fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Blefarita: ce este, cum se manifestă şi ce opţiuni de tratament există?

iulie 24, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

 Pleoapele reprezintă pielea ce acoperă şi protejează ochiul de impurităţi şi de pericolul de rănire. Acestea sunt alcătuite din mai multe straturi de piele, dar şi din gene, firele mici de păr ce au şi rolul de a proteja ochiul. Marginea pleoapelor conţine foliculi de păr, care permit creşterea genelor, foliculi ce conţin la rândul lor glande sebacee. Atunci când apar iritaţii, infecţii sau inflamaţii la nivelul acestor glande se declanşează anumite boli oftalmologice, printre care se numără şi blefarita. În general, blefaritele, fie că este vorba de blefarita scuamoasă, seboreica, anterioară sau posterioară, sunt tratabile şi nu pun în pericol starea generală de sănătate. Desigur, tratamentul blefaritei este necesar pentru a preveni complicaţiile şi a reda sănătatea ochiului, dar şi confortul pacienţilor. Grija pentru ochi este o necesitate, fie că este vorba de tratamentul bolilor, prevenţia acestora sau menţinerea sănătăţii oculare. Ochiul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman şi bună lui funcţionare este importantă pentru desfăşurarea vieţii de zi cu zi. Descoperă din materialul de mai jos cauzele blefaritei, simptomele blefaritei, dar şi cum să ai grijă de ochii tăi pentru a preveni infecţiile şi problemele oculare:

Ce este blefarita?

ce este blefarita

 Blefarita este una dintre cele mai întâlnite boli ale ochilor şi se manifesta prin inflamarea pleopelor, fie anterioare, fie posterioare. Pleoapele au rolul de a proteja ochiul de praf, corpuri străine, impurităţi şi de a preveni rănirea directă a ochiului în cazul accidentelor sau loviturilor.  Din cauze diverse, la nivelul pleoapelor pot apărea infecţii, inflamaţii şi iritaţii, ceea ce duce la apariţia acestei boli. Blefarita se referă direct la inflamaţiile pleoapelor şi nu afectează alte zone ale ochiului atunci când apare. Desigur, în cazul în care boala nu este tratată la timp, pot apărea complicaţii ce au potenţialul de a afecta mai multe componente ale ochiului, dar şi starea generală de sănătate.

Cauzele blefaritei

Atât blefarita la copii, cât şi cea la adulţi poate avea mai multe cauze, însă acestea nu pot fi mereu determinate exact. Precum şi în cazul altor tipuri de infecţii, nu întotdeauna se poate determina cauza acestora. Spre exemplu, atunci când te infectzi cu un virus, rareori poţi şti cu certitudine de unde l-ai luat sau care este originea acestuia. În cazul inflamaţiei şi infecţiei pleoapelor există factori de risc, dar şi posibile cauze, ce uneori sunt evidente, iar alteori mai dificil de determinat:

Tipuri de blefarita

 În general, blefarita se împarte în două categorii:

Blefarita anterioară. Are loc în exteriorul ochilor, în zona unde sunt localizate genele. Mătreaţa la nivelul sprâncenelor şi reacţiile alergice se număra printre cele mai frecvente cauze ale blefaritei anterioare

Blefarita posterioară. Are loc pe marginea interioară a pleoapelor, în apropierea ochilor. Această formă de blefarita se datorează de cele mai multe ori unei glande sebacee a genelor ce nu funcţionează corespunzător.

Simptomele blefaritei

simptomele blefaritei

 În general, blefarita îşi face simţită prezenţa deoarece inflamaţia la nivelul pleoapei se poate vedea şi simţi. Printre cele mai întâlnite simptome se numără:

În cazul în care te întrebi dacă blefarita este contagioasă, trebuie să ştii că aceasta nu este o boală contagioasă şi rareori se poate transmite de la persoana la persoană. Totuşi, trebuie să păstrezi întotdeauna o igienă a mâinilor şi a ochilor cât mai bună pentru a preveni transmiterea bacteriilor de pe suprafeţe şi mâini la nivelul ochilor. De asemenea, trebuie să ştii că simptomele de mai sus pot apărea şi în cazul unei infecţii serioase a ochiului. Dacă acestea apar, consulta un medic oftalmolog cât mai repede şi tratează simptomele că o urgenţă.

Diagnosticul blefaritei

 Medicul tău de familie, un medic internist sau un medic oftalmolog pot pune diagnosticul de blefarita. În anumite cazuri, examinarea fizică a ochiului este suficientă pentru a determina dacă este vorba de blefarita sau nu. În alte cazuri, medicul poate folosi ustensile ce măresc imaginea pentru a îţi examina pleoapele. Aceste ustensile îl ajută să verifice dacă există inflamaţii, bacterii, ciuperci sau viruşi care indică o infecţie. Dacă există suspiciunea unei infecţii, medicul va recolta o probă de fluid de la nivelul ochiului, în cazul în care acesta este prezent, proba ce ulterior va fi analizată sub microscop. 

 Cea mai bună soluţie pentru a obţine un diagnostic corect este să apelezi la consultaţii oftalmologice pentru adulţi sau consultaţii oftalmologice pentru copii, în funcţie de caz. Medicul oftalmolog este cel mai în măsură pentru a pune un diagnostic de blefarita, dar şi pentru a elimina alte posibile cauze ale inflamaţiei, cum ar fi infecţiile oculare.

Tratamentul blefaritei

 Fie că este vorba de tratamentul blefaritei scuamoase, cea ce se manifesta prin prezenta particulelor asemănătoare cu mătreaţa sau blefaritei fără simptome persistente, medicul oftalmolog este cel mai în măsură să ofere un tratament corect în funcţie de fiecare caz. În general, există două variante de tratament:

 Tot medicul curant îţi va explica şi cum poţi curăţa eficient zona afectată, cum să faci igiena oculară în perioada tratamentului şi cum să aplici corect tratamentul. De asemenea, îţi va explica ce nu se recomandă pe perioada tratării blefaritei.

Blefarita: prevenţie şi îngrijirea ochilor

blefarita

 O igienă corespunzătoare a zonei oculare poate preveni cu succes blefarita. Iată cum să contribui la prevenţia blefaritei, dar şi cum să ai grijă corespunzător de ochii tăi:

 Blefarita este o afecţiune oftalmologică des întâlnită, însă ce nu pune în pericol sănătatea oculară sau starea generală de sănătate. Desigur, complicaţiile blefaritei pot duce la afecţiuni serioase, de aceea este important să o tratezi corespunzător şi timpuriu. În cazul în care apar simptome precum mâncărimi, iritaţii, umfaturi, lăcrimare, ochi roşii sau senzaţii de arsursa, mergi de urgenţă la un medic pentru a primi îngrijiri dedicate. De asemenea, pune accent pe prevenţia blefaritei şi a altor probleme oftalmologice prin menţinerea igienii mâinilor şi ochilor, tratarea problemelor dermatologice de la nivelul scalpului şi folosirea unor produse speciale pentru curăţarea ochilor. 

Sursa foto: Pexels.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI