×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Corioretinita – o afecțiune ,,mută’’, fără simptome sau cauze clare. Există șanse de recuperare totală a acuității vizuale?

mai 16, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Corioretinita este afecțiunea rezultată prin apariția unei bule de lichid la nivel macular. Localizarea bulei de lichid între straturile retiniene din zona maculei afectează acuitatea vizuală și are ca rezultat percepția distorsionată a culorilor și a formei obiectelor. Corioretinita poate să apară la orice vârstă, independent de alte boli. Însă, conform studiilor, bărbații sunt mult mai presupuși decât femeile la această afecțiune.

Corioretinita – Ce este și care sunt factorii de risc

Corioretinita este o afecțiune asimptomatică, dacă zona maculei nu este atinsă. Din această cauză, pacienții descoperă această problemă în cadrul unor controale obișnuite la oftalmolog. 

Corioretinita poate fi acută, dar procesul de vindecare este rapid și, de cele mai multe ori, boala nu lasă nici un fel de sechele. Totuși, corioretinita acută poate fi recurentă. Forma cronică a acestei afecțiuni oculare arată că bula de lichid formată în straturile retiniene este prezentă de 3-6 luni. 

Corioretinita cronică distruge fotoreceptorii, proces care generează orbirea permanentă. Corioretinita atacă în majoritatea cazurilor doar un singur ochi. Cu ajutorul anumitor consultații oftalmologice la adulți, respectiv consultații oftalmologice la copii se poate determina și potențialul de extindere a afecțiunii și către celălalt ochi. 

Globul ocular este format din scleră, retină și coroidă. Sclera este învelișul extern cu rol de protecție a globului ocular. Retina este învelișul intern și a cărei structură este formată din celule de susținere, celule nervoase și celule fotoreceptoare. Coroida este tunica vasculară care susține procesul de oxigenare și alimentare cu nutrienții din alimentație a ochilor. Macula este o zonă a retinei, având o dimensiune de 5 milimetri și localizată în partea posterioară a ochiului. Structura sa este compusă din celule fotoreceptoare care transmit semnale creierului și care captează lumina

Cauzele care predispun ochiul la formarea bulei cu lichid în zona maculei nu sunt pe deplin cunoscute. Cu toate acestea, studiile subliniază că această afecțiune este asociată cu o serie de factori de risc, după cum urmează:

Corioretinita seroasă centrală, deși poate apărea din diverse cauze, se vindecă în câteva luni fără vreun tratament specific. Cu toate acestea este indicat ca, în continuare, sănătatea ochiului și retragerea lichidului să fie monitorizate de către medicul specialist. Pentru tratarea corioretinitei seroase centrale, medicul poate prescrie următoarele soluții:

Picături de dilatare a pupilei care să permită ulterior o analiză detaliată a retinei. 

Fotografiile retiniene permit monitorizarea ritmului de progresie a corioretinitei seroase centrale. Se poate recurge și la tomografia în coerență optică în vederea analizării în mod individual a straturilor retiniene. Scopul tomografiei în coerență optică este de a depista mici acumulări de lichid existente sau eventuale leziuni retiniene după eliminarea lichidului.  Angiografia este un alt mijloc de investigație utilizat în vederea analizei simultane a circulației în zona retinei și a coroidei.

Corioretinita cronică și principalele metode de tratament

Corioretinita are un debut brusc cu evoluție progresivă de la 3 la 6 luni. Ulterior, în cele mai multe dintre cazuri, pacienții își recapătă acuitatea vizuală într-o proporție de peste 70%. Totuși, rata de recurență a fost analizată la peste jumătate dintre cazurile de corioretinită auto vindecată. Corioretinopatia cronică poate evolua până la 12 luni și este incidentă în majoritatea cazurilor în rândul pacienților vârstnici.   

Pacienții diagnosticați cu corioretinită cronică pot fi supuși următoarelor forme de tratament:

Notă! Riscurile de recidivă și sechele pot în continuare să existe, chiar dacă s-a respectat tratamentul de vindecare pentru corioretinopatie sau dacă corioretinita s-a vindecat de la sine. În majoritatea cazurilor, vindecarea nu face posibilă recăpătarea în totalitate a acuității vizuale.

Corioretinita maculară și cele mai răspândite forme de manifestare – Cum identifici semnele și cauzele acestei afecțiuni oculare?

Corioretinita maculară nu este asociată cu prezența anumitor boli, așa cum se întâmplă în cazul altor inflamații oculare. De asemenea, corioretinita are la bază câteva simptome care pot fi confundate ușor cu semne ale oboselii, utilizării excesive a ecranelor sau stresului. În principiu, afecțiunea este rezultatul unui stil de viață dezechilibrat, cu nivel ridicat de stres.

2. Corioretinita maculară și cele mai răspândite forme de manifestare - Ochi

Simptomele care indică prezența corioretinitei sunt următoarele:

Corioretinita are la bază următoarele cauze:

Corioretinita toxioplasmoză – Cauze asociate igienei precare + Simptome și mijloace de tratament

Corioretinita toxoplasmoza este o infecție formată la nivelul globului ocular și care atacă în mod special retina. Cauza infecției este parazitul Toxoplasma gondii care apare în mod natural la pisici, dar poate fi dobândit pe cale intermediară și de la mamifere sau păsări. Parazitul este de natură intracelulară, cu predilecție pentru celulele sistemului reticuloendotelial, celulele coroidei, ale retinei, dar și pentru neuroni. 

Corioretinita toxioplasmoză  – Cauze asociate igienei precare

Parazitul care declanșează corioretinita toxoplasmoză pătrunde în organismul uman din cauza consumului de carne insuficient preparată, consumul de alimente ce conțin chisturi mature sau prin contactul cu materiile fecale ale pisicilor. Odată ce parazitul ajunge în organism, tot atunci se stabilește în țesutul nervos sau poate circula în sânge provocând infecția. 

Rata de îmbolnăviri este cea mai ridicată în mediile cu climat cald și umed. De asemenea, parazitul poate supraviețui lungi perioade în organisme, uneori persistând de-a lungul vieții gazdei. Cu toate acestea, activitatea parazitului produce efecte dăunătoare asupra sănătății doar la persoanele cu imunitate slăbită, femeile gravide sau la cei diagnosticați cu virusul HIV/SIDA.  

Notă! Corioretinita toxoplasmoză este bilaterală în peste 80% dintre cazurile de îmbolnăviri. Activitatea parazitului provoacă leziuni care lasă cicatrici la nivelul maculei, ceea ce are drept consecință slăbirea acuității vizuale și miodezopsii. 

Corioretinita toxioplasmoză – Simptome și mijloace de tratament

Corioretinita toxoplasmoză poate fi dobândită la naștere sau pe parcursul vieții. De asemenea, poate fi prezentă la naștere, dar se manifestă doar de-a lungul vieții. Indiferent de momentul la care se dezvoltă afecțiunea, leziunea de bază este retinocoroidita care poate fi depistată în zona maculei.

Toxoplasmoza poate fi identificată după următoarele semne:

Pentru vindecarea corioretinitei toxoplasmozei există următoarele metode de tratament:

Cu ajutorul procedurii fundului de ochi, poate fi identificată leziunea specifică parazitului, precum și potențialul de cicatrizare, depunerile de pigment sau atrofiere a straturilor retiniene.  

Administrarea medicamentelor antiparazitare pentru eliminarea formelor active ale parazitului. 

Fotocoagularea cu laser atunci când apar neovase pe suprafața retinei.

Tratamentul chirurgical pentru vindecarea dezlipirii de retină secundară. 

Important! Afecțiunea nu se vindecă niciodată în totalitate, iar pacienții se pot confrunta cu situații de corioretinită seroasă recidivantă . După finalizarea tratamentului aferent, pacienții vor semnala prezența unei pete negre în câmpul vizual și care va rămâne permanent drept consecință a faptului că retina este afectată ireversibil.

Faptul că nu există încă un tratament cu efect curativ complet face ca pacientul să rămână purtător ai paraziților, motiv pentru care sunt predispuși la riscul de recidivă. Totuși, respectarea tratamentului prescris de specialist este esențială în vederea eradicării procesului de înmulțire a parazitului, precum și în scopul prevenirii deteriorării nervului optic și a retinei. Tratamentul nu este lipsit de efecte secundare, așadar colaborarea dintre medic – pacient și monitorizarea efectelor sunt deosebit de importante. 

Sfaturi pentru prevenirea toxoplasmozei oculare:

Corioretinita toxoplasmică poate fi prevenită prin evitarea contactului cu pisicile, prin prepararea corectă a cărnii, spălarea corectă a fructelor, legumelor și a mâinilor în mod special după contactul cu solul murdar.

De asemenea, contactul cu parazitul poate fi diminuat și prin eliminarea laptelui nepasteurizat din alimentație. Nu este indicat contactul cu pisicile fără stăpân până nu este realizată deparazitarea acestora la medicul veterinar. Nu este recomandată hrănirea pisicii proprii cu carne crudă pentru a nu crea un mediu propice transmiterii parazitului. 

Notă! Toxoplasma gondii nu se transmite prin contactul uman, cu excepția contextului mamă-făt.

Așadar, corioretinita este o afecțiune cu capacitate de auto-vindecare, dar cu condiția de a fi identificată cât mai devreme. În consecință, persoanele care prezintă cel puțin unul dintre simptomele asociate afecțiunii sunt încurajate să semnaleze respectivele modificări oculare medicului oftalmolog cât mai rapid. 

Sursa foto: unsplash.com

Referințe:

  1. https://www.researchgate.net/publication/6177227_Central_serous_chorioretinopathy
  2. https://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/disease.html
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toxoplasmosis/symptoms-causes/syc-20356249
  4. https://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/
  5. https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-central-serous-retinopathy
  6. https://medlineplus.gov/ency/article/001612.htm
  7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319453415000235

 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI