fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Orbirea – care sunt cauzele care duc la pierderea vederii și cum poți să previi acest lucru

iulie 14, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

În momentul actual, la nivel global, sunt înregistrate miliarde de cazuri care prezintă o deficiență de vedere, fie ea parțială (de la apropiere sau de la distanță) sau totală. Deși poate părea greu de crezut, cel puțin jumătate din cazurile existente ar fi putut să prevină orbirea. Principala problemă care duce la orbire este necorectarea erorilor de refracție, printre care se numără miopia, astigmatismul, presbiopia și hipermetropia. Acestea nu sunt singurele cauze declanșatoare, așa cum vei putea vedea în continuare. Există o serie de boli care duc la pierderea vederii, și pe care e bine să știi cum să le abordezi pentru a diminua cât mai mult șansele de apariție.

Dacă vrei să afli care sunt cauzele care duc la pierderea vederii, ce tratamente sunt indicate și, cel mai important, cum poți să previi orbirea, citește articolul și vei găsi răspunsurile la întrebările tale.

Cum se manifestă orbirea la adulți și copii?

Dacă până acum ai asociat termenul de orbire cu pierderea totală a vederii, chiar incapacitatea de a vedea până și lumina, trebuie să știi că orbirea reprezintă, de fapt, orice formă care implică pierderea vederii, pornind de la oricare intensitate: vedere încețoșată sau tulbure, o vedere mai redusă în timpul nopții, puncte negre, mergând până la orbirea totală, așa cum vom observa ulterior. Totodată, orbirea se poate manifesta în cazul ambilor ochi, sau doar a unuia dintre ei.

Dacă te confrunți cu o pierdere parțială a vederii, este posibil să ai unul dintre aceste simptome de orbire: vedere tulbure, incapacitatea de a distinge formele, vederea în tunel (scăderea vederii periferice), o vedere mai slabă pe timp de noapte, sau chiar distingerea doar a unor umbre.

În cazul bebelușilor și a copiilor cu vârsta mică, lucrurile stau diferit. Chiar dacă sistemul lor vizual se formează încă din uter, acesta nu este complet până la vârsta de 2 ani, iar pentru că celor mici le este greu sau aproape imposibil să manifeste ceea ce văd, există câteva repere cu ajutorul cărora îți poți da seama dacă copilul tău suferă de orbire. În primul rând, începând cu săptămâna 6, și până la săptămâna 8, bebelușul trebuie să poată fixa cu privirea un anumit obiect, și să îi urmărească mișcarea. Poți încerca acest test cu un carusel muzical sau o jucărie. Ulterior, până la 4 luni, privirea lui trebuie să fie aliniată (fără ca unul dintre ochi să fie îndreptați spre interior sau exterior). Alte indicii care te pot trimite la un consult oftalmologic pentru bebeluși sunt: sensibilitatea la lumină, frecarea constantă la ochi, lăcrimare și focalizare slabă, precum și roșeața cronică a ochilor, sau în cazul orbirii complete: peliculă albă aflată pe pupilă.

Care sunt cauzele care duc la orbire?

Principalele cauze de orbire sunt cataracta, erorile de refracție necorectate, glaucomul și retinopatia diabetică. Ești curios câte persoane afectează fiecare din această boală de ochi care duce la orbire? Ei bine, cataracta este considerată cea mai mare cauză care duce la orbire, cauzând pierderea vederii la aproximativ 100 de milioane de oameni. Tot statisticile arată că peste 70% dintre cei afectați au o vârstă înaintată, iar cele mai afectate sunt femeile (aproximativ 1,7% din totalul lor suferă de această boală), pe când bărbații înregistrează un procent mai mic (1,4%). Așa cum am spus, principala cauză a cataractei este îmbătrânirea, deși există cazuri rare când bebelușii se pot naște cu această boală, sau poate apărea ulterior, în urma unui traumatism. Aceasta poate să fie tratată cu ajutorul unei intervenții chirurgicale.

Eroarea de refracție necorectată duce la pierderea vederii în cele mai multe cazuri, însă aceasta poate să fie tratată cu ușurință prin utilizarea ochelarilor de vedere, a lentilelor de contact sau chiar prin intervenție chirurgicală. În acest caz, vorbim despre deficiențe ale vederii de aproape, sau de la distanță, precum hipermetropia, astigmatismul și miopia. Aceasta din urmă este boala de ochi cea mai des tratată, în special cu ajutorul ochelarilor de vedere.

Glaucomul încorporează mai multe afecțiuni care sunt caracterizate de afectarea nervului optic și pierderea câmpului vizual. Cele mai des întâlnite forme ale acestei boli sunt glaucomul primar cu unghi deschis și glaucomul primar cu unghi închis. Factorii de risc în acest caz sunt presiunea intraoculară ridicată, înaintarea în vârstă, etnia și factorul genetic (dacă boala a mai fost prezentă în rândul membrilor familiei tale în trecut). Deși tratamentele existente (medicamente sau intervenții chirurgicale sau cu laser) nu pot să restabilească privirea pierdută, acestea pot menține în parametrii convenabili funcția vizuală rămasă.

O altă boală de ochi care duce la orbire este retinopatia diabetică, care, așa cum sugerează și numele, este un efect al diabetului, afectând de obicei ambii ochi și conducând la orbire, dacă nu este tratată corespunzător. Principalii factori de risc în acest caz este glicemia necontrolată, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, sau sarcina.

Milioane de oameni suferă de alte boli care pot produce orbirea temporară sau orbirea bruscă. Acestea sunt mai puțin întâlnite, fiind cauzate de boli tropicale, așa cum este oncocercoza, opacitatea corneei sau înaintarea în vârstă. 

orbirea

 Tipurile de orbire și tratamentul adecvat pentru acestea

Orbirea se poate clasifica din mai multe perspective. Există orbirea noctură, denumită în termeni medicali nictalopie, daltonismul, boală care face parte din aceeași sferă a orbirii, și fotokeratita (”orbirea zăpezii”). Din perspectiva gravității, există orbire absolută și așa-zisa orbire socială. Dacă ne raportăm la momentul apariției, atunci putem clasifica orbirea ca fiind congenitală sau dobândită, iar aceasta din urmă poate să fie la rândul ei: orbire temporară sau definitivă. Vrei să afli în ce circumstanțe apare orbirea temporară și orbirea definitivă, dar și ce poate duce la pierderea vederii brusc? Află în continuare.

Pierderea temporară a vederii

Pierderea vederii temporar este cunoscută în termeni medicali drept amaurosis fugax, și se manifestă, în cele mai multe cazuri, la un singur ochi, care durează de la câteva secunde, până la minute. Dacă te confrunți cu o pierderea vederii brusc, pentru câteva minute, trebuie să știi că ea poate ascunde afecțiuni grave, iar o vizită la medic este necesară, chiar în regim de urgență.

Principalele cauze ale acestei afecțiuni sunt reducerea fluxului de sânge către ochi, diabetul hipertensiunea arterială, fumatul, colesterolul ridicat sau alte probleme localizate la nivelul vaselor de sânge din zona gâtului. Migrenele pot provoca și ele orbire bruscă, precum și glaucomul acut cu unghi închis, despre care am discutat anterior, care provoacă o presiune crescută brusc la unul dintre ochi. Chiar dacă nu vei simți durere în zona ochiului afectat, trebuie să știi că pierderea bruscă a vederii se poate caracteriza și prin încețoșare, sau apariția unor umbre și pete negre.

Pentru a afla care este exact problema și dacă simptomele tale ascund o afecțiune mai gravă, este necesar să te prezinți la un consult oftalmologic. Specialistul tău va examina ochiul, îți va pune întrebări cu privire la stările prin care ai trecut și, dacă este nevoie, se vor efectua investigații și teste suplimentare: analize de sânge, tomografie computerizată, ultrasonografie, ecocardiogramă sau RMN. Toate acestea vor analiza vasele de sânge, pentru a vedea dacă există blocaje, care este nivelul de pompare a sângelui, precum și imagini detaliate ale creierului. Aceste teste nu trebuie să te sperie, fiind mult mai ușor să tratezi pierderea bruscă a vederii în stadiu incipient. Medicul îți poate prescrie diverse medicamente pentru prevenirea cheagurilor de sânge, sau pentru controlarea hipertensiunii arteriale, a colesterolului sau a diabetului. În cazul acestora este nevoie și de o dietă adecvată, care include pe lângă alimente, și renunțarea la tutun, în cazul