fbpx
×

Spitalul de Oftalmologie Infosan realizează operații de cataractă pentru adulți, în regim CASMB. Pentru mai multe detalii, sunați-ne la 021.211.4067

Operatie cataractă congenitală I Preturi si informatii

A- A+

Operarie cataracta congenitala

Spitalul Infosan este Centru de excelență al cataractei adultului și al cataractei congenitale.

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului – pierderea transparenţei lentilei ochiului.

La adulţi, pe măsură ce cataracta avansează – lentila devine din ce în ce mai opacă-, pacientul sesizează o scădere a vederii.

Cum vede un pacient cu cataractă

Mișcați bara pentru a vedea diferențele dintre vederea normală și vederea afectată

vedere-cataracta-congenitala-1
vedere-cataracta-congenitala-2

Știu că bunicul meu a avut cataractă. Cataracta poate să apară și la copii?

La copil opacifierea cristalinului poate fi prezentă de la naştere – cataractă congenitală –  sau poate să apară în contextul unui traumatism – cataracta traumatică. Atenție! Aproximativ 40% din cataractele copilului mare apar ca urmare a unui traumatism ocular sau periocular (în jurul ochiului).

Apariţia cataractei la naştere sau în primii ani de viaţă are consecinţe importante asupra dezvoltării vederii, intrucât sistemul vizual al copilului mic este încă imatur. O vedere neclară datorată cataractei duce la o transmitere neadecvată  a stimulului vizual către retină şi ulterior prin nervii optici către creier. Dacă un ochi vede bine, iar celălalt neclar, creierul ignoră (neutralizează) imaginea neclară, iar vederea ochiului respectiv nu se dezvoltă corespunzător. Neutilizarea ochiului cu cataractă poate duce la lenevirea lui (ambliopie), care este greu de recuperat când cataracta nu este înlăturată la timp prin operaţie.

De ce apare cataracta congenitală?

Aproximativ 50% dintre cazurile cu cataractă congenitală apar datorită unei mutaţii genetice. În prezent au fost identificate mai mult de 25 gene implicate în apariţia cataractei congenitale.

Cataracta congenitală poate să fie:

Când există suspiciunea de cataractă congenitală la sugar sau copilul mic?

De multe ori părinţii sau medicul neonatolog/pediatru observă la naştere pupila albă. Acesta este semnul cel mai uşor de recunoscut atunci când lentila ochiului (cristalinul) este opacifiată total. Există însă opacităţi ale cristalinului situate posterior (așa cum este cataracta polară posterioară sau subcapsulară posterioară, ori lenticonusul posterior) care nu sunt vizibile “cu ochiul liber”. Acestea pot fi diagnosticate în urma unui examen complet, efectuat de către medicul oftalmopediatru, după dilatarea pupilei cu picături.

Există cazuri de cataractă congenitală în familie? Atunci sugarul trebuie examinat cât mai devreme, ideal e ca imediat după naștere.

Mama a avut o boală infectocontagioasă în timpul sarcinii? Mergeți cu sugarul de urgență la medic, cel mai bine imediat după naștere.

Observați o modificare a reflexului roşu pupilar (la fotografiile cu bliț pupilele roșii apar diferit, asimetric)? Și în acest caz trebuie să mergeți la control!

La sugarul mai mare, născut la termen, dacă nu sunt cazuri în familie de cataractă congenitală, însă mama observă că cel mic nu fixează şi nu urmăreşte obiectele din jur, la vârsta de 3 luni trebuie să meargă la o examinare oftalmologică de urgentă. De asemenea, dacă mama observă că ochii sugarului “tremură”, adică au un joc anormal (nistagmus) după vârsta de 2 luni, trebuie să ducă sugarul cât de repede la o examinare oftalmologică

Nu în ultimul rând, dacă mama observă că sugarului sau copilului mai mare îi fuge constant un ochi sau copilul închide un ochi la lumină puternică trebuie să meargă de urgență la medicul specialist oftalmopediatru.

Când trebuie operată cataracta congenitală?

Nu toate cataractele congenitale trebuie operate.

Atenție! Intervenţia chirurgicală de cataractă nu trebuie efectuată sub vârstă de 2 luni, întrucât poate fi asociată cu complicaţii severe. Mai exact cu creşterea tensiunii intraoculare (glaucom) sau inflamaţie severă a ochiului, inflamație greu de tratat.

Marea majoritate a specialiştilor în chirurgia cataractei congenitale susţin că operaţia trebuie efectuată între 3 şi 4 luni de viaţă. Este important să stabilești  momentul optim al intervenţiei chirurgicale, în cazul copilului tău, cu chirurgul oftalmopediatru specializat în chirurgia cataractei copilului.

Ce se întămplă dacă nu operez copilul, atunci când medicul mi-a indicat?

Fără o intervenţie chirurgicală la momentul oportun indicat de medic, cataracta congenitală duce la dezvoltarea ambliopiei, la incapacitatea de a fixa obiectele, la apariţia nistagmusului (“tremurul ochilor”), a strabismului (fuga ochilor). Astfel de probleme pot avea un impact negativ asupra abilităţii de învăţare a copilului, asupra personalităţii, afectând negativ întreaga viaţă a acestuia. Prin urmare, asigură-te că micuţul tău este examinat cât mai devreme după naştere, apoi urmărit la intervale regulate.

În ce constă operaţia de cataractă la copii? Este la fel de rapidă şi simplă ca la adulţi?

Prin operaţia de cataractă congenitală sau traumatică, chirurgul îndepărtează prin nişte incizii foarte mici, de 1-2 mm, lentila ochiului opacifiată şi o înlocuieşte cu un cristalin artificial. Tehnica este asemănătoare cu aceea practicată la adulţi, însă la copil, fiind structurile mai elastice şi globul ocular mai mic, operaţia are un grad de dificultate mai mare. La sfârşitul operaţiei, spre deosebire de adulţi, deşi inciziile sunt foarte mici, ele trebuie suturate cu nişte fire care vor trebui înlăturate ulterior după o lună de la operaţie.

La copii, operația se efectuează sub anestezie generală. De aceea, intervenţia trebuie efectuată doar în centre echipate complet pentru aceste proceduri şi care pot asigura urmărirea intraoperatorie și postoperatorie adecvată vârstei copilului.

Cum restabilim vederea copilului după operaţia de cataractă congenitală?

Prin operație se îndepărtează cataracta și se face corecţia vederii cu ajutorul unui cristalin artificial. Extrem de rar, când implantarea cristalinului artificial nu este posibilă, noi optăm pentru corecţia vederii cu lentile de contact.

Copilul va purta ochelari după operaţia de cataractă congenitală?

Da! În toate cazurile operate este nevoie de ochelari. Dar cum ochii copilului sunt în creştere şi dioptriile scad, chirurgul calculează valoarea dioptrică a cristalinului artificial introdus în ochi astfel încât în jurul vârstei de 7-8 ani copilul să ajungă la o dioptrie mică. Astfel, sugarii şi copiii mici vor trebui să poarte ochelari, care vor scădea treptat pe masură ce copilul creşte. Poate fi necesară modificarea dioprtiilor ochelarilor la fiecare 3-6 luni.

Dacă s-a instalat ampliopa se va practica acoperirea (ocluzia) ochiului cu acuitate vizuală mai bună în vederea reeducării ochiului mai slab, ambliop, să vadă.

Cataracta traumatică la copil:

Acest diagnostic necesită o intervenţie chirurgicală cât mai rapidă.

Îmbunătăţirea acuităţii vizuale postoperator cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact.

În cazul copiilor cu vârstă până la 5-6 ani, ocluzia ochiului bun în vederea reeducării ochiului slab, operat, după un regim de ocluzie stabilit de medicul oftalmopediatru.

Disciplina riguroasă a părinților pe întreagă perioada de dezvoltare a vederii copilului este esențială pentru obținerea rezultatului optim. Fără corecţia vederii cu ochelari şi fără practicarea ocluziei recomandate de medicul oftalmopediatru, și fără efectuarea controalelor la intervale regulate, până la vârsta de 12-14 ani, copiii operaţi de cataractă vor avea o vedere slabă. Atenție! Chiar dacă operaţia este impecabilă. Iar aceste asăecte vor duce la o întârziere în dezvoltarea neuropsihică şi motorie a copilului.

Cât de des apare cataracta secundară?

După operaţia de cataractă a copilului, cataracta secundară (opacifierea capsulei posterioare a cristalinului) apare în 100% din cazuri, uneori la câteva luni de la operaţie, mai rar peste ani. Pentru restabilirea vederii, cataracta secundară va fi înlăturată printr-o nouă operaţie cu ajutorul unui aparat special, vitreotom sau la copilul mare prin tratament laser, fără operaţie (capsulotomie laser Yag- Nd).

În consecinţă, tratamentul cataractei congenitale și a copilului, precum şi urmărirea cazurilor operate sunt extrem de complexe şi trebuie făcute doar în centre specializate și dotate cu aparatura necesară.

Prețuri operații cataractă

Operație Preț (lei) *
Operații de cataractă congenitală realizată prin tehnica BILL (bag-in-the lens) cu implant Morcher, sub anestezie generală 8800 – 10800 lei
cataractă congenitală / traumatică (sub anestezie generală) 6500 lei
cataractă secundară (sub anestezie generală) 5400 lei

*Prețurile pot suferi modificări in functie de complexitatea cazurilor.

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM