fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Un ochi mai mare și unul mai mic. Ce anume cauzează asimetria ochilor și cum se poate trata?

ianuarie 8, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Atunci când vorbim despre corpul uman, asimetria este mult mai comună decât am crede. De fapt, majoritatea persoanelor au părți asimetrice ale corpului, iar ochii nu sunt o excepție. Deși acest aspect poate fi foarte evident pentru tine, persoanele din jurul tău nu vor observa o mică asimetrie, întrucât avem tendința de a uniformiza o imagine și, în fapt, asimetria arată foarte natural și este ceea ce ne individualizează. 

Totodată, există cazuri rare în care asimetria poate fi mult mai evidentă. Aceasta poate fi ereditară, ceea ce înseamnă că ai moștenit aceste gene de la membrii familiei. De asemenea, asimetria ochilor poate fi cauzată și de anumite afecțiuni care pot ridica sau nu alte probleme medicale. Iată ce trebuie să știi despre asimetria ochilor și ce poți face dacă te confrunți cu aceasta.

Care sunt cauzele ochilor asimetrici?

Genetică

De cele mai multe ori, asimetria ochilor are cauze ereditare. Acest lucru înseamnă că ai moștenit această diferență de la membrii familiei tale, însă, în acest caz, asimetria este inofensivă. De asemenea, în acest caz, asimetria poate fi mai intensă sau mai puțin vizibilă, în funcție de modul în care genele au fost moștenite. 

Enoftalmie

Enoftalmia este o afecțiune ce constă în modificarea spațiului aflat în spatele ochilor. Această modificare poate fi cauzată de accidentări, traumatisme și alte afecțiuni medicale și provoacă înfundarea globului ocular în interiorul orbitelor. Traumatismul este principala cauză a enoftalmiei. Majoritatea persoanelor nu se confruntă cu alte simptome, ci observă o modificare estetică a unui ochi prin micșorarea acestuia sau a pleoapei ușor căzute. 

Ptoza palpebrală

Această afecțiune este cauzată, în 75% din cazuri, de o leziune congenitală, însă poate fi și dobândită pe parcursul anilor. Aceasta se poate dezvolta individual sau poate fi asociată cu alte probleme medicale. Ptoza palpebrală afectează, de cele mai multe ori, persoanele în vârstă și este provocată de slăbirea sau detașarea mușchiului care susține pleoapa. Aceasta poate afecta un singur ochi sau poate fi prezentă bilateral. 

ochi caprui, ochiul uman, ochi mici

Exoftalmie

Exoftalmia este o afecțiune care provoacă un aspect proeminent al ochilor. Aceasta poate fi unilaterală sau bilaterală și cauzează inflamație la nivelul țesuturilor care înconjoară ochii, ceea ce îi face mult mai pronunțați. Afecțiunea poate fi însoțită de alte simptome, precum durere, febră, probleme de vedere și spasm al ochilor.

Dacă te-ai confruntat cu asimetria ochilor dintotdeauna, cauza cea mai probabilă este una genetică. Totodată, dacă simetria s-a dezvoltat în timp și într-o perioadă relativ scurtă, consultațiile oftalmologice pentru adulți sunt o necesitate. 

Asimetria ochilor poate dezvălui afecțiuni mult mai grave, precum:

Un ochi mai mare și unul mai mic la bebeluși și copii

ochi bebelusi, ochi albastri, bebelus

Precum în cazul adulților, copiii se pot confrunta cu asimetria ochilor din cauza factorilor genetici sau a celor externi. Indiferent de circumstanță, consultațiile oftalmologice pentru copii sunt esențiale. Numai acestea vor putea determina un diagnostic corect, un aspect foarte important în tratarea afecțiunilor asociate. Depistarea timpurie crește șansele de tratament și recuperare și reduce riscul de agravare. 

Ochi inegali în cazul copiilor. Principalele cauze

Iată care pot fi principalele cauze ale asimetriei ochilor în cazul celor mici:

Am un ochi mai mare și unul mai mic. Ce pot face?

ochi albasttri, ochi mari, ochi mici

Dacă asimetria nu este cauzată de o altă afecțiune care necesită terapie sau nu este atât de evidentă, tratamentul pentru asimetrie nu este indispensabil. Tratamentul asimetriei este, mai degrabă, o preferință de ordin estetic. Iată câteva metode care te pot ajuta!

Machiaj

Conturul ochilor este o metodă excelentă de a remedia aspectul asimetric al ochilor. Te poți concentra pe uniformizarea ochilor, în funcție de inegalitatea acestora. Cea mai bună parte este aceea că nu trebuie să suferi o anumită intervenție și este o metodă noninvazivă.

Lifting

Lifting-ul este o intervenție estetică ce presupune ridicarea sprâncenelor pentru un aspect mai tânăr și ami proaspăt al feței. Acesta poate fi benefic și în cazul asimetriei ochilor, în special dacă este vorba despre pleoape ușor căzute.

Blefaroplastie

Aceasta este o intervenție chirurgicală utilizată pentru a remedia asimetria ochilor. Procedura presupune îndepărtarea țesuturilor excesive care provoacă un aspect inegal al ochilor, precum țesut adipos, mușchi sau piele. 

Adesea, asimetria ochilor este inofensivă și este cauzată de factori genetici. Totuși, un consult de specialitate este recomandat pentru a determina cauza exactă și pentru a ajuta în diagnosticarea timpurie a unor posibile afecțiuni mai complexe. 

Surse medicale: 

healthline.com

medicalnewstoday.com

Sursa foto: unsplash.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI