A- A+
Una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare chirurgicale, cataracta determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului.
Datele statistice arată că mai mult de 70% dintre cei cu vârsta de peste 65 de ani sunt diagnosticați cu acestă afecțiune. Uneori, boala este întâlnită și la persoane tinere sau la copilul mic, în acest caz numindu-se cataractă congenitală. Totodată, trebuie să reținem că potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cataracta este principala cauză de orbire reversibilă.
Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului, ceea ce înseamnă că această lentilă intraoculară își pierde transparența, prin urmare nu își va mai putea îndeplini funcțiile sale ca structură optică. Cristalinul reprezintă o lentilă intraoculară, care în mod normal trebuie să fie transparentă.
Atenție! Această afecțiune poate fi diagnosticată la orice vârstă, cu atât mai mult dacă avem în vedere și variabilitatea mare a cauzelor ce pot conduce spre această patologie. Așadar, există de exemplu și cataracta congenitală. Opacifierea cristalinului în acest caz se datorează unui defect de formare a acestuia în viața embrionară, asociat cu o tulburare de rezorbție a vaselor embrionare ce înconjoară cristalinul în viața intrauterină.
Severitatea prognostică funcțională, în acest caz, este extrem de largă, se poate ajunge chiar la afectarea profundă a vederii.
Diagnosticul de cataractă congenitală este necesar să fie pus cât mai precoce, deoarece există forme clinice care necesită tratament chirurgical cât mai rapid posibil. În cazul cataractei congenitale, de multe ori anamneza dezvăluie eventuale antecedente familiale ale părinților.
Alte situații ce conduc spre opacifierea cristalinului, care determină o cataractă patologică, dobândită de această dată sunt:
Cataracta legată de vârstă
Cauzele care se duc la opacifierea progresivă a cristalinului odată cu vârsta, sunt legate de modificările fiziologice produse prin îmbătrânirea cristalinului. Acesta poate crește în volum, fibrele sale se înbălbenesc, se rigidizează.
Pe lângă factorul vârstă, mai sunt și alți factori de risc:
Principalele simptome sunt:
În ce constă tratamentul:
Tratamentul cataractei este strict chirurgical și constă în extragerea extracapsulară a cristalinului opacifiat și implantarea unui cristalin artificial în locul acestuia.
Operația are loc sub microscop operator oftalmologic, de regulă cu anestezie locală. Medicul chirurg va face intervenția chirurgicală ambulatorie prin tehnică modernă a facoemulsificarii cu ultrasunete, urmată de implantarea unui cristalin foldabil (pliabil). Recuperarea postoperatorie este rapidă.
Rețineți:
La Spitalul de Oftalmologie Infosan în cazul operațiilor de cataractă o parte a operației este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Așa cum știți, diferența este achitată de pacient.
Articolul este scris de Dr. Raluca Troi – medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: cataractă tratament cauzele cataractei cauzele cataractei dobândite operația de cataractă la adult spitalul de oftalmologie Infosan