A- A+
Retinoblastomul este cea mai frecventă tumoră malignă primară intraoculară a copilăriei şi a doua ca frecvenţă între tumorile maligne oculare, după melanomul malign coroidian.
Altfel spus, retinoblastomul la copii este un tip de cancer care apare la nivelul ochiului, în porțiunea numită retină. Retina reprezintă un strat subțire de țesut nervos care acoperă partea din spate a ochiului și permite ochiului să vadă. De obicei, retinoblastomul este unilateral, respectiv apare la nivelul unui singur ochi.
Retinoblastomul poate fi de asemenea prezent la nivelul ambilor ochi și se numește în acest caz bilateral. Dacă se răspândește, poate ajunge la nodulii limfatici, oase sau măduva osoasă, iar, rareori, la nivelul sistemului nervos central.
Datele statistice arată că afecțiunea apare la 1/20000 de nou-născuţi. Aproximativ 90% din cazuri sunt diagnosticate la copii sub 3 ani. Retinoblastomul este responsabil pentru 5% dintre cazurile de orbire la copii, afirmă specialiștii.
Retinoblastomul apare când există o schimbare sau o mutație într-o anumită genă din ADN-ul copilului.
Copiii cu retinoblastom pot prezenta simptome diferite sau pot să fie asimptomatici, mai ales în stadiul incipient al bolii.
Iată ce simptome pot fi însă prezente:
Există forme sporadice şi forme ereditare ale retinoblastomului. Formele sporadice apar în 60% din cazuri. Tumorile iau naştere ca urmare a unei mutaţii somatice într-o singură celulă retiniană. Dar în aceste cazuri boala nu este transmisă descendenților. Formele ereditare apar în 40% din cazuri, dar numai 6% au istoric familial pozitiv de retinoblastom, ne-a explicat dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog.
Specialista a mai spus și că tuturor pacienţilor cu retinoblastom şi părinţilor lor ar ar trebui să li se facă analize citogenetice pentru a determina riscul susceptibilităţii ereditare pentru boală.
În ce constă diagnosticul:
Diagnosticarea începe cu un examen fizic și cu analiza istoricului familial. Procedurile de diagnostic includ:
Este important ca după aceste investigații să se analizeze extinderea afecțiunii în afara ochiului, adică dacă există metastaze.
În literatura medicală, sunt 4 stadii ale retinoblastomului sunt:
Stadiul I – tumora este limitată la retină;
Stadiul II – tumora se limitează la globul ocular;
Stadiul III – cancerul s-a răspândit în zone din jurul ochiului;
Stadiul IV – cancerul s-a răspândit prin nervul optic la nivelul creierului sau prin sânge până la țesuturile moi, os sau ganglionii limfatici.
În ce constă tratamentul:
Întotdeauna tratamentul va ține cont de stadiul tumorii. Printre principalele opțiuni de tratament se regăsesc: intervenția chiurgicală, chimioterapia, radioterapia.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: ce este retinoblastomul diagnosticul oftalmologic al retinoblastomului retinoblastom tratament retinoblastom