A- A+
Sanatatea este ceva ce cautam cu totii sa pastram cat mai mult timp. Cu toate acestea, stilul de viata accelerat si stresul ne aduc, de multe ori, in fata unor probleme despre care nu stiam ca exista. Una dintre acestea este exoftalmia. In timp ce uneori este usor sa ne vindecam, alteori ne punem viata in pericol. In timp ce anumite afectiuni dispar de indata ce a disparut cauza, cu altele ne luptam mult timp dupa disparitia cauzei. Fiecare dintre aceste afectiuni ne provoaca un disconfort emotional intens care ajunge sa ne creeze tot felul de stari. Zicala pe care cu siguranta ai auzit-o de multe ori „Este mai ușor să tratezi decât să vindeci” este 100% adevarata si ar fi de ajutor sa o intelegem in profunzimea ei.
Daca vine vorba despre exoftalmie, acesta este un termen mai putin cunoscut. Afectiunea este, de multe ori, relationata cu probleme la nivelul tiroidei. Prin urmare, este un efect, o consecinta.
Cuprins
Exoftalmia – careia i se mai spune si proptoza – este proeminenta unui ochi sau chiar a ambilor ochi in fata, in afara orbitei. Termenul provine din greaca si inseamna „ochi bulbucati”. Aceasta apare din cauza faptului ca acel continut orbital din anatomia obisnuita a orbitei osoase creste prea mult. Acest lucru duce la impingerea in fata a globului ocular. Insa nu aceasta este cauza principala. Exista alte motive pentru care se declanseaza aceasta crestere. Si originea continutului orbital crescut depinde de acea cauza subadiacenta. Si in functie de cauza de baza, exoftalmia poate sa fie insotita de simptome sistemice. In unele cazuri de exoftalmie, muschii oculari mariti si faptul ca tesuturile adipoase se expandeaza provin din cauza ca se acumuleaza o cantitate anormal de mare de acid hialuronic in spatiul retro-orbitar. Mecanismul traumei si patogeneza bolii neoplazice sunt factori foarte importanti ce trebuie luati in considerare in cazul acestei afectiuni. Vederea este mult pusa in pericol. Ea poate fi perturbata daca nervul optic este comprimat. De aceea trebuie sa se actioneze cat mai repede.
Exoftalmia poate fi unilaterala, manifestandu-se la un singur ochi sau bilaterala.
Incidenta cu care exoftalmia apare se datoreaza cauzei principale. Exoftalmia unilaterala a fost mai mult asociata cu activitatea tirotoxica. In schimb, 90% dintre cazurile de pacienti cu exoftalmie bilaterala au fost asociate cu anomalii endocrine.
Studiile de specialitate au demonstrat faptul ca exista variatii intre genuri, dar si intre rase.
Evaluare si diagnostic pentru exoftalmie
Procesul de diagnosticare trebuie sa fie complex. Trebuie facuta o examinare generala a pacientului pentru a identifica sau elimina posibilitatea unei boli sistemice – leucemia, neoplasmul visceral – sau a oricarui semn de malignitate. Medicii trebuie sa examineze complex ochiul: evaluarea miscarilor extraoculare, acuitatea vizuala, evaluarea campului vizual, forma si dimensiunea pupilei si reflexele. De asemenea, trebuie efectuate in plus presiuni intraoculare si fundoscopie.
In prima faza, exoftalmia poate fi masurata cu ajutorul unui oftalmometru. Se masoara distanta de la varful corneei pana la punctul de mijloc al marginii anterioare a orbitei. Este important ca medicul sa fie la aceeasi inaltime cu pacientul. Partea alba a sclerei este, de regula, in partea inferioara a irisului in cazurile de exoftalmie.
Examinarea completa si complexa a exoftalmiei trebuie sa includa:
Pot fi incluse si tampoane nazale sau hemoculturi daca exista suspiciunea unei infectii severe precum celulita orbitala.
Pentru un diagnostic complet, examenul radiologic – CT sau RMN – nu trebuie sa lipseasca sub nicio forma. Sunt metode standard de o importanta extrem de crescuta pentru evaluarea orbitei sau a craniului – pentru cazurile de infectii severe, mai ales, dar si pentru cresterea in masa. Daca se face o tomografie cu emisie de pozitroni (PET), prin aceasta se pot identifica boli grave: limfom, leucemie, metastazele din cancer etc.
Un lucru absolut necesar ce trebuie facut este diagnosticul diferential. Bolile autoimune, inflamatorii, unele traumatisme sau boli neoplazice sunt cele mai frecvente diagnostice care trebuie luate in considerare atunci cand se face diagnosticul diferential. Acestea pot include
Prin urmare, pentru ca simptomele se pot suprapune cu cele ale altor afectiuni, poate fi necesara biopsia tisulara pentru un diagnostic exact.
In cazul aparitiei unor umflaturi sau edeme la nivelul ochilor, recomandarea este sa consulti medicul oftalmolog imediat. Detectarea precoce a cauzei principale in aparitia exoftalmiei este cruciala pentru rezolvarea problemei. In cazurile exoftlamiei care apare in urma unor probleme tiroidiene, aceasta poate persiata mai mult de 3 luni. Uneori, exoftalmia poate nu se retrage niciodata fara tratament. Pana la 5% dintre oamenii in aceasta situatie raman cu diplopie permanenta, lucru care incet, dar sigur, duce la degradarea vizuala permanenta.
Una dintre principalele cauze ale aparitiei exoftalmiei are legatura cu tiroida – boala oculara tiroidiana – boala Graves. Aceasta afecteaza 1 din 3 persoana care au o hiperactivitate la nivelul glandei tiroide. Este mult mai frecventa la femei decat la barbati si la persoanele care consuma tutun.
Boala Graves este o boala autoimuna. Asta inseamna faptul ca sistemul imunitar functioneaza deficitar si ataca tesutul sanatos al organismului, in loc de cel afectat de diferiti factori patogeni. Specific in cazul exoftalmiei cauzate de afectiuni ale tiroidei, sistemul imunitar ataca muschii si tesuturile adipoase din jurul ochiului si din spatele acestuia, cauzand umflarea.
Uneori, boala ochiului tiroidian poate afecta si persoanele cu o hipoactivitate a tiroidei si extrem de rar persoanele fara probleme de sanatate la nivelul tiroidei.
Exoftalmia poate aparea si din alte cauze, insa acestea sunt mult mai putin frecvente.
In cazuri foarte, foarte rare, exoftalmia poate aparea si in cazul nou nascutilor.
In functie de cauza subadiacenta a exoftalmiei, simptomele pot varia, insa este nevoie de investigatii si teste oftalmologice pentru depistarea exacta a afectiunii:
Diagnosticul se pune doar pe baza unei evaluari complexe. Simptomele secundare care pot aparea – intoleranta la caldura, pierderea in greutate, palpitatii – pot sustine un diagnostic de tireotoxicoza.
Pierderea in greutate fara o cauza identificata poate fi un semn de intrebare pentru formarea unor tumori sau a unor chisturi.
Felul in care debuteaza exoftalmia poate oferi o perspectiva asupra etiologiei. Un debut rapid poate insemna o boala inflamatorie, tumori maligne cu crestere accelerata sau fistula carotido-cavernoasa. Un debut gradual poate fi un semn al unei afectiuni benigne. Daca apare ca simptom durerea, atunci acest lucru poate indica o afectiune precum celulita orbitala.
Daca efectul – exoftalmia – este temporar, acest lucru poate trimite cu gandul la existenta unor varice orbitale.
In general, complicatiile aparute in cazul exoftalmiei tin de cauza principala. Avand in vedere faptul ca umflarea globului ocular face ca pleoapa superioara sa nu mai cuprinda in intregime corneea atunci cand se inchide, aceasta poate deveni uscata. O cornee uscata poate dezvolta usor keratopatie. Mai departe, aceasta se poate transforma in chemoza sau conjunctivita. Mai mult, pot aparea ulceratii pe cornee si se poate dezvolta keratita. Acestea ar fi complicatii suplimentare.
In rare cazuri apare diplopia – doar atunci cand pentru cauza principala nu se primeste tratament corespunzator si in timp scurt de la declansarea exoftalmiei.
Complicatii rare si severe sunt si keratoconjunctivita limbica superioara si atrofia optica. Cea din urma poate duce la pierderea vederii.
In mod evident, tratamentul trebuie sa vizeze cauza principala care a declansat exoftalmia, insa este de retinut faptul ca exoftalmia se poate vindeca. In cazurile de orbitopatie care se asociaza cu probleme ale tiroidei, managementul eficient al afectiunii va necesita o abordare interprofesionala intre oftalmologi si endocrinologi.
In cazul oricaror afectiuni medicale, mai serioase sau nu, pacientilor le trebuie facuta educatie cu privire la afectiunea de care sufera, cauze, tratament si complicatii. La fel stau lucrurile si pentru exoftalmie. Ei trebuie informati de faptul ca monitorizarea regulata si tratamentul alternativ le vor ameliora simptomele, insa nu vor trata cauza. Aceasta se trateaza cu o schema de tratament specifica – in functie de ceea ce se descopera. Toate strategiile alternative doar completeaza medicatia sau tratamentul chirurgical. Dar lubrifierea ochilor in mod regulat si implementarea planului de tratament exact asa cum a fost prescris de medicul oftalmolog vor ajuta la regresia cat mai rapida a afectiunii.
În concluzie, exoftalmia este o afectiune care poate ascunde un diagnostic ceva mai serios. Nu este o cauza, ci mai degraba un efect al unei alte afectiuni. Un consult oftalmologic in cazul aparitiei oricarui semn mentionat in acest articol, te poate ajuta in depistarea precoce a unei afectiuni serioase. Cu cat este depistata mai timpuriu, cu atat sunt sanse mai mari de vindecare si de diminuare a aparitiei complicatiilor. Asadar, alege sa crezi in ideea ca este mai usor sa previi decat sa tratezi si incepe sa ai grija de sanatatea ochilor tai.
Sursa foto: freepik.com.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.