fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Vederea periferică – ce înseamnă și din ce cauze poate fi afectată

martie 11, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Cu ajutorul ochilor, oamenii absorb peste 80% din informația venită din mediul înconjurător, astfel că vederea este un simț vital care îi ajută în viața cotidiană. Ea reprezintă capacitatea ochilor de a vedea, precum și sensibilitatea la contrast, focalizarea, acuratețea, vederea culorilor, percepția adâncimii și multe altele. 

Vederea este de diferite tipuri și există mulți factori care contribuie la funcționarea sa corespunzătoare. Câteva dintre acestea includ câmpul vizual, mișcarea, sănătatea ochilor, dimensiunea lor, acuitatea vizuală, percepția culorii, pigmentarea și chiar numărul de bastonașe și conuri prezente în ochi. Chiar și cea mai mică schimbare poate duce la un mare defect al vederii. În articolul de mai jos vei afla informații despre vederea periferică și ce anume poate cauza pierderea sau afectarea acesteia.

Ce este vederea periferică și cum se diferențiază de cea centrală?

Cele două tipuri fundamentale de vedere sunt cea centrală și cea periferică.

Vederea centrală este cea care se formează în centrul ochiului. Ea se află în responsabilitatea părții posterioare a retinei, cunoscută sub numele de macula. Macula reprezintă stratul fotosensibil al retinei, unde se găsește un număr foarte ridicat de celule fotoreceptoare, care detectează lumina și pot trimite semnale către creier. Acestea, împreună cu alte informații vizuale, interpretează aceste semnale și le transformă în imagini.

Cu ajutorul vederii centrale, oamenii pot vedea lucrurile drept înainte și cu detalii clare. Aceasta permite unei persoane să vadă forme, culori și detalii care se află chiar în fața sa. 

Vederea periferică se referă la viziunea laterală a ochiului, ce permite unei persoane să vadă obiectele din jurul său, fără a fi nevoie să întoarcă capul sau să-și miște ochii. Vederea periferică ajută la vizualizarea obiectelor și scenelor care se află în afara vederii centrale. Acest tip de vedere este rezultatul diferitelor celule nervoase și celule cu bastonaș situate în afara maculei. Spre deosebire de animale, oamenii au o vedere periferică limitată. Un câmp vizual normal acoperă 170 de grade în jur, în timp ce vederea periferică acoperă 100 de grade din acest câmp.

În ochi sunt prezente diferite celule fotoreceptoare, care sunt sensibile la lumină. În ochiul uman, aceste celule fotoreceptoare sunt cele mai dense în retină și mai puțin dense la margini.

iris, ochi, gene, sprancene

Vederea periferică este împărțită în trei categorii:

Importanța vederii periferice

Vederea periferică este o componentă esențială a câmpului vizual. Pe lângă faptul că permite omului să vadă lucrurile dintr-o parte sau alta, oferă un sentiment de percepție vizuală în zonele aglomerate, cum ar fi în trafic. Vederea periferică poate ajuta oamenii să vadă obiectele din colțul ochiului, inclusiv obiectele și mișcarea în afara sferei vederii centrale. În comparație cu vederea centrală, vederea periferică joacă un rol mai eficient în vizualizarea obiectelor în întuneric, datorită unui număr mare de celule cu bastonaș în retina periferică.

Cauze ale pierderii vederii periferice

Pierderea vederii periferice este o problemă comună care poate fi cauzată de diferite leziuni și boli oculare. Aceasta poat fi prevenită prin teste și investigații oftalmologice. Iată principalele cauze ale pierderii vederii periferice.

copil, aparat, oftalmologic, control

Glaucomul afectează mai întâi vederea periferică sau laterală. Glaucomul nu este o singură boală, ci mai degrabă un cumul de afecțiuni oculare care provoacă leziuni ale nervului optic, din cauza creșterii presiunii intraoculare.

Retinita pigmentară (RP) este un alt grup de tulburări genetice rare care provoacă pierderea vederii nocturne și a vederii periferice. Retinita pigmentară determină degradarea celulelor retinei, ducând la leziuni semnificative și eventual la pierderea vederii, dacă nu este tratată.

Nevrita optică este o inflamație a nervului optic, care provoacă deteriorarea tecii protectoare a nervului și poate provoca estomparea și apariția de pete oarbe. Nevrita optică este o apariție frecventă în cazul infecțiilor și bolilor legate de sistemul imunitar.

Dezlipirea retinei este afecțiunea în care retina se desprinde de stratul de dedesubt, forțând lichidul din ochi să se adune în spatele retinei. Cauzele acestui fenomen includ dezlipirea vitroasă posterioară, leziunea ochiului, inflamarea retinei, tumorile coroidale sau unele intervenții chirurgicale la ochi.

Atrofia nervului optic reprezintă afectarea sau degenerarea acestuia. Poate fi cauzată de traumatisme, scăderea oxigenului, infecție sau alte motive. Atrofia nervului optic poate afecta vederea centrală, vederea periferică sau viziunea color a unui individ.

Compresia nervului optic apare atunci când o masă, precum o tumoare sau acumularea de puroi sau alte lichide, apasă pe nervul optic. Această presiune duce la pierderea vederii și poate cauza orbirea.

Papiledemul reprezintă umflarea discului optic, din cauza creșterii presiunii intracraniene. Poate provoca apariția petelor oarbe, vedere încețoșată și altele. Dacă este lăsat netratat, poate duce la pierderea completă a vederii.

Leziunile capului, accidentele vasculare cerebrale sau orice alt fel de leziuni ale creierului pot determina creșterea presiunii asupra nervului optic, ceea ce conduce la pierderea vederii periferice sau la alte complicații. Leziunile pot duce, de asemenea, la deteriorarea unor părți ale creierului care procesează imagini, ducând la pete oarbe.

Accidentele cerebrale oculare, cunoscute și sub denumirea de ocluzie a arterei retiniene, sunt rezultatul coagulării sau constricției vaselor de sânge din ochi. Restricția fluxului sanguin limitează canitatea de sânge în ochi, ceea ce poate provoca leziuni. Accidentele cerebrale oculare pot cauza pierderea vederii la nivelul întregului ochi sau pot afecta unele părți ale ochiului și vederea.

În concluzie, vederea periferică este la fel de importantă ca cea centrală. De aceea, este recomandat să adopți o rutină generală sănătoasă și să eviți situațiile în care orice parte a vederii tale este compromisă, fie ea periferică sau centrală.

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI