fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Biometria oculară – ce este, cum se realizează și când este necesară

octombrie 20, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Având în vedere progresele tehnologice în chirurgia oftalmologică și introducerea implanturilor de lentile intraoculare, așteptările pacienților continuă să crească, iar erorile de refracție după operația de cataractă nu mai sunt tolerate. Prin urmare, măsurătorile biometrice precise sunt esențiale pentru un tratament optim.

În acest articol, vom vorbi despre biometria oculară, explicând indicațile clinice pentru fiecare tip de biometrie și în ce contexte poate fi folosită.

Ce reprezintă biometria oculară?

Măsurătorile oftalmologice precise sunt un pas extrem de important în evaluarea operațiilor de cataractă sau a altor tipuri de intervenții de refracție oculară. În mod particular, măsurarea lungimii axiale a globului ocular cu ajutorul ultrasunetelor a fost utilizată de către medicii oftalmologi încă din anii ‘60.  La începutul anilor 2000, în Statele Unite ale Americii, a fost introdusă biometria optică – o tehnologie inovatoare, care a devenit în prezent un standard de practică la nivel mondial.

Biometria oculară este un test non-invaziv care măsoară dimensiunile globului ocular: lungimea axială (adică distanța dintre partea din față și din spatele ochiului), precum și adâncimea camerei anterioare oculare (o porțiune delimitată între cornee, iris și cristalin). De asemenea, biometria oculară este utilizată pentru a oferi măsurători precise ale grosimii, diametrului și curburii corneei.

Evaluarea trebuie efectuată extrem de precis și bineînțeles, de către un cadru medical avizat, întrucât acesta va determina dimensiunea exactă a lentilei intraoculare (IOL) care urmează să fie implantată în globul ocular al pacientului.

4 DATE DESPRE BIOMETRIA OCULARĂ:

Ce presupune biometria ochilor?

Pe lângă diagnosticarea corectă în oftalmologie, un alt aspect important este monitorizarea evoluției intervențiilor la pacienți. Biometria se efectuează în timpul evaluării preoperatorii pentru toți pacienții supuși unei intervenții chirurgicale de cataractă. Măsurătorile obținute sunt utilizate pentru a calcula dimensiunile cristalinului intraocular potrivit pentru fiecare pacient, cu ajutorul unor formule de calcul.

Biometria oculară se poate realiza cu ajutorul a două tehnici:

Biometria cu ultrasunete folosește o undă sonoră de înaltă frecvență generată de o sondă portabilă, cu scopul de a măsura lungimea axială a ochiului și a diferitelor structuri interne. Unda sonoră se deplasează prin ochi dinspre față spre spate, trecând prin cornee, camera anterioară, cristalin și corpul vitros înainte de a ajunge la retină.

Există două tipuri de biometrie cu ultrasunete disponibile: biometrie de contact și biometrie de imersie. Unele studii au descoperit că imersiunea este mai precisă decât biometria de contact – probabil pentru că nu este predispusă la erori de compresie. Totodată, sonda nu intră în contact direct cu ochiul, deci riscul de infecție este neglijabil.

Pe lângă lungimea axială, biometria cu ultrasunete poate măsura adâncimea camerei anterioare și grosimea lentilei. Biometria cu ultrasunete nu oferă măsurători de keratometrie, astfel încât puterea corneei trebuie măsurată cu un keratometru sau un topograf pentru a calcula puterea IOL.

ATENȚIE: Întrucât această procedură presupune contactul direct al sondei cu corneea, va fi nevoie de anestezie locală. Este considerată o intervenție puțin mai invazivă, și poate dura mai mult.

Biometria optică este o procedură non-invazivă (nu necesită contact direct), automatizată, utilizată pentru măsurarea parametrilor biometrici optici. Există două tipuri de tehnologii care utilizează la rândul lor două tehnici diferite: interferometrie cu coerență parțială cu laser (PCI) și reflectometrie optică cu coerență scăzută (OLCR). Ambele tehnici au avantajul efectuării keratometriei în plus față de măsurarea lungimii axiale.

PCI este o tehnică non-invazivă, care folosește un laser infraroșu pentru a măsura lungimea optică dintre suprafața corneei și retină. Nu sunt necesare picături pentru ochi anestezice sau dilatatoare.

OLCR folosește, în schimb, o diodă superluminiscentă, care măsoară nu numai lungimea axială și curbura corneei, ci și grosimea centrală a corneei, grosimea cristalinului, grosimea retinei și diametrul pupilei.

Deoarece dispozitivul bazat pe OLCR ia mai multe măsurători anatomice, procesul durează de două ori mai mult decât dispozitivul bazat pe PCI. Totodată, această tehnică poate reduce citirile inexacte, cum ar fi compresia corneei și alinierea greșită a sondei.

Biometria optică este cea mai utilizată metodă de măsurare a globului ocular în prezent, deoarece oferă un calcul mai precis. Singurele excepții sunt cazurile foarte specifice (lentile foarte opace).

Biometrie oculară și oftalmologie – pentru ce afecțiuni se utizează?

Biometria oculară se efectuează în timpul evaluării preoperatorii pentru toți pacienții care au trecut prin operații de cataractă (înlocuirea lentilei opacifiate) sau prezbiopie (intervenție prin care cristalinul îmbătrânit este înlocuit cu un cristalin artificial). 

Biometria are, de asemenea, un rol în evaluarea intervențiilor chirurgicale de corectare a defectelor de refracție (astigmatism, miopie, hipermetropie, tulburări de vedere etc.), dar și în cazul introducerii de lentile intraoculare (IOL). Dimensiunile lentilei care urmează a fi implantată este calculată pe baza rezultatelor biometriei oculare.

ATENȚIE: Înainte de intervențiile propriu-zise, un istoric medical și oftalmologic detaliat al pacientului este esențial, deoarece anumite elemente pot influența alegerea biometrului utilizat sau acuratețea rezultatelor. De aceea, o serie de investigații și teste oftalmologice vă pot fi solicitate de medicul dvs. specialist înaintea intervenției.

Toți pacienții ar trebui să înțeleagă avantajele, limitările și indicațiile clinice pentru fiecare tip de biometrie. În altă ordine de idei, măsurătorile biometrice precise sunt esențiale pentru obținerea celui mai bun rezultat postoperator.

Sursă foto: pexels.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI