×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Dioptria – un parametru deosebit de important pentru sănătatea ochilor

martie 30, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

În urma unui consult de rutină, unele persoane află că au nevoie de ochelari sau lentile de contact. Acest lucru poate fi destul de neașteptat, mai ales dacă nu ai observat o diferență în calitatea vederii din ultimul timp. Nevoia de a purta ochelari vine în urma apariției unui viciu de refracție măsurat în dioptrii.

În timpul consultației oftalmologice, se pune accent pe măsurarea dioptriilor, pentru prescrierea corespunzătoare a ochelarilor. În urma unui control realizat de medicul oftalmolog, dioptriile pacientului sunt măsurate și se stabilește corecția optică necesară, pentru ca acesta să își recapete vederea clară și corectă.

Ce este dioptria și principalele vicii de refracție pe care le indică aceasta

Ca definiție, dioptria reprezintă unitatea de măsură pentru puterea unei lentile, care are la bază puterea acesteia, cu distanța focală de un metru. În optică, aceasta este o unitate de vergență omogenă, inversă distanței focale, fiind utilizată pentru măsurarea refracției lentilelor și a ochiului. 

Acest lucru înseamnă că puterea optică D 1 are un sistem optic cu o distanță focală de un metru. În cazul ochiului uman, aceasta atinge valoarea de 58-60 D: 

Pe cutiile de lentile de contact, simbolul dioptriei este reprezentat de litera „D” sau grupul de litere „DPT”. 

Ce tipuri de dioptrii există?

Există mai multe tipuri de dioptrii, în funcție de problemele specifice care trebuie corectate cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact: 

Dioptriile cu minus și cu plus

Nu se poate stabili care sunt dioptriile normale, deoarece, în optică, nu există termenul acesta. Această unitate de măsură se folosește pentru a indica viciile de refracție care au nevoie de corecție, de aceea este vorba despre dioptrii cu minus și cu plus. Acestea indică următoarele probleme oculare, detectate în timpul unei consultații generale:

Ce înseamnă dioptria din punct de vedere al calității vederii?

 În funcție de valoarea și tipul dioptriei, vederea este afectată în diferite grade, de aceea este nevoie de un ajutor extern care constă în purtarea lentilelor de contact sau a ochelarilor. În general, este vorba despre următoarele efecte asupra vederii:

Fiecare dintre aceste probleme se remediază prin purtarea unor ochelari corespunzători, de calitate, din optica medicală.

Ce înseamnă dioptrii cu minus? Miopia

 Dioptriile cu minus indică faptul că vederea la distanță este neclară. În acest caz, problema cu care te confrunți este miopia, una dintre anomaliile oculare descrise ca vicii de refracție.

Aceasta presupune faptul că razele de lumină focalizează în fața retinei, astfel încât nu poți vedea clar obiectele aflate la distanță, în timp ce le poți vedea mai bine decât în mod normal pe cele extrem de apropiate.

Gravitatea miopiei este determinată în funcție de numărul dioptriilor. Aceasta poate fi:

Miopia se transmite, adesea, pe cale ereditară, de aceea copiii se nasc cu miopie, iar odată cu trecerea timpului, dioptriile cu minus cresc. De aceea, este important să se efectueze de la o vârstă fragedă consultații oftalmologice pentru copii, mai ales dacă și părinții poartă la rândul lor ochelari din cauza acestui viciu de refracție. Poți apela cu încredere la serviciile oferite de specialiștii Spitalului de Oftalmologie Infosan, pentru îngrijirea necesară pentru cei mici și pentru adulți.

Ce înseamnă dioptrii cu plus? Hipermetropia

Dioptriile cu plus indică prezența hipermetropiei, un viciu de refracție care presupune că ochiul este mai mic și mai scurt, astfel încât focalizarea imaginii se face în spatele retinei, nu pe retină, cum ar trebui.

În cazul hipermetropiei, vederea devine neclară la distanță și la apropiere (pentru scris și citit), iar gravitatea problemei variază în funcție de mărimea dioptriilor. Vederea poate să nu fie atât de afectată în cazul persoanelor tinere, atunci când dioptriile sunt mici, datorită puterii de acomodare a ochiului.

În cazul dioptriilor mai mari, pe lângă neclaritatea vederii pentru obiectele apropiate, se remarcă și o incapacitate accentuată de a distinge obiectele aflate la depărtare.

Hipermetropia este mai probabil să apară atunci când unul sau ambii părinți se confruntă cu această problemă oftalmologică. La fel ca în cazul miopiei, se disting mai multe praguri ale afecțiunii:

Acestea sunt principalele informații despre ce sunt dioptriile, un indicator important al sănătății oculare. Când acestea apar, este nevoie de corecția optică adecvată, pentru a-ți recăpăta confortul vizual.

Sursa foto: Storyblocks.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI