A- A+
Ochii sunt printre cele mai importante organe ale corpului uman, ei făcând legătura dintre creier și mediul înconjurător. Aceștia focalizează imaginile captate pe retină și pe care le transmit apoi mai departe.
Atunci când ochii nu pot să capteze imaginile pe care le vad, apar viciile de refracție. Ce sunt acestea? Sunt defecte de focalizare a luminii pe suprafața retinei. Ele apar din cauza formei globului ocular modificată care nu permite ca razele care pătrund să fie focalizate în mod corect. Ele pot avea diferite simptome, însă doar în urma unui consult de specialitate poate fi pus un diagnostic adecvat.
Ceea ce este bine de știut despre aceste vicii de refracție este că ele pot apărea atât la adulți, cât și la copii, în cazul ultimilor, aceste defecte putând fi moștenite. Din fericire, prezentarea la medicul oftalmolog din timp poate duce la corectarea acestora. Așadar, tulburările de acomodare, cum mai sunt numite, pot fi corectate și nu vindecate.
Există mai multe tipuri de vicii de refracție, iar articolul acesta le prezintă pe fiecare în parte, precum și căile prin care specialiștii le pot diagnostica și corecta atât în cazul copiilor, cât și a adulților.
Cuprins
Pentru a înțelege viciile de refracție și definiția acestora, trebuie mai întâi înțeles cum funcționează ochiul. Astfel, globul ocular este ca un sistem de lentile care refractează lumina, formând raze paralele care apar sub formă de imagini pe retină.
Viciul de refracție apare oricând se instalează un defect de focalizare a luminii pe retină. Acesta apare de cele mai multe ori datorită unei forme deosebite a globului ocular, astfel că razele nu mai sunt paralele, iar imaginile nu se mai focalizează pe retină. Astfel de tulburări de acomodare pot apărea atât la copii, cât și adulți.
Există mai multe tipuri de vicii de refracție, hipermetropia fiind unul dintre cele mai cunoscute. Particularitatea sa constă în faptul că toți oamenii se nasc cu ea, abia la vârsta de 5 ani ochii atingând dimensiunea normală. Din anumite cauze, însă, această tulburare poate să se manifesteze în continuare. De asemenea, tulburările de vedere sunt afecțiuni care se transmit de la părinți la copii, așadar, sunt genetice. Acestea pot apărea și la persoanele sănătoase favorizate de mai mulți factori.
Diagnosticarea viciilor de refracție se face, de obicei, în urma unui consult oftalmologic pentru adulți, dar și pentru copii. Cei mai mulți pacienți ajung la o clinică de specialitate la apariția unuia sau mai multor simptome.
Despre viciile de refracție se știu acum suficient de multe, astfel că există căi moderne de a corecta această tulburare în funcție de tipul său.
Există mai multe tipuri de vicii de refracție, unele dintre ele fiind și ele de câteva feluri. Acestea au diverse simptome, iar diagnosticarea fiecăruia dintre ele se va face în urma unui consult oftalmologic.
Viciile de refracție se împart în:
Miopia reprezintă, practic, un defect de vedere, în care imaginea se formează în fața retinei din cauza globului ocular, care este alungit, a explicat doamna Dr. Ana Maria Boariu, medic primar oftalmopediatru în cadrul Infosan.
Hipermetropia este și ea moștenită genetic. Din acest motiv, părinții care știu că poartă dioptrii cu plus este indicat să-și aducă copiii cât mai devreme pentru un consult oftalmologic, a completat doamna Dr. Ana Maria Boariu.
De obicei, astigmatismul se moștenește, dar există și cazuri în care acest astigmatism poate fi dobândit, și aici putem să vorbim de keratoconus, a precizat doamna Dr. Ana Maria Boariu.
Viciile de refracție ale ochiului trebuie sa fie diagnosticate de către un medic specialist de fiecare dată, iar în cazul celor mici exista consultații oftalmologice pentru copii cu ajutorul cărora se pot corecta eventuale tulburări de vedere.
Deși este bine ca în cazul copiilor, consultația să se facă de la vârste fragede, aceștia pot acuza diverse simptome, la fel ca adulții. În baza acestora, un medic oftalmolog poate pune un diagnostic corect.
Având în vedere clasificarea viciilor de refracție, este normal ca fiecare să aibă feluri diferite de manifestare. În același timp, se poate ca tulburările să aibă și simptome asemănătoare, așadar, acesta este principalul motiv pentru a te prezenta la o clinică oftalmologică atunci când ceva este în neregulă cu vederea.
În ceea ce privește simptomele viciilor de refracție, în cazul miopiei, printre cele mai comune sunt:
vederea în ceață sau neclară la distanță;
Atunci când se pune problema hipermetropiei, aceasta apare la persoanele care au globul ocular turtit sau corneea cu un grad mic de curbură față de cel obișnuit. Printre simptomele acestui viciu de refracție se regăsesc următoarele:
În ceea ce privește astigmatismul, vederea neclară la orice distanță, oricât de departe sau de aproape se afla obiectul, durerile de ochi sau de cap, oboseala, disconfortul și senzația de iritare, precum și dificultățile în distingerea între cifrele și numerele asemănătoare sunt printre principalele simptome manifestate de cei care suferă de această tulburare.
Prezbiopia, pe de alta parte, va îngreuna activitățile în ceea ce privește uitatul de aproape cum este cititul, așadar, se poate manifesta prin oboseală excesivă și dureri oculare și de cap.
