fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Vinişoare roşii pe albul ochilor: ce înseamnă, care sunt cauzele apariţiei şi factorii de risc?

iulie 13, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Vinişoarele roşii pe albul ochilor pot să apară atât la persoanele adulte, cât şi la copii sau bebeluşi. Venele roşii, respectiv capilarele, fac parte din structura oculară şi au rolul de hrăni şi oxigena ochii. În anumite cazuri, acestea pot indică diverse probleme legate de starea de sănătate oculară, care variază ca intensitate, în funcţie de cauzele şi factorii determinanţi. Începând cu simple iritaţii, ce se retrag în decurs de câteva zile, până la patologii oftalmologice severe, în acest articol vei putea afla mai multe informaţii despre cauzele apariţiei vinişoarelor roşii pe albul ochilor la copii, bebeluşi şi adulţi, care sunt factorii de risc şi cum se tratează.

Vinişoare roşii pe albul ochilor – ce înseamnă şi care sunt cauzele apariţiei?

Vinisoare rosii pe albul ochilor - ce inseamna si care sunt cauzele aparitiei_Persoana cu vinisoare rosii pe albul ochilor

Conjunctiva acoperă partea albă a globului ocular, având rolul de a-l proteja de factorii dăunători. Albul ochiului, numit în termeni medicali “sclera”, este acoperit de vase de sânge. Cu toate că acestea se pot sparge din diferite cauze, nu reprezintă întotdeauna un motiv de îngrijorare. Iată care sunt cauzele apariţiei vinişoarelor roşii pe albul ochilor:

Acestea sunt posibile cauze ce pot determina apariţia vinişoarelor roşii pe albul ochilor. Cu toate că în anumite condiţii acestea nu reprezintă o problemă oftalmologică, dacă simţi un disconfort la nivel ocular, care se intensifică, nu ezita să te adresezi unui medic specialist oftalmolog pentru a primi recomandările şi îngrijirile medicale necesare. Alege consultaţiile oftalmologice pentru adulţi, deoarece sănătatea oculară este prioritară.

Vinişoare roşii pe albul ochilor la copii şi bebeluşi – care sunt factorii de risc şi cum se pot trata venele roşii pe albul ochilor?

Vinisoare rosii pe albul ochilor la copii si bebelusi - care sunt factorii de risc si cum se pot trata venele rosii pe albul ochilor_Vinisoare rosii pe albul ochilor la copii

Factorii de risc care pot agrava stadiul vinişoarelor roşii pe albul ochilor la copii, bebeluşi şi adulţi pot fi:

Atât persoanele adulte, cât şi copiii sau bebeluşii sunt expuşi la dilatarea şi spargerea venelor roşii pe albul ochilor, dacă există anumiţi factori de risc. Dacă ai constatat că micuţul tău sau micuţa ta se confruntă cu o afecţiune oculară de orice fel, consultă sfatul unui medic specialist oftalmolog în cadrul consultaţiilor oftalmologice pentru copii, pentru a-i prescrie tratamentul potrivit.

Printre modalităţile de tratare a venelor roşii pe albul ochilor pot fi următoarele: odihna şi somnul pentru recuperare, picături şi alte tratamente prescrise de medicul oftalmolog.

În concluzie, vinişoarele roşii pe albul ochilor nu reprezintă întotdeauna un motiv de îngrijorare, acestea putând fi vizibile pe suprafaţa oculară. În cazul în care se extind şi apar simptome precum roșeața, mâncărimile, lăcrimarea excesivă şi nu numai, este recomandat să te adresezi cât mai repede unui medic specialist oftalmolog. La Infosan poţi să beneficiezi de servicii medicale de înaltă calitate, pentru că punem preţ pe sănătatea oculară a pacienţilor noştri!

Surse foto: Freepik.com, Depositphotos.com

Referinţe:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/316179#subconjunctival-hemorrhage

https://www.ocuwellness.co.uk/what-causes-red-and-bloodshot-eyes-and-how-to-treat-them/

 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI