×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ulciorul la ochi – De ce trebuie să alegi tratamentul oftalmologic în cazul apariției acestuia

aprilie 19, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

 

De-a lungul vieții, atât adulții, cât și copiii, se pot confrunta cu o problemă oftalmologică frecventă: ulciorul la ochi. Deși există destul de multe remedii naturiste care promit tratarea rapidă a acestei afecțiuni, să fie aceasta oare și cea mai corectă abordare?

Din păcate, în cazul ulciorului la ochi și a tratamentului acestuia cu produse naturiste, pot apărea destul de multe complicații. Când te confrunți cu această afecțiune, trebuie să te prezinți la oftalmolog.

Deși un ulcior la ochi nu pare o afecțiune gravă, acesta trebuie luat în serios, atât în cazul adulților, dar și al copiilor, pentru un tratament corect în funcție de tipul acestuia. Astfel, vei fi sigur că eviți viitoare probleme de vedere.

Mai jos poți afla și alte motive pentru care ulciorul la ochi trebuie tratat într-un cabinet de oftalmologie.

Ulciorul la ochi și definiția medicală a acestuia

ulcior la ochi, tratament ulcior, cauze ulcior la ochi,

Din punct de vedere medical, un ulcior la ochi se numește, de fapt, orjelet și apare ca urmare a unei infecții bacteriologice cu stafilococ. Prezența acesteia va duce la inflamarea glandelor sebacee ale pleoapelor.

Ulciorul poate apărea atât la pleoapa de jos, cât și la cea de sus, acesta fiind întâlnit atât la persoanele adulte, cât și la copiii de toate vârstele. Din păcate, această afecțiune se poate manifesta în două feluri:

Un ulcior intern, dar și unul extern arată ca o umflătură dureroasă la pleoapă, aceasta putând să se extindă la marginea ochiului sau în interiorul acestuia. Dintre formele orjeletului, primul este, de obicei, mai dureros.

Având în vedere că este vorba despre o infecție, o persoană cu ulcior la ochi poate beneficia de un tratament rapid și eficient atunci când se prezinta la medicul oftalmolog încă de la primele simptome.

Diagnosticul de orjelet se stabilește în urma unui consult oftalmologic, la examinarea polului anterior al ochiului, cu ajutorul biomicroscopului, ne-a explicat dr. Raluca Troi, medic primar oftalmolog, la Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Ulciorul și principalele simptome ale acestei afecțiuni

simptome ulcior la ochi, umflătura pleoapei, lăcrimare excesivă ochi,

Primul simptom al unui ulcior la ochi este umflătura pleoapei și jena în locul respectiv. Însă mai sunt și alte semne, care pot părea a nu avea legătură cu această afecțiune.

Astfel, umflătura poate coborî spre ureche sau chiar spre maxilar, în cazurile mai grave, ducând astfel, la inflamarea ganglionilor din aceste zone.

Ca o particularitate a ulciorului, trebuie știut că umflătura pleoapei se va putea observa din prima dimineață a apariției acestuia, chiar și în acest caz fiind recomandat controlul oftalmologic cât mai rapid posibil.

Printre alte simptome ale unui ulcior sunt și:

După câteva zile de la apariția inflamației, ulciorul va începe să colecteze puroi, ceea ce înseamnă că trebuie să te prezinți cât mai rapid la medic pentru drenare. Din cauza înroșirii ochiului, însă, se poate ca acesta să fie confundat cu conjunctivita, ceea ce va duce de multe ori la tratarea incorectă a afecțiunii.

Multe persoane vor încerca să trateze orjeletul înainte de apariția puroiului, însă, în cazul remediilor naturiste, acestea pot face mai mult rău decât bine, siguranța fiind oferită doar de un doctor care poate prescrie un tratament corespunzător și poate drena puroiul, în cazul în care afecțiunea a ajuns în acel stadiu.

Trebuie reținut faptul că niciodată nu este recomandată drenarea sau spargerea ulciorului acasă, deoarece această practică poate agrava situația prin împrăștierea puroiului în zonele afectate, cu riscul apariției de sângerări care favorizează alte infecții.

Dacă ulciorul la ochi apare în interiorul pleoapei, mersul la medic este recomandat încă de la prima jenă pe care o simți.

În cazul ulciorului la ochi la copii, prezența la oftalmolog este necesară încă de la primele semne sau dureri pe care cel mic le acuză, în acest fel putând fi evitate diverse complicații care pot afecta vederea pe termen lung.

Cauzele apariției ulciorului

cauzele apariției ulciorului, lăcrimare ochi,

Multe persoane care se confruntă cu această problemă ajung să se întrebe de ce sau de la ce apare ulciorul la ochi. Există destul de multe cauze, însă principalele sunt următoarele:

Folosirea în comun a picăturilor de ochi sau a cosmeticelor, în cazul femeilor, pot duce, de asemenea, la apariția ulciorului la ochi. În cazul copiilor, frecarea cu mânuțele murdare este o cauză frecvent întâlnită în această afecțiune.

În unele situații, utilizarea unor ochelari nepotriviți pot contribui sau agrava cazurile de ulcior. De asemenea, această afecțiune este una contagioasă, așadar nu se poate exclude ca și cauză a apariției sale contactul cu o persoană care o prezintă.

Există însă și alte substraturi ale acestei afecțiuni, astfel că persoanele care suferă de diabet sau anemie se pot confrunta mai des cu apariția ulciorului. De aceea, odată ajuns în cabinetul medicului, acesta va cere istoricul medical pentru a putea nu doar trata, ci și a face recomandări pentru prevenția apariției ulterioare a acestuia.

În comparație cu remediile naturiste pentru ulciorul de la ochi, care ar putea să nu funcționeze, cele de specialitate vor putea trata mult mai eficient această problemă. Mai mult decât atât, în cazul unui consult, medicul își poate da seama și în ce condiții a apărut acesta, astfel încât să prescrie medicamente care să nu interfereze cu altele pe care le poate lua un pacient.

Tratarea ulciorului la ochi trebuie făcută corect pentru o revenire cât mai rapidă la starea de sănătate optimă a vederii.

Dacă te confrunți cu această afecțiune sau aceasta apare în mod frecvent, un consult oftalmologic îți poate fi de mare ajutor atât în tratarea ulciorului, cat și în prevenirea apariției la diverse intervale de timp.

 

Ulciorul și tratamentul de specialitate

diagnostic ulcior ochi, tratament ulcior ochi,

Practic, trebuie să reținem că un diagnostic corect, un tratament eficient în cazul ulciorului la ochi se pot realiza doar într-un cabinet al unui medic specialist oftalmolog, în primul rând pentru a exclude alte afecțiuni ale vederii.

Atunci când simți durere sau observi ca pleoapa s-a înroșit, este important să ceri sfatul unui medic în cazul în care nu poți ajunge în cel mai scurt timp la acesta. În acest fel, vei putea face primii pași spre vindecare mult mai rapid.

După cum este menționat mai sus, ulciorul este două feluri: extern și intern, primul fiind mai puțin dureros în unele cazuri, dar și mai ușor de tratat.

Când trebuie să te prezinți la medic în cazul unui ulcior la ochi

jenă oculară, tratament ocular, ulcior tratament,

Prezența la medic ar trebui să se facă în momentul în care simți cea mai mică jenă la nivelul ochiului, indiferent că poate fi vorba despre ulcior sau altă afecțiune, mai ales că nu îți vei putea da singur seama dacă ai sau nu ulcior. Astfel, medicul va putea exclude alte cauze, precum infecții sau primele semne ale cataractei, în special în cazul persoanelor în vârstă, sau chiar a conjunctivitei.

Atunci când vine vorba despre ulciorul la copii, este mai greu de observat dacă aceștia au sau nu această afecțiune. În aceste cazuri, tot medicul oftalmolog va putea pune un diagnostic corect.

Un alt motiv pentru care trebuie să te prezinți la medic imediat este că ulciorul este contagios și îl poți transmite și altor persoane cu care locuiești prin diverse obiceiuri, precum folosirea aceluiași prosop de față, de exemplu.

Dacă nu ai posibilitatea să ajung la doctor cât mai curând, este recomandat să eviți folosirea de obiecte comune cu alte persoane până la începerea tratamentului.

Tratamentul rapid al ulciorului

consult oftalmologic, prescripția de ochelari, tratament ulcior,

Tratamentul ulciorului va începe cu un consult oftalmologic, care presupune folosirea unui biomicroscop pentru o diagnosticare corectă și excluderea altor afecțiuni, printre care miopia sau hipermetropia, care presupun prescripția de ochelari, și care au ca semne senzația de usturime și de corp străin în ochi, în unele cazuri.

Multe persoane se întreabă de la ce se face ulciorul și cum se tratează pentru a folosi diverse remedii naturiste, însă aceasta nu este conduita corectă deoarece:

Tratarea ulciorului extern constă în aplicarea unor comprese reci și administrării de antibiotic și corticosteroizi, ceea ce va duce la vindecarea corectă a ochiului în aproximativ o săptămână.

În ceea ce privește ulciorul intern și tratamentul rapid al acestuia, se poate ca, în unele cazuri, să fie nevoie de o mică intervenție chirurgicală pentru drenarea locului inflamației. În acest caz, situația poate fi una delicată, de aceea este indicat ca specialiștii să se ocupe de asigurarea tratamentului.

Și în cazul ulciorului intern vei constata recuperarea rapidă în urma administrării medicamentelor prescrise de medicul oftalmolog.

Din punct de vedere al tratametului, este mai dificil de tratat orjeletul intern decât cel extern. Explicația este aceea că inflamația se află mai în profunzimea pleoapei, iar drenajul colecției purulente locale se face mult mai dificil, accentuează dr. Raluca Troi.

Importanța consultului oftalmologic în cazul ulciorului

consult oftalmologic, vedere bună, ochi sănătoși,

Ochii și vederea sunt foarte importante. De aceea, indiferent de afecțiunea de care suferi, mersul la medic este obligatoriu. Doar acesta poate pune un diagnostic corect în cazul unui ulcior.

Deși este adevărat că, uneori, ulciorul va trece de la sine, mai ales în cazul celui extern, acest lucru poate fi specificat doar de către medicul oftalmolog.

Consultul de specialitate nu va putea fi înlocuit niciodată de remediile naturiste, precum folosirea unor produse neadecvate din gospodărie, pentru a trata diverse afecțiuni.

Un consult medical în cazul unui ulcior la ochi este important din mai multe motive, printre care:

În ceea ce privește ulciorul la ochi la copii, acesta va fi tratat cu multă delicatețe de medic, recuperarea completă fiind foarte importantă pentru a evita nu doar complicațiile, ci și probleme ulterioare care pot apărea ca urmare a folosirii unor remedii neadecvate.

Prezența la medic devine obligatorie în momentul în care simți o jenă sau observi că pielea din jurul ochiului s-a înroșit.

Adeseori, un ulcior la ochi localizat pe pleoapa inferioară este mai ușor de observat, însă și acesta trebuie să te trimită la medic imediat, mai ales că această afecțiune este una contagioasă.

Medicul oftalmolog va pune diagnosticul plecând de la mai mulți factori și investigații, printre care istoricul medical al pacientului, precum și obiceiurile acestuia.

Un motiv în plus de a te prezenta la doctor pentru tratarea ulciorului este că medicamentele prescrise nu sunt greu de administrat și nici de lungă durată. Mai mult decât atât, acestea vor grăbi vindecarea, dar mai ales vor ajuta la recuperarea corectă.

Adeseori, un ulcior la ochi nu este văzut ca o adevărată problemă de sănătate, multe persoane fiind înclinate să folosească diverse remedii naturiste. Vizita la medic, însă, este foarte importantă pentru stabilirea unui diagnostic în ceea ce privește tipul acestuia și tratamentul corect, mai ales că în unele cazuri poate fi confundat cu conjunctivita, dar și pentru că poate apărea de mai multe ori atunci când nu este asigurată o igienă corespunzătoare. De asemenea, această afecțiune este contagioasă, ceea ce poate duce la îmbolnăvirea mai multor membri ai familiei.

Atenție! Dacă un orjelet nu este tratat corespunzător, inflamația locală palpebrală se poate accentua sau poate trena, instalându-se forma închistată, care necesită drenajul chirurgical, mai spune medicul primar oftalomolog de la Spitalul de Oftalmologie Infosan.

În concluzie, un ulcior la ochi trebuie tratat foarte serios, dar mai ales în mod corect, iar primul pas spre o vindecare rapidă este un consult medical. Astfel, se va putea pune un diagnostic bazat de investigații complexe și acordarea unor îngrijiri corespunzătoare. Având în vedere că acesta nu apare doar la adulți, ci și la copii, oftalmologul va putea prescrie medicamente specifice pentru fiecare caz în parte. De asemenea, acesta va putea oferi informații folositoare legate de prevenția apariției aceleiași probleme în viitor.

Sursă foto: Pixabay.com, Unsplash.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI