A- A+
Somnul, deși pare un proces simplu, înseamnă mult mai mult decât a te pune în pat și a închide ochii. Este o activitate complexă, ce implică mai multe etape și care este responsabilă pentru bunăstarea întregului tău organism. Somnul REM este una dintre cele mai importante și interesante etape, iar în următorul articol vei putea afla tot ce ai nevoie să știi despre el.
Cuprins
Deși oamenii de știință nu au reușit să găsească o definiție concisă până acum, putem spune că somnul este procesul sau activitatea ce stă la baza funcționării optime a organismului și corpului nostru. Pe toată perioada acestuia, corpul nostru trece prin mai multe schimbări, fiind totodată momentul în care atât celulele cât și oasele se regenerează.
Așa cum spuneam anterior, somnul este o activitate mult mai complexă, acesta fiind împărțit în 4 etape repetitive cu durate diferite:
Majoritatea oamenilor adulți au între 4-6 cicluri de somn pe noapte, iar durata fiecărei etape poate diferi în funcție de vârstă, dietă și probleme medicale.
Somnul REM este una dintre cele 4 etape ale somnului, ce apare pentru prima dată la aproximativ 90 de minute după ce ai adormit și reprezintă perioada în care au loc majoritatea viselor. Dacă te-ai trezit vreodată direct dintr-un vis, iar pe lângă starea de confuzie pe care o aveai, puteai să îți amintești clar visul, atunci trebuie să știi că aceea este etapa de somn REM.
Etapa de somn REM este începută datorită unor semnale transmise dintr-o zonă situată la baza creierului, către partea dreaptă a creierului, numită talamus, care le transmite către cortexul cerebral. Din aceeași zonă inițială sunt transmise semnale către coloana vertebrală, ce sunt responsabile pentru paralizia temporară a membrelor. Această paralizie este necesară, deoarece activitatea neuronală fiind mult mai dinamică, există șansa să acționezi în vis, ceea ce nu ar trebui să se întâmple. Totuși, există și persoane ce suferă de tulburare de comportament în somnul rem, datorită faptului că paralizia a fost întreruptă.
Pe parcursul acestei etape, corpul și creierul trec prin diverse schimbări, cum ar fi:
Una din schimbările ce se petrec pe parcursul somnului REM este mișcarea rapidă a ochilor, de unde îi vine și numele (engl. Rapid Eye Movement). De-a lungul timpului, oamenii de știință au încercat să găsească motivul pentru care ochii au acest comportament atunci când dormi, iar rezultatul tuturor cercetărilor a fost același. Un studiu făcut în 2010, a demonstrat că pe parcursul somnului REM, ochii au aceeși mișcare ca atunci când ne este prezentată o imagine nouă, pe care nu am mai văzut-o niciodată. Singura diferență dintre cele două situații este că atunci când dormi, ochii au această mișcare în scopul de a ajuta cu memorarea experiențelor de pe timpul zilei, iar în a doua situație, cu procesarea imaginei vizuale pe care o văd. Totodată, anumiți oameni de știință sunt de părere că mișcarea ochilor este responsabilă de schimbarea secvențelor sau a momentelor din visele noastre.
Chiar dacă durata inițială a etapei REM este de aproximativ 10 minute, aceasta crește cu fiecare ciclu de somn, până la 60 de minute. Totodată, această etapă a somnului poate fi foarte ușor influențată de stilul de viață, nivelul de stres și dietă. Spre exemplu, bebelușii petrec aproape 50% din somnul total în etapa REM, pe când adulții experimentează doar 20% de somn REM dintr-un ciclu total.
Fiecare etapă a somnului are un rol în ciclul total de somn, deoarece este responsabilă de anumite părți ale corpului și organismului. Având în vedere că în etapa de somn REM apar majoritatea viselor, aceasta poartă un rol important în întărirea memoriei, a procesării emoțiilor și dezvoltării sănătoase a creierului.
Consolidarea memoriei depinde foarte mult de somnul REM, deoarece în această etapă a somnului, creierul procesează toate lucrurile pe care le-ai învățat în acea zi, sortând informațiile utile de cele inutile, pe care alege să le șteargă. În același timp, memoria poate fi influențată și de a treia etapă de somn, dar într-un procent mult mai mic.
Somnul REM are o importanță foarte mare în dezvoltarea sănătoasă a creierului, mai ales pentru că bebelușii își petrec majoritatea ciclului de somn în această etapă. De aceea, copii mici au nevoie de cât mai multe ore de somn pentru a putea trece prin cât mai multe etape REM, pe când adulților le sunt necesare doar două ore de somn REM.
În concluzie, somnul REM este constant studiat de oamenii de știință, acest lucru demonstrându-i importanța. Astfel, asigură-te că dormi câte ore este necesar pe noapte, pentru a trece prin toate ciclurile și etapele somnului și a beneficia pe deplin de avantajele acestuia.
Sursa foto: unsplash.com, pexels.com.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.