×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Vederea încețoșată: cauzele apariției, remedii și alte informații utile

octombrie 30, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

În prezent, tulburările de vedere se clasează printre primele probleme de sănătate cu care se confruntă majoritatea lumii. Vederea este un aspect foarte important în viața noastră de zi cu zi, motiv pentru care ar trebui să îi acordăm mult mai multă atenție și să luăm măsuri chiar atunci când apar cele mai mici semne. Din cauza stilului de viață actual caracterizat de expunerile îndelungate la ecrane și lumini nocive, ochii sunt primii care au de suferit.

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale ochilor este vederea încețoșată, care poată apărea la orice vârstă, din diverse motive. Atunci când vorbim despre această problemă, cauzele pot să difere de la caz la caz și prin urmare și tratamentul. Vederea neclară presupune pierderea clarității vizuale și poate apărea treptat sau brusc la ambii ochii, în funcție de factorii care cauzează această situație neplăcută.

Citește mai departe și descoperă prin ce se caracterizează vederea în ceață, care sunt principalele cauze, cum se poate trata și când este cazul să mergi la un consult oftalmologic de specialitate.

Vederea încețoșată – simptome și particularități

Vederea incetosata - simptome

Activitățile pe care le desfășurăm zilnic necesită o vedere clară pentru a vedea perfect exact ceea ce facem sau urmează să facem. De cele mai multe ori nici nu dăm seama ce rol important joacă vederea, deoarece acțiuni precum mersul, condusul sau urcatul pe scări ni se par banale și le facem din reflex. Însă, odată ce apar probleme oculare, începem să fim conștienți de importanța pe care o au ochii noștri și de ce este ideal ca aceștia să fie cât mai sănătoși, indiferent de vârstă.

Revenind la vederea încețoșată, această afecțiune prezintă o serie de particularități și se caracterizează în majoritatea cazurilor prin pierderea contrastului și limitarea rezoluției. Acest lucru se definește prin vederea în ceață și nefocalizată a diverselor lucruri la anumite distanțe. Vederea neclară se poate manifesta atât la distanță, cât și de aproape. În plus, un lucru interesant de știut, este că unele persoane ajung să aibă vederea neclară la ambii ochii, în timp ce alții doar la un singur ochi.

În cazul celor cu probleme la un singur ochi, această afecțiune este mai puțin perceptibilă, deoarece dacă unul dintre ochi este perfect sănătos, acesta va fi utilizat pentru a focaliza lucrurile din jur. Desigur, nu este greu de observat dacă ai vederea neclară în cazul unuia dintre ochi, fiind necesar doar să îl închizi pe celălalt pentru a vedea dacă vezi sau nu clar.

Printre principalele simptome care pot fi asociate cu vederea în ceață se numără:

De asemenea, prezența neclarității vizuale poate ascunde și alte afecțiuni, precum ar fi cataracta, fiind chiar unul dintre principalele simptome. Așadar, în cazul confruntării cu o vedere încețoșată asociată cu iluzia prezenței unui strat albicios, este indicat să apelezi la un doctor oftalmolog cât mai repede posibil. Pentru a nu te panica fără a ști exact ce probleme ai, este esențial să te documentezi asupra simptomelor și tratamentului cataractei, care este tot mai des întâlnită. Un aspect important de știut este că poți avea vederea în ceață și după operația de cataractă, tot procesul depinzând de foarte mulți factori.

În altă ordine de idei, vederea neclară poate apărea împreună cu amețeli, caz în care poate ascunde din nou o problemă serioasă de sănătate. Dacă astfel de momente apar des și brusc, atunci cel mai recomandat este efectuarea unui consult oftalmologic.

Indiferent că vorbim despre vedere în ceață la distanță sau vedere în ceață de aproape, ambele reprezintă o problemă care nu trebuie ignorată, ci rezolvată cât mai curând posibil, având în vedere că odată cu trecerea timpului, situația se poate înrăutăți.

Care sunt cele mai frecvente cauze  ale vederii în neclare?

Care sunt cele mai frecvente cauze ale vederii in ceata

Vederea neclară poate avea mai multe cauze în spate, motiv pentru care efectuarea unor consultații oftalmologice este mai mult decât binevenită. În majoritatea cazurilor, printre afecțiunile care pot sta la baza neclarității vizuale se află:

Hipermetropia

Această afecțiune este întâlnită foarte des și se caracterizează prin vedere încețoșată de aproape.

Miopia

Spre deosebire de hipermetropie, miopia se caracterizează prin vedere neclară la distanță. Persoanele care au această afecțiune văd de aproape lucrurile care se află în jurul acestora, însă la o distanță mai mare, totul devine neclar.

Prezbiția

În cazul acestei tulburări de vedere, cauzele apariției  sunt în general legate de vârstă, iar problemele încep să se manifeste în jurul vârstei de 40 de ani. De cele mai multe ori, prezbiția debutează cu ochi obosiți, disconfort al vederii la apropiere, urmând ca vederea să devină încețoșată pe parcursul întregii zile. Principala cauză a prezbiției este pierderea flexibilității cristalinului ochiului și îngroșarea progresivă a acestuia.

Oboseala ochilor

Dincolo de tulburările de vedere care par din varii motive, o cauză a vederii în ceață este și oboseala ochilor. În prezent, mai mult ca niciodată, aceasta apare ca urmare a expunerii ochilor la dispozitive digitale pe perioade mai lungi de timp. Spre deosebire de alte probleme de vedere, aceasta poate fi rezolvată în general prin simpla odihnire a ochilor. Totuși, dacă situația persistă, este recomandată prezentarea la un cabinet oftalmologic pentru a exclude posibilitatea existenței unei tulburări mai grave.

Cataracta

După cum am mai menționat, o cauză a vederii neclare poate fi și cataracta, care de obicei poate fi tratată cu ajutorul unei operații. Esențial este ca aceasta să fie identificată la timp pentru a împiedica orbirea ambilor ochi. Operația de cataractă la adulți are șanse mari de reușită dacă este realizată corespunzător de către specialiști.

Glaucomul

La fel ca în cazul cataractei, glaucom poate cauza orbire dacă nu este tratat în timp util. Un simptom al acestei afecțiuni este și vederea în ceață, fapt pentru care, din nou, este indicată prezentarea la medic. Această problemă poate fi acută sau treptată, însă indiferent de situație, toate formele necesită diagnosticate pentru ca mai apoi să fie tratate corespunzător.

Astigmatismul

O altă tulburare des întâlnită este astigmatismul care reprezintă un viciu de refracție și care poate crea vedere neclară atât la apropiere, cât și la distanță. Această tulburare este cauzată de forma corneei care este neregulată și poate debuta treptat în viața multor persoane.

Lentilele de contact

Cei care poartă lentile de contact se pot lupta cu diverse infecții care cauzează vederea în ceață. Din acest motiv, uneori este recomandată purtarea ochelarilor în locul lentilelor, întrucât aceștia nu au contact direct cu ochiul, iar riscurile de apariție a unor probleme din această cauză scad semnificativ.

Migrenele

Migrenele reprezintă o problemă cu care trebuie să se confrunte mulți oameni. Ce nu se prea știe, este că pe lângă durerile insuportabile de cap, o migrenă poate fi cauza vederii neclare, debutând chiar cu acest simptom.

Traumatismele ochilor

Atunci când ochii suferă un traumatism ca urmare a lovirii, aceștia pot prezenta o vedere încețoșată, precum și dureri. Desigur, leziunile pot fi de multe feluri și de obicei cauza este diferită, în funcție de activitățile pe care le desfășoară persoana în cauză.

Problemele de vedere

Vederea încețoșată poate ascunde și apariția unor deteriorări ale vederii cauzate în general de înaintarea în vârstă. Însă, în vremurile actuale, tot mai multe persoane se confruntă din tinere cu astfel de situații și este important ca toată lumea să efectueze regulat controale pentru a stabili care cât de sănătoși sunt ochii.

Cauzele vederii în ceață nu se termină aici, însă aceasta sunt unele dintre cele mai întâlnite. În spatele acestei tulburări se pot afla diverse motive, care pot fi identificate doar prin controale de către medici specialiști. De aceea, ține de fiecare dintre noi să fim responsabili de sănătatea ochilor noștri și să ne adresăm imediat medicului atunci când apar probleme cât de mici și nu numai

Vedere încețoșată bruscă – Cum se poate trata vederea neclară?

Cum se poate trata vederea neclara

Vederea neclară poate fi tratată, însă în funcție de diagnosticul pus de medicul oftalmolog specialist. Dacă afecțiunile mai serioase precum este cataracta și glaucomul pot fi remediate prin intervenții chirurgicale, afecțiunile mai minore pot fi tratate prin medicație dar și prin schimbarea stilul de viață, care joacă un rol important în acest proces.

În ceea ce privește afecțiunile precum hipermetropia, miopia sau astigmatismul , acestea necesită în general purtarea unor ochelari sau lentile de contact prescrise de către medic în urma realizării consulturilor necesare. De asemenea, datorită evoluției tehnologice, vederea neclară poate fi îmbunătățită și prin corectarea acesteia cu laser, fapt ce reprezintă o intervenție chirurgicală.

Totuși, o parte esențială care ține de remedierea și prevenirea deteriorării vederii este stilul de viață, care în prezent,  în majoritatea cazurilor include expunerea îndelungată la laptop, smartphone, tabletă, televizor și alte dispozitive menite să ne facă viața mai ușoară. Dincolo de avantajele pe care le aduce utilizarea acestor dispozitive, apar și dezavantaje precum este cel reprezentat de deteriorarea vederii. Având în vedere aceste aspecte, este esențial ca fiecare dintre noi să își identifice nevoile și să își desfășoare activitățile având grijă de ochi.

În cazul altor tipuri de afecțiuni, primul pas este identificarea cauzelor lor și apoi căutarea și stabilirea unui tratament cât mai benefic și eficient. Într-o notă mai pozitivă, în prezent există soluții pentru multe din probleme de vedere care apr odată cu vârsta sau din alte motive, însă efectul acestora depinde de cât de repede sunt identificate și tratate. În unele situații, fiind mult prea târziu pentru a mai remedia complet vederea.

Vedere în ceață la un ochi sau la ambii – Când este recomandat să mergi la un control oftalmologic?

Cand este recomndat sa mergi la un control oftalmologic

Atunci când ne confruntăm cu vedere în ceață, trebuie să fin conștienți de faptul că în spate poate fi o urgență medicală. Din acest motiv, este bine să fim precauți și să luăm cele mai bune decizii privind sănătatea ochilor noștri. Simptome precum durerile de cap, senzația de dezorientare, durerile intense la ambii ochi, tulburările vizuale bruște, dificultățile de vorbire sau mișcare reprezintă un semn de alarmă atunci când vederea nu mai este clară, iar prezentarea la un medic oftalmolog este mai mult decât necesară.

De asemenea, prezentarea la un consult trebuie făcută periodic și fără a avea simptome de acest fel, deoarece ochii sunt o parte sensibilă a noastră și merită toată atenția pentru a ne păstra vederea intactă. Așadar, fii responsabil și găsește-ți timp să te ocupi și de acest aspect important al vieții, fără de care activitățile zilnice ar fi îngreunate considerabil.

În concluzie, vederea încețoșată poate apărea din mai multe cauze, iar identificarea acestora ține de interesul fiecăruia din noi. Deși în majoritatea cazurilor, această tulburare poate fi remediată, pot exista și situații în care vederea nu mai poate fi îmbunătățită. Întregul proces depinde de un cumul de factori interni și externi, dar în primul rând de deciziile noastre privind prezentarea periodică la un examen oftalmologic.

Sursa foto: Freepik.com.

 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI