. Retinoblastomul afectează de obicei copii sub 5 ani și are un prognostic favorabil dacă este descoperit rapid (aproximativ 9 din 10 copii sunt vindecați). Tumora aceasta oculară poate fi prezentă unilateral sau bilateral. Rabdomiosarcomul este o tumoră malignă care crește în mușchii din jurul ochilor sau în țesutul conjunctiv.
La adulți, melanomul este cel mai frecvent tip de cancer ocular. Acesta se formează frecvent în tunica mijlocie a globului ocular, mai exact în coroidă. Melanoamele intraoculare afectează irisul sau partea colorată a ochiului din celulele pigmentare. Mai puțin frecvent este melanomul conjunctival. Alte tumori maligne întâlnite în rândul adulților sunt limfomul, carcinomul cu celule scuamoase și boala metastatică.
Nu s-a identificat încă o cauză exactă a cancerului, însă există o serie de presupuneri în ceea ce privește diverse tipuri de tumori oculare. În schimb, specialiștii au constatat care ar putea fi factorii de risc pentru cancer. Ceea ce pot oamenii să facă este să încerce pe cât posibil să adopte un stil de viață sănătos, eliminând fumatul din obiceiurile zilnice, evitând expunerea la radiațiile UV, să aibă o viață activă și o alimentație echilibrată. Chiar dacă nu s-a demonstrat exact legătura dintre cancerul la ochi și lumina soarelui, se recomandă purtarea ochelarilor cu absorbție foarte mare a razelor UVA și UVB pe timpul zilei, în special vara.
Alți factori de risc de care poți să ții cont sunt:
Cum apare cancerul? Acesta se poate dezvolta oriunde în organism ca urmare a unor mutații, mai exact modificări ale ADN-ului din celule. ADN-ul cuprinde informații și instrucțiuni care ghidează celula cum să-și îndeplinească funcția, cum să se multiplice și să se împartă. În cazul unor erori, celula nu mai funcționează corect și devine canceroasă. Aceasta se multiplică necontrolat, distruge celulele sănătoase și afectează țesutul implicat. Mutația aceasta se poate moșteni sau poate apărea spontan, fără a se cunoaște cauza. În ceea ce privește tumorile oculare benigne se presupun următoarele:
Cei care prezintă tumori, mai ales cele maligne, le descoperă în urma unui control ocular de rutină. Este foarte important să-ți programezi consultații oftalmologice pentru adulți cel puțin de 2 ori pe an. De regulă, tumorile oculare maligne nu prezintă simptome grave în stadiile incipiente. Așadar, mulți descoperă cancerul într-un moment în care acesta deja este evoluat. În cazul tumorilor oculare, cu cât sunt descoperite mai devreme, cu atât sunt mai ușor de tratat. Există o serie de simptome care ar trebui să-ți pună un semn de întrebare, precum:
Dacă observi oricare dintre aceste simptome sau alte modificări la nivel ocular vizitează un medic specialist. Un diagnostic precis nu îl poate oferi decât medicul oftalmolog, fiind important de înțeles că aceste semne și simptome nu sunt în mod cert un răspuns pentru cancer.
Tumorile maligne, indiferent de localizare, sunt foarte periculoase fiindcă se răspândesc în restul corpului. Acestea pot ataca în primă fază nervul optic, creierul și după cum spuneam, tot corpul în final. Melanomul are capacitatea de a se răspândi prin vasele de sânge, fapt ce îi permite să ajungă cu ușurință și la alte organe îndepărtate. În cazul dat, de regulă extinderea bolii se face către ficat și plămâni, organe vitale. Astfel, unde există un mijloc de a se extinde, se va întâmpla rapid. Din acest motiv, este esențial ca boala să fie descoperită și diagnosticată din timp. Primul care poate pune un diagnostic este medicul oftalmolog și ulterior este necesar o examinare și interpretare a specializărilor precum patologie și oncologie. Așadar, pentru orice semnal că funcțiile ochiului nu sunt în parametri optimi este recomandat să programezi un consult. La Infosan poți face regulat consultații oftalmologice pentru copii, dar și pentru adulți, pentru a elimina riscul ca boala să fie într-un stadiu greu tratabil.
În fază incipientă medicul va accesa un scurt istoric al pacientului. Astfel că, acesta va fi întrebat despre ce alte afecțiuni mai are sau cu care s-a confruntat, semne și simptome de care suferă, istoricul familiei cu privire la acest tip de afecțiune și eventuali factori cauzatori. În urma discuției medicul hotărăște ce recomandări adresează pacientului și dacă este necesar un examen oftalmologic sau alte proceduri.
De cele mai multe ori, pentru un diagnostic clar este necesară o anamneză și imagistică tip CT sau RMN (deseori, ambele). Persoanele suspecte de o afecțiune orbitală trec printr-o scanare RMN sau dacă este cazul și consult tomografic pentru a localiza și dimensiona posibila tumoră. Totodată, în acest fel medicul stabilește ce tip de tumoră este și dacă este cazul, se va realiza o biopsie chirurgicala pentru o identificare corectă și exactă.
În unele cazuri este necesară o examinare de tip angiografie, care este o investigație imagistică a vaselor de sânge. Acest examen ocular îl ajută pe medic să descopere anomalii ale structurii vaselor sangvine. O astfel de procedură este utilizată pentru un spectru larg de patologii, reprezentând o metodă modernă de diagnosticare.
Tratamentul în cazul tumorilor oculare poate varia de la caz la caz, iar în funcție de tipul de tumoră poate fi: chirurgical, prin radioterapie sau prin chimioterapie. Managementul cancerului ocular este dificil chiar și pentru oncologi, căci ochii sunt în proximitatea organelor de risc. Eliminarea chirurgicală era dificilă înainte, deoarece putea produce pierderea totală a vederii sau desfigurarea din punct de vedere estetic. Tehnologiile au avansat și de aceea chirurgia a devenit tratament primar atât în cazul tumorilor benigne, cât și maligne. Cel mai dificil este în cazul tumorilor avansate, fiind necesară o abordare multidisciplinară. O modalitate de a păstra vederea, obiectiv primordial în cazul acestor afecțiuni, este utilizarea radioterapiei.
Radioterapia este o modalitate primară de tratament, neinvazivă, ce implică eliminarea tumorii folosind radiațiile. Iradierea provoacă, bineînțeles, efecte adverse posibile, precum:
Fiecare pacient poate reacționa diferit și totul depinde de stadiul bolii, dimensiunea tumorei și locul în care se găsește exact.
Tumorile dermoide și leziunile vasculare sunt cele mai des întâlnite diagnostice de tip benign la copii. În cazul tumorilor maligne frecvența cazurilor crește în direcția rabdomiosarcomului sau a metastazelor cu afectare din leucemie. Dacă tumora malignă (rabdomiosarcomul) permite înlăturarea fără leziuni majore, atunci se va elimina chirurgical, urmând apoi proceduri de chimioterapie sau radioterapie.
Tratamentul privind leucemia se tratează prin radioterapie orbitală sau chimioterapie. În rândul adulților, tumorile de tip benign care au o frecvență crescută sunt hemangioamele cavernoase, meningioamele și mucocelele.
Hemangioamele cavernoase sunt eliminate printr-o procedură numită excizare, utilizată și în eliminarea alunițelor de pe piele. Meningioamele sunt eliminate prin intervenția chirurgicală numită craniotomie, procedură ce deseori este realizată în timp ce pacientul este treaz. Aceste măsuri se iau în cazul leziunilor neurologice. După intervenție, pacientul urmează ședințe de radioterapie.
Mucocelele se infiltrează în țesutul cranian osos, astfel că face imposibilă extirparea completă, din păcate. Tratamentul în cazul mucocelelor presupune drenare prin nas, acestea având conținut lichid.
Tumorile maligne des diagnosticate la pacienții adulți sunt limfoamele orbitale bilaterale sau simultane ori carcinomul scuamos. Limfomul orbital se tratează prin radioterapie având rezultate pozitive. Iar în cazul carcinomului scuamos măsurile de tratare presupun intervenție chirurgicală și ulterior radioterapie.
În concluzie, tumorile oculare sunt de mai multe tipuri și nu trebuie să tragi concluzii pripite dacă te confrunți cu diverse neplăceri în ceea ce privește ochii. Cel puțin un control oftalmologic de rutină pe an te va face să descoperii la timp orice afecțiune.
Sursă foto: unsplash.com
Referințe:
https://medlineplus.gov/eyecancer.html
https://www.verywellhealth.com/eye-tumors-overview-4427967
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/eye-tumors
https://www.medicalnewstoday.com/articles/eye-cancer#sign
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.