A- A+
Usturimea ochilor este o problemă frecventă cu care se confruntă persoanele de orice vârstă, fără a putea găsi o cauză specifică. Aceasta poate fi destul de îngrijorătoare, mai ales atunci când usturimea apare pentru perioade mai îndelungate sau provoacă o senzație de disconfort foarte accentuată.
Dacă te confrunți cu această problemă, este important să știi că usturimea ochilor nu este o afecțiune de sine stătătoare, ci un simptom. Aceasta se regăsește în diferite afecțiuni, de aceea este indicat să apelezi la un consult medical, pentru determinarea exactă a cauzei.
Cuprins
Există mai multe afecțiuni în cadrul cărora se manifestă usturimi ale ochilor. De aceea, numai medicul specialist oftalmolog poate determina cu exactitate de ce te ustură ochii, în urma investigațiilor necesare și a unui control amănunțit. Această problemă este însoțită adesea de alte simptome neplăcute, precum:
Oboseala și disconfortul de suprafață oculară determinate de utilizarea dispozitivelor electronice pot fi ameliorate prin reducerea timpului de expunere la ecrane și administrarea lacrimilor artificiale, susține dr. Monica Mălăescu, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan.
Afecțiuni care au ca simptom usturimea ochilor
Lăcrimarea și usturimea ochilor sunt semne care pot apărea în cadrul afecțiunilor precum:
De asemenea, este posibil să te confrunți cu acest disconfort atunci când:
Oboseala oculară și usturimea provocate de utilizarea dispozitivelor electronice
Adesea, usturimea ochilor și oboseala oculară apar împreună, atunci când petreci mult timp în fața televizorului sau a calculatorului. În urma folosirii îndelungate a dispozitivelor electronice, mai apar și alte efecte neplăcute, precum:
Aceste probleme apar din cauza faptului că, atunci când privești ecranele pentru mult timp, nu clipești atât de mult pe cât ar trebui, de aceea filmul lacrimal se rupe, iar suprafața oculară nu se mai umectează în mod corespunzător.
Pentru a elimina oboseala oculară în acest caz sunt utile pauzele frecvente și exercițiile oculare indicate de către mediul oftalmolog în urma consultației generale, pe care să le efectuezi de-a lungul zilei.
Lăcrimarea și usturimea ochilor
Aceste simptome apar în cadrul mai multor afecțiuni oftalmologice, chiar împreună, ca în cazul cheratitei. Având în vedere faptul că există mai multe cauze posibile, este indicat să apelezi la un control oftalmologic de specialitate, pentru a putea beneficia de diagnosticarea și tratarea corespunzătoare a acestor probleme.
Există o serie de remedii pentru usturimea ochilor, bazate pe surse vegetale, care te pot ajuta să diminuezi efectele simptomelor. În ciuda acestui lucru, controlul la oftalmolog este soluția recomandată în cazul problemelor oculare de orice fel.
Astfel, te asiguri că este determinată cauza exactă și că primești cel mai eficient tratament. Acesta depinde de diagnosticul primit de către pacient în urma consultației. Apelează cu încredere la specialiștii Spitalului de Oftalmologie Infosan, pentru a primi îngrijire necesară.
Ajută sau nu lacrimile artificiale? Acestea conțin substanțe care suplimentează elemente regăsite deja în mod natural în filmul lacrimal. Substanțele contribuie la refacerea și stabilizarea filmului lacrimal, care va persista mai mult timp pe suprafața oculară, reducând astfel simptomatologia asociată sindromului de ochi uscat, a mai explicat medicul specialist oftalmolog, Monica Mălăescu.
Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru diminuarea disconfortului, până la controlul de specialitate:
Usturimea ochilor nu reprezintă o afecțiune în sine, ci poate trimite la cauze serioase, care au nevoie de intervenția medicului oftalmolog. De aceea, este important să apelezi la un consult, pentru a primi cel mai bun tratament, astfel încât să preîntâmpini problemele viitoare.
Putem sau nu să prevenim simptome precum usturimea oculară și oboseala oculară?
Oboseala și disconfortul ocular pot fi prevenite prin mai multe metode. De exemplu, putem să reducem timpul de expunere la ecrane, să clipim mai des. Sau o metodă cu rezultate benefice este cea a administrării de lacrimi artificiale, chiar și în absența simptomelor, în perioadele de lucru și concentrare intensă la citit sau la calculator, a încheiat dr. Monica Mălăescu, oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan.
Sursa foto: Shutterstock.com
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: lăcrimarea ochilor obosealăoculară tratament pentru usturimea ochilor usturime ochi