A- A+
Deși problemele oculare pot fi corijate datorită utilizării lentilelor de contact sau a ochelarilor de vedere, există multe persoane care preferă să le vindece cu ajutorul operației cu laser. Recuperarea după operația la ochi influențează durata și chiar rezultatul vindecării.
Cuprins
Recuperarea după operația la ochi este importantă mai ales în primele 24 de ore, astfel încât restabilirea acuității vizuale să fie garantată. În acest interval este indicat ca pacientul să evite folosirea dispozitivelor cu lumină albastră, cititul sau orice altă activitate care solicită ochii. Operația cu laser la ochi reprezintă o soluție de corectare a vederii în cazul pacienților diagnosticați cu miopie, hipermetropie sau astigmatism.
După ce pacientul își revine din anestezie, acesta poate resimți durere, senzația de corp străin, lăcrimare excesivă, iritare, senzația de ochi uscați, vedere încețoșată, fotofobie sau arsură la nivel ocular pentru care medicul îi va prescrie analgezice. Toate acestea sunt normale în etapa de recuperare după operație la ochi. Este bine să iei în considerare programarea unei consultații oftalmologice pentru adulți sau a unei consultații oftalmologice pentru copii în cazurile în care există următoarele situații:
După realizarea operației cu laser, recuperarea continuă la domiciliul pacientului. Acesta este sfătuit să respecte cu rigurozitate sfaturile specialistului referitoare la procesul de protejare a ochilor operați. Aceste sugestii variază în funcție de cazul pacientului, dar există și câteva reguli general valabile care încurajează purtarea ochelarilor de soare, evitarea mediilor unde se fumează și a piscinelor, renunțarea temporară la aplicarea loțiunilor sau produselor de machiaj, evitarea atingerii ochiului vulnerabil, folosirea lacrimilor artificiale și a calmantelor.
Recuperarea cu succes în urma operației cu laser la ochi oferă o serie de riscuri, dar și beneficii optime pentru confortul vizual și psihic al persoanei în cauză. În primul rând este redusă semnificativ dependența de lentile sau ochelari de vedere. Ulterior, vederea îmbunătățită crește calitatea vieții și eficiența în derularea activităților zilnice.
Cu toate acestea, operația cu laser la ochi presupune câteva riscuri despre care este bine să te informezi pentru a ști la ce să te aștepți. În cele mai multe cazuri, pacienții operați reclamă prezența unor halouri, dificultatea vederii pe timp de noapte, umflarea corneei, uscăciune locală, vedere fluctuantă sau apariția infecțiilor. Este esențial să discuți cu specialistul și să soliciți informații privitoare la ceea ce implică operația cu laser la ochi.
În general, odihna de calitate și urmarea planului de tratament personalizat cresc șansele de reușită în privința procesului de vindecare, diminuând potențialele complicații. Odihna este vitală pentru recuperarea ochilor încă vulnerabili după operație.
Este foarte posibil să resimți nevoia de a scărpina zona ochiului sau de a masa locul respectiv unde există durere. Acest lucru este total contraindicat, în schimb poți solicita picături sau analgezice ușoare, fără prescripție medicală pentru eliberarea disconfortului. Deși operația cu laser la ochi se bazează pe un proces de recuperare destul de rapid, există cazuri în care durata poate fi mai scurtă sau mai lungă, prin raportare la situația individuală a pacienților.
Din acest motiv, medicul te poate sfătui să optezi pentru mijloace de transport alternative, să îți rezervi câteva zile de repaus de la locul de muncă pentru a evita solicitarea ochiului și să dormi cu plasturele de protecție pentru a evita atingerea ochilor în somn. Mai mult, după finalizarea operației cu laser la ochi, evitarea saunelor, precum și încetarea temporară a activităților sportive sunt recomandate în vederea accelerării etapei de vindecare.
Pentru evaluarea potențialelor riscuri asociate operației cu laser la ochi, medicul va recomanda un control post-operator în primele 2 zile. Atunci, specialistul evaluează stadiul în care se află ochiul operat și în funcție de evoluția sa în procesul de recuperare ar putea prescrie picături pentru lubrifiere sau prevenirea riscurilor de infecție.
În concluzie, operația cu laser la ochi reprezintă o alternativă confortabilă și cu rezultate de lungă durată pentru sănătatea ochilor. Timpul de recuperare este rapid dacă sunt aplicate regulile post-operatorii, iar pacienții își pot relua activitățile cotidiene la câteva zile. Colaborarea apropiată cu medicul este crucială atât înaintea intervenției, cât și în etapa dedicată vindecării pentru a diminua riscurile oricărei complicații.
Sursa foto: unsplash.com
Referințe:
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.