×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Migrene oculare – ce trebuie să faci când întâmpini astfel de episoade neplăcute?

septembrie 20, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

Migrena oculară reprezintă o tulburare vizuală care poate apărea brusc și care, de regulă, se ameliorează rapid, fără intervenție medicamentoasă. Însă, aceasta poate afecta calitatea vieții și poate fi un semnal pentru prezența anumitor afecțiuni de natură oftalmologică. De aceea, este bine să fie luată în serios și să te documentezi cu privire la cauzele, simptomele și metodele de tratament specifice.

 

Așadar, dacă te confrunți cu astfel de episoade, trebuie să recunoști simptomatologia și să apelezi la un specialist. 

Ce sunt migrenele oculare?

Migrenele oculare sunt des întâlnite, afectând aproximativ 20% dintre persoanele care suferă, în mod obișnuit, de migrene. Sunt remarcate, cel mai frecvent, la adulții cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Totuși, pot fi observate și la copii, adolescenți sau tineri. Studiile de specialitate arată că migrenele apar mai des la persoanele care au un istoric similar în familie, la cele care au boli adiacente și la alte categorii similare de pacienți. Migrenele de acest gen sunt localizate la nivel ocular și sunt spontane. Însă, uneori, migrenele pot include și alte tulburări temporare, care pot avea legătură cu auzul, vorbirea sau mirosul, dar și cu slăbiciunea sau furnicăturile.

 

Există și variante mai rar întâlnite – de pildă, migrena oftalmoplegică este frecventă la copii și la adulți, remarcându-se prin faptul că debutează cu o durere puternică în spatele ochiului și poate declanșa paralizia mușchilor oculari, cauzând căderea pleoapei. Aceasta poate provoca și vărsături sau convulsii. 

 

De regulă, manifestările specifice unei migrene oculare sunt următoarele:

 

 

Este important să observi aceste simptome și să i le comunici medicului specialist. Acesta va evalua simptomatologia, pentru a putea exclude prezența altor afecțiuni oftalmologice care pot declanșa astfel de manifestări (cum este în cazul unor boli autoimune, arterite cu celule gigant, amauroze fugace, policitemie, etc.). Cauzele pot fi multiple – acestea pot avea o componentă genetică sau pot fi o reacție la diverși stimuli externi (alimentari, olfactivi, vizuali, factori de stres etc.). Însă, pentru a avea o abordare corectă, este obligatoriu să apelezi la un oftalmolog, care să-ți studieze starea, să stabilească aceste cauze, să analizeze ce înseamnă ele și, mai ales, să-ți pună la dispoziție posibilitățile de tratament pentru migrena oculară.

Migrena oculara, durere ochi, disconfort ochi

Ce să faci dacă ai o migrenă oculară – sfaturi utile

În general, migrena oculara dispare de la sine, după aproximativ 30 de minute. Dacă simptomele sunt puternice și te împiedică să-ți desfășori activitatea, oprește-te din ce ai de făcut și ia-ți timp pentru a-ți reveni. Relaxându-te, manifestările vor dispărea treptat și totul va reveni la normal. Totuși, în cazul în care experimentezi dureri foarte mari, care nu se ameliorează, programează o consultație de urgență la medicul oftalmolog, iar acesta va vedea ce este de făcut și îți va efectua toate investigațiile de care este nevoie pentru a alege cel mai bun tratament. 

 

Este esențial să nu te panichezi – tot ce trebuie să faci este să observi simptomele, să vezi dacă se ameliorează în decurs de jumătate de oră și, în caz contrar, să acționezi cerând ajutor de specialitate, contactând un profesionist. Dacă vederea ți se deteriorează brusc, este necesară o programare de urgență sau, dacă situația este foarte gravă, este recomandat să apelezi la ambulanță.

Durere ochi, ochelari, barbat

În concluzie, migrenele oculare pot apărea ca urmare a mai multor cauze, care pot fi stabilite sau analizate prin intermediul unor investigații de specialitate. În cazul în care observi o recurență a acestor episoade, mergi la medicul oftalmolog și, astfel, vei putea afla dacă există motive de îngrijorare. Tot ce contează este să pui sănătatea pe primul loc, să mergi la consultații periodice, care să te asigure că totul este în regulă. Ai grijă de tine și de sănătatea ta! 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI