fbpx
×

Spitalul de Oftalmologie Infosan realizează operații de cataractă pentru adulți, în regim CASMB. Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne sunați.

Strabism

A- A+

operatie strabism

Dezalinierea axelor oculare poartă numele de strabism. Sau popular spus, ochii nu se orientează simultan în aceeaşi direcţie. Rezolvarea acestei afecţiuni necesită la copii un tratament complex și de lungă durată. La adulți rezolvarea fiind numai chirurgicală.

Cauzele strabismului sunt:

Devierea unui ochi nu este o banală modificare estetică, cauzele fiind multiple: vicii de refracţie necorectate, leziuni ale fundului de ochi, traumatisme, pareze ale muşchilor, afecțiuni neurologice, etc.

Cum se stabilește diagnosticul:

Iniţial trebuie efectuată o examinare completă: determinarea acuităţii vizuale a ambilor ochi, a viciilor de refracţie (nevoia de ochelari), măsurarea cu ajutorul prismelor a unghiului de deviaţie strabică la distanţă și la aproape, uneori şi la privirea în sus, în jos sau lateral, examinarea polului anterior și posterior.

De asemenea, se verifică cu ajutorul unor teste speciale prezenţa sau absenţa vederii binoculare (simultană cu ambii ochi) și a vederii stereoscopice (în spaţiu). Sunt diferențiate astfel strabismele adevărate de cazurile de fals strabism în care axele oculare sunt perfect paralele. Practic aspectul aparent de strabism este dat de asimetria pliului palpebral și baza largă a nasului, frecvente le sugari.

Cum vede un pacient cu strabism

Miscati bara pentru a vedea diferentele dintre vederea normala si vederea afectata

vedere-strabism-normala
vedere-strabism-normala

Cum te putem ajuta

În ce constă tratamentul:

La copii, tratamentul începe în marea majoritate a cazurilor cu prescrierea de ochelari, mai ales dacă este vorba de un viciu de refracţie necorectat, asociat cu ambliopie (ochi leneş).  Se acoperă ochiului sănătos, scopul fiind acela de a-l forța pe pe cel slab să vadă. Atenție! Dacă în urmă acestor tratamente, deviaţia oculară nu se corectează, este nevoie de intervenţie chirurgicală, care se efectuează sub anestezie generală sau locală.

Există și forme de strabism care nu se ameliorează cu ochelari, în aceste situații fiind necesară direct operația. De exemplu strabismul restrictiv – sindromul Duane, strabismul convergent congenital cu unghi mare sau paralizii musculare.

La adulți, testul cu prisme trebuie efectuat întotdeauna preoperator, deoarece exclude riscul vederii duble ce poate apărea după operație.

Tehnica operatorie constă în slăbirea (prin retropoziţie) asociată sau nu cu întărirea (prin rezecţie) a unor muşchi oculari.

Operaţia se adresează doar deviaţiei globilor oculari şi nu are ca scop îmbunătaţirea vederii. Se poate interveni la unul sau la ambii ochi, iar în caz de reintervenţie ar trebui cunoscute tehnicile chirurgicale efectuate anterior.

Uneori pot fi necesare mai multe operaţii pentru a se ajunge la realinierea ochilor. Dar acest lucru nu înseamnă un eşec al primei intervenţii chirurgicale – este cazul  deviaţiilor mari sau al reintervențiilor. Postoperator, ochiul operat va fi pansat până a doua zi, când se va începe tratamentul local care va dura o lună. În cadrul evoluţiei obişnuite postoperatorii poate să apară jenă locală trecătoare cu ochi roşu, lăcrimos, vederea poate fi înceţoşată sau dublă, dar acestea dispar în câteva zile.

Complicaţiile operaţiei sunt rare și tratabile:

Rețineți:

Operația de strabism nu îmbunătățește vederea!

Ce ne dorim noi?

Rezolvarea strabismelor înainte de a fi necesară intervenția chirurgicală. O singură intervenție pentru rezolvarea fiecărui caz de strabism operat.

Preturi operatii strabism

Operatie Pret (euro)
Sub anestezie generală (1-4 muschi) 1200-1500 Euro
Sub anestezie locală (1-4 muschi) 1000-1400 Euro
Reintervenții strabism sub anestezie locală 1300-1800 euro
Reintervenţii strabism sub anestezie generală 1500-2000 euro
PROGRAMEAZĂ-TE ACUM