Având în vedere că unele dintre simptome se pot întâlni în aproape toate tipurile de vicii de refracție și tulburări de acomodare, consultul oftalmologic este singurul prin care se poate pune un diagnostic corespunzător și se poate corecta afecțiunea dobândită.
Există foarte multe cauze care pot duce la apariția tulburărilor de vedere, printre acestea, privitul îndeaproape la calculator sau alte tipuri de ecrane. Acestea apar, din nefericire, atât la adulți, cât și la copii. În ultimul caz, însă, aceste afecțiuni pot fi dobândite genetic.
Ce sunt viciile de refracție și când apar acestea? Cunoscute și ca tulburări de acomodare ale ochiului, ele pot apărea atât la copii, dar și la adulți din mai multe cauze. Mai mult, oamenii se nasc cu hipermetropie, așadar, cu globii oculari turtiți, abia în jurul vârstei de 5 ani, ea corectându-se de la sine. Se poate întâmpla însă ca ochii să se oprească din creștere mai repede, ceea ce va face ca aceasta afecțiune să persiste.
Viciul de refracție poate apărea ca urmare a unuia dintre părinți care suferă de o astfel de tulburare, însă el se poate instala și în timp ca urmare a unui stil de viață și obiceiuri mai puțin sănătoase care ajung să afecteze vederea.
Cauzele care duc la apariția tulburărilor de acomodare sunt diferite, mai ales atunci când se exclud cele genetice. Printre acestea se pot regăsi infecțiile oculare netratate cum trebuie sau la timp, traumatismele la nivelul ochilor care în lipsă de tratament pot duce vindecări incomplete sau cu cicatrici și pot duce la astigmatism. Miopia apare, de obicei, la vârste mici și este asociată cu începerea școlii, atunci când se creează obiceiurile de citit și scris.
Viciul de refracție precum astigmatismul și miopia poate apărea la vârste fragede cu șanse mari de redresare odată cu maturizarea. De asemenea, prezbiopia este o afecțiune degenerativă care apare după 40 de ani.
Atunci când vine vorba despre viciile de refracție și tratamentul lor, termenul adecvat este corecție, deoarece presupune utilizarea ochelarilor de vedere pe termen lung pentru a observa îmbunătățiri.
Există și alte metode de a corecta tulburările de vedere asociate cu miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbiopia, însă ele nu pot fi recomandate decât în urma investigațiilor medicale realizate într-o clinică de profil.
Viciul de refracție și corectarea acestuia
Nu există un tratament specific pentru viciile de refracție, însă corectarea acestora se poate face prin două metode bine stabilite:
De cele mai multe ori, corecția viciilor de refracție se face prin purtarea ochelarilor de vedere cu diferite dioptrii, în funcție de tipul de tulburare asociat.
Astfel, corectarea hipermetropiei se face prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact cu dioptrii cu (+). De asemenea, la pacienții cu vârste între 20 și 40 de ani chirurgia refractivă poate fi o soluție potrivită pentru această afecțiune. Intervenția se recomandă doar în anumite cazuri, în funcție de mărimea dioptriilor.
Hipermetropia se corectează și în funcție de vârsta pacientului, cu accent pe faptul ca în cazul persoanelor trecute de 50 de ani este nevoie de tratament personalizat. De aceea, recomandarea este ca indiferent de ani, pacientul să se prezinte la medic pentru a beneficia de rezultate optime și confort sporit.
În cazul celor care suferă de miopie, purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact este una dintre cele mai eficiente metode de a corecta viciul de refracție. În aceasta situație se vor purta dioptriile divergente sau concave (-).
Ceea ce trebuie avut în vedere la această afecțiune este ca dioptriile se pot modifica mai repede sau mai greu, iar intervenția chirurgicală poate fi o soluție doar în cazul în care valoarea dioptriilor este stabilă pentru o perioadă de minim un an de zile.
Astigmatismul poate fi corectat tot prin purtarea de ochelari sau de lentile de contact, acesta putând fi asociat atât cu miopia, cât și cu hipermetropia. Și în această situație chirurgia refractivă poate fi folosită cu succes. Atenție sporită trebuie acordată copiilor care suferă de acest viciu de refracție deoarece poate produce ambliopie sau ochi leneș. Acesta este principalul motiv pentru care consultul oftalmologic în cazul celor mici este recomandat de la vârste fragede.
Prezbiopia este corectată cu ajutorul ochelarilor de vedere care pot îmbunătăți vederea celor care ajung să sufere de acest viciu de refracție.
Viciile de refracție sunt printre cele mai des întâlnite afecțiuni ale ochilor, acestea afectând atât copiii, cât și adulții. Există 4 tipuri de tulburări de acomodare: hipermetropia, miopia, astigmatismul și prezbiopia, însă cea din urmă apare odată cu înaintarea în vârstă. Diagnosticarea acestora se poate face doar în urma unui consult oftalmologic, iar atunci se va stabili și metoda de corecție potrivită.
Nu există tratament pentru viciile de refracție, ele putând fi corectate cu ajutorul ochelarilor de vedere, a lentilelor de contact sau a intervențiilor chirurgicale. Datorită faptului că au simptome comune, diagnosticarea și corectarea lor se poate face doar în urma recomandărilor unui medic oftalmolog.
Surse foto: Shutterstock.com, Pexels.com.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.