fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Vederea cromatică – Cum funcționează aceasta și de ce este atât de importantă în viața ta?

ianuarie 18, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Ochii reprezintă modalitatea prin care putem vedea lumea ce ne înconjoară, însă culorile sunt cele ce fac diferența dintre o imagine clară și una care nu deține toate elementele. Este clar că o imagine colorată îți oferă mult mai multă satisfacție decât una alb-negru, iar vederea cromatică este necesară pentru orice viețuitoare. Din păcate, vederea se poate degrada în timp și pot apărea diverse afecțiuni, astfel că este recomandat să mergi măcar o dată pe an la un consult oftalmologic, pentru a te asigura că totul este în regulă sau pentru a depista din timp anumite nereguli.

Ochiul și vederea cromatică – ce este mai exact aceasta și cum îți influențează percepția asupra mediului?

Vederea cromatică presupune posibilitatea ochiului de a percepe toată gama de culori și nuanțe, iar acest lucru este posibil datorită retinei. Aceasta conține două tipuri de celule, numite și fotoreceptori:

Creierul percepe o imagine completă(cu nuanțe și culori) în funcție de lungimea de undă, iar dacă toate lungimile sunt egale, atunci va rezulta nonculoarea alb. Obiectele absorb culorile, nu doar le reflectă, astfel că, de exemplu, o căpșună va avea culoarea roșu aprins, pentru că se percep doar lungimile mari de undă, ce rezultă în culoare roșie, iar celelalte (lungimea scurtă și medie) se absorb.

Bastonașele sunt esențiale mai ales pentru vederea pe timp de noapte și sunt responsabile cu percepția diverselor modificări de luminozitate.

culori, curcubeu, pagini

Vederea cromatică – De ce percep oamenii culorile diferit și ce este viziunea tricromatică?

Oamenii percep diferit anumite nuanțe sau culori, în funcție de receptorii din retină, astfel că a fost dezvoltată o teorie conform căreia există 3 tipuri de receptori sensibili la culori, de diferite lungimi de undă (verde, albastru și roșu). Viziunea tricromatică presupune captarea culorilor prin intermediul a trei canale vizuale: roșu/verde, negru/alb și galben/albastru. Culorile fiecărui canal în parte se află într-o oponență,astfel că dacă fixezi o imagine albastră, obții o imagine persistent galbenă și invers, în funcție de gradul de activitate în rândul receptorilor sensibili. Dacă există momente când sesizezi că tu observi alte culori față de alte persoane, se recomandă să mergi la medicul oftalmolog pentru un consult amănunțit. Există anumite persoane ce nu dezvoltă sensibilitate cromatică, văzând o singură culoare. Din păcate, pentru o astfel de persoană monocromă, lumea este destul de monotonă, întrucât aceasta percepe doar nuanțe de gri. Există și persoane dicromatice, ce au un canal afectat, astfel că aceștia nu pot distinge roșu – verde sau galben – albastru. Oamenii ce au o vedere cromatică normală și disting toate culorile folosesc toate cele trei canale, fiind numiți tricromatici.

 

fata, ochi, gura, nas, par, chip, portret

Vederea și simțul cromatic – există legătură cu diverse afecțiuni oculare?

Afecțiunile oculare sunt multiple, însă multe dintre ele pot fi corectate prin purtarea ochelarilor sau chiar chirurgical, astfel că este recomandat să mergi la medic la primul semn că vederea ta s-a deteriorat. Din aria afecțiunilor oftalmologice fac parte și deficiențele de vedere ce țin de partea cromatică, ce nu pot fi corectate prin intervenții chirurgicale. Printre cele mai răspândite, se numără:

Așadar, ochiul uman este capabil să perceapă peste 200 de nuanțe de culoare, însă există anumite persoane ce suferă de diverse afecțiuni oculare ce nu permit retinei să capteze lumina în mod corespunzător, astfel că aceștia nu pot distinge anumite culori.

Sursă foto: Pexels.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI