A- A+
Ulcerul cornean reprezintă o afecțiune oculară serioasă, care poate duce la pierderea vederii sau chiar la orbire dacă nu este tratată la timp. Această afecțiune apare atunci când se formează o leziune sau o eroziune în stratul exterior al corneei, numit epiteliu. Cauzele ulcerului cornean pot fi multiple, iar din acest motiv este recomandat să fii la curent cu prevenția sa, printr-o igienă corespunzătoare a sistemului ocular. Află mai multe despre ulcerul cornean din articolul de mai jos.
Cuprins
Având în vedere că reprezintă un risc major de pierdere a vederii, ulcerul cornean este o urgență medicală. Corneea, o membrană subțire și transparentă care acoperă partea albă a globului ocular, are rolul esențial de a concentra lumina pentru ca ochiul să poată focaliza și să perceapă cu claritate clar obiectele din mediul înconjurător.
Ce este ulcerul cornean la om?
Manifestarea ulcerului cornean constă într-o rană deschisă la nivelul acestei membrane și poate fi cauzată de o infecție ori de un traumatism. Deși ochiul uman este în mod normal protejat de pleoape și de lacrimi, diverse abraziuni ori deteriorări ale corneei pot permite pătrunderea germenilor.
Persoanele care utilizează lentile de contact prezintă un risc mai mare de suferi de o asemenea acțiune, la fel ca și cei care suferă de sindromul ochilor uscați, aceasta fiind o altă cauză frecventă pentru apariția ulcerului.
Cauzele apariției ulcerului cornean
Așadar, iată câteva dintre cele mai frecvente cauze pentru apariția ulcerului cornean:
Există și o serie de cauze mai rar întâlnite, iar printre acestea se numără tulburările inflamatorii și leziunile oculare, deficitul de vitamina A, dar și sindromul de ochi uscat.
De obicei, simptomele acestei afecțiuni sunt clare, mai ales dacă aceasta este în profunzime, dată fiind sensibilitatea corneei. De aceea, apar dureri mari. În plus, simțul văzului are de suferit, apare roșeața la nivelul ochiului și o secreție bogată de lacrimi. Un alt simptom este durerea în cazul în care persoana afectată privește în lumină puternică.
Dat fiind că adesea acest tip de ulcer este provocat de o infecție, este posibil să identifici semnele acesteia înainte de identificarea afecțiunii în sine. Așadar, dacă acuzi o durere la nivelul globului ocular, dacă apare senzația de mâncărime și lăcrimezi abundent este cazul să contactezi un medic. Dacă este secretat un lichid ori te confrunți cu senzația de arsură sau înțepătură, dacă ochiul devine roșu sau roz sau apare fotosensibilitatea, înseamnă că este posibil să ai o infecție.
În cazul în care se dezvoltă ulcer cornean, este posibil să apară unele dintre următoarele simptome:
De asemenea, uneori, mai pot apărea sensibilitatea la stimuli luminoși, dar și senzația că ai un corp străin în ochi.
În cazul în care bănuiești apariția ulcerului cornean trebuie să mergi neapărat la o consultație oftalmologică pentru adulți. Se pune diagnosticul de ulcer cornean la adulți prin examinarea efectuată de un oftalmolog, iar tratamentul constă, în majoritatea cazurilor, în aplicarea locală a unguentului cu antibiotic (în cazul unei infecții bacteriene). Pentru a identifica tipul exact de infecție, medicul poate preleva o mostră de lichid ocular pentru analize.
Dimensiunea și poziția ulcerului cornean influențează nevoia prelevarii unei mostre pentru analize. Dacă infecția este localizată în centrul corneei, vindecarea poate fi mai dificilă, iar deteriorarea permanentă a vederii poate fi posibilă, chiar și în cazul unui diagnostic și tratament timpuriu.
În cazul în care ai avut parte de un traumatism la nivelul globului ocular, atunci este posibil ca medicul să cerceteze o posibilă infecție cu fusarium. Dacă este vorba despre o astfel de keratită fungică, este posibil ca organismul tău să sufere din cauza altor probleme preexistente, cum ar fi un sistem imunitar deficient. Prin examinarea la nivel microscopic se poate pune un diagnostic concret, pentru care se prescrie tratament antifungic (de obicei, oral), dar și aplicare topică. În funcție de gravitatea acestei afecțiuni, șansele de recuperare pot varia. Dacă pacientul are o vârstă fragedă, acesta trebuie să aibă parte în cel mai scurt timp de o consultație oftalmologică pentru copii, chiar dacă nu acuză dureri prea mari.
În situațiile grave în care infecția a dus la apariția unui ulcer cornean, poate fi necesar să se efectueze o keratoplastie sau transplant de cornee. Această procedură presupune intervenție chirurgicală și constă în înlocuirea corneei afectate cu una sănătoasă prelevată de la un donator.
Prin urmare, păstrează igiena la nivelul globului ocular și asigură-te că mergi rapid la medic în cazul apariției unuia sau mai multor simptome ale ulcerului cornean dintre cele enumerate mai sus.
Surse foto: Unsplash.com, Infosan.ro, Pexels.com
Referințe:
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.