×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Vederea la bebeluși: Descoperă câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre formarea vederii la bebeluși

iunie 11, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

Dacă te-ai hotărât și ești pregătită să aduci pe lume un copil, atunci cu siguranță știi că sunt multe lucruri pe care trebuie să le cunoști despre acesta. Nu doar că va fi cel mai important din viața ta, dar va avea nevoie de toată atenția și dragostea pe care tu i le poți oferi. Cu siguranță îți dorești un bebeluș sănătos care să crească și să se dezvolte fără nicio problemă. Vederea bebelușilor este foarte importantă și trebuie să observi progresele încă de la început. Totuși, sunt anumite lucruri importante pe care trebuie să le știi. Dacă vrei să vezi care sunt acelea, citește în continuare acest articol.

 

Când încep să vadă bebelușii

Ai adus pe lume un nou născut și vrei să știi când începe bebe să vadă? Este important să știi că durează cel puțin o săptămână până când acesta începe să vadă cât de cât. Atunci va începe să distingă lucrurile care se află la aproximativ 20 de cm în fața lui. Ceea ce înseamnă că este momentul în care chipul mamei lui va putea fi văzut de acesta, iar legătura dintre voi doi va deveni din ce în ce mai strânsă. Vederea și de asemenea, auzul sunt simțuri foarte importante care trebuie să fie verificare încă din primele momente ale vieții unui bebeluș. Astfel în cazul în care ar putea exista o problemă aceasta să poată fi remediată în cel mai scurt timp posibil fără a se agrava.

Există și metode care te pot ajuta să verifici dacă cel mic vede și aude corespunzător, însă acestea nu pot fi aplicate imediat după naștere. Aceste verificări sunt mult mai eficiente dacă sunt efectuate după cel puțin 4 săptămâni de la aducerea pe lume a copilului. Simțurile acestuia încep să se dezvolte, iar tu poți verifica astfel mai ușor. Mișcă-ți capul ușor prin fața celui mic și observă dacă acesta reacționează. În ceea ce privește auzul, poți trosni din degete într-o anumită direcție și vei putea să observi dacă cel mic întoarce privirea.

nou nascut, vederea la nou nascuti, bebe, fetita

De ce e important să știi despre vederea la nou născuți

Atunci când aduci pe lume un copil sunt multe lucruri pe care trebuie să le cunoști despre acesta. Dacă vrei să te asiguri că ești suficient de informată, nu ezita să citești diverse cărți de parenting, articole specializate și de fiecare dată când ai dubii în legătură cu un lucru, caută răspunsul pe internet. Pe lângă informațiile legate de momentul în care începe să vadă un bebeluș, trebuie să te informezi și despre problemele care ar putea apărea. De exemplu, dacă ai impresia că bebelusul se uită încrucișat, nu ezita să îl duci la un control. Apelează ori de câte ori este nevoie la servicii oftalmologice fără probleme. Cu cât descoperi probleme din timp, va fi mai ușor să fie rezolvate ulterior.

Vederea bebelușului după naștere

Un lucru pe care ar trebui să îl știi este că cel mic vede încă de la început culorile. Vederea la sugari este verificată în maternitate de către un medic specializat. Dacă bebelușul este născut prematur, atunci trebuie să ții cont de faptul că aceste investigații trebuie efectuate mai des. Până la vâsta de 6 luni copiii nu disting foarte bine lucrurile din jurul lor, mai ales atunci când vine vorba despre o distanță mai mare. Ulterior privirea lor poate focusa mult mai ușor și vor începe să vada clar obiecte care se află chiar în colțul opus al camerei.

bebe, nou nascut, vedere nou nascut

Ai grijă de vederea bebelușului tău și de fiecare dată când sesizezi ceva care nu este în regulă, apelează cu încredere la un specialist. Copiii sunt sensibili atunci când sunt mici și au nevoie de toată atenția necesară. Legătura dintre tine și copilul tău este una sacră care se va sedimenta încă din primele momente petrecute împreună. Ulterior când va reuși să îți vadă chipul, această legătură va fi și mai strânsă.

Sursă foto: Pexels.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI