fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

Decontarea ochelarilor de vedere

Este sau nu decontarea ochelarilor obligatorie?

Drepturile angajaților și responsabilitățile angajatorilor

Decontarea ochelari de vedere

Care sunt obligațiile angajatorului și de ce anume poți beneficia tu ca și angajat?

Nevoile și drepturile medicale ale oricărui angajat se adaptează mediului de muncă în care acesta lucrează. Astfel, angajatul este asigurat de către companie, iar angajatorul știe că a făcut tot posibilul ca să aibă angajați productivi și sănătoși.

Aproape toate locurile de muncă în ziua de astăzi necesită interacțiunea cu un ecran digital. Fără protecția necesară, atât performanța cât și sănătatea noastră poate fi afectată: dureri de cap, lipsă de concentrare, durată extinsă pentru a completa taskuri pentru că nu vedem cum trebuie

Dacă munca voastră depinde de un monitor, fie că este vorba de telefon, tabletă, calculator, laptop, sau televizor, atunci aveți dreptul să cereți angajatorului cel puțin un consult oftalmologic și decontarea ochelarilor de vedere, dacă medicul oftalmolog consideră a fi tratamentul potrivit.

Care sunt drepturile angajatului la consult oftalmologic?

La angajare, aveți dreptul să beneficiați de un examen medical gratuit al ochilor și al vederii. 

Atenție: pentru a obține ochelari de vedere de la angajator, examenul trebuie să fie efectuat de un medic specialist oftalmolog, avizat ulterior de către medicul de medicina muncii. 

De asemenea, drepturile salariatului cuprind și un examen medical oftalmologic gratuit odată pe an, oferit de către angajator, ori de câte ori angajatul sesizează dificultăți de văz sau orice problemă a ochilor legată de interacțiunea cu ecranul digital sau monitorul necesar muncii.

Drepturile angajatului la decontarea ochelarilor de vedere

Hotărârea de Guvern Nr. 1028/2006 este clară: angajații au dreptul de a beneficia de dispozitive de corecție specială:

„art. 14. Dacă rezultatatele examenului prevăzut la art. 12. sau ale examenului la care face referire art. 13 arată că este necesar și dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corecție, lucrătorilor trebuie să li se furnizeze dispozitive de corecție speciale, care să corespundă activității respective.”

Nevoile și drepturile medicale ale oricărui angajat se adaptează mediului de muncă în care acesta lucrează. Astfel, angajatul este asigurat de către companie, iar angajatorul știe că a făcut tot posibilul ca să aibă angajați productivi și sănătoși.

Aproape toate locurile de muncă în ziua de astăzi necesită interacțiunea cu un ecran digital. Fără protecția necesară, atât performanța cât și sănătatea noastră poate fi afectată: dureri de cap, lipsă de concentrare, durată extinsă pentru a completa taskuri pentru că nu vedem cum trebuie.

Care sunt drepturile și obligațiile angajatorului?

În urma concluziei recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a vizat Hotărârea din cauza C-392/21, ochelarii care corectează vederea sau previn dificultățile vizuale se încadrează în categoria de dispozitive de corecție speciale.

Prin urmare, obligația angajatorului este de a suporta cheltuielile aferente ochelarilor și lentilelor utilizate în scop de protecție, sau în scop preventiv (lentile PC cu filtru).

Amintim și Art. 15 din Hotărârea de Guvern Nr. 1028/2006: Măsurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie să implice în nici un caz costuri financiare pentru lucrători.

Totuși, nu este clar dacă și costul ramelor de ochelari poate fi decontat de către angajator, situația fiind necesară a fi discutată direct, de la caz la caz, între cele două părți.

Ce nu se poate deconta de către angajator?

Condiții de decontare ale ochelarilor de vedere:

Ce este de făcut în continuare?

La Infosan, ne dedicăm de peste 20 de ani să tratăm, investigăm și rezolvăm problemele oftalmologice ale pacienților. Mulți dintre aceștia sunt angajați, iar și mai mulți dintre ei nu își cunosc drepturile și responsabilitățile față de sănătatea lor oftalmologică.

De aceea, vrem să facem lucrurile mai clare! Dorim să ajutăm companiile să ofere cele mai bune servicii oftalmologice și de optică pentru angajații, aceștia devenind la urmă mai sănătoși și mai productivi.

O colaborare între Infosan și compania ta poate aduce următoare beneficii:

Beneficii angajator

Beneficii angajat

Decontarea ochelarilor de vedere de catre angajator

Vreau decontare gratuită pentru consultație și ochelaridar nu vreau să vorbesc direct cu șeful…

Nu îți face griji!

Dacă eşti din Bucureşti, introdu în câmpul de mai jos email-ul șefului tău sau al superiorului tău direct, iar noi îi vom trimite un email din partea Infosan prin care explicăm beneficiile și drepturile oricărui angajat la o vedere sănătoasă!

Vei fi complet anonim, iar șeful tău va ști că există o nevoie reală în companie!

Ai sediul în Bucureşti?
Vrei să știi cum se poate implementa
procesul de decontare pentru anagajații tai?

Suntem aici să te ajutăm.

Echipa noastră îţi stă la dispoziţie.

  • Email: adrian.olteanu@infosan.ro
  • Telefon Call-Center: 021.211.4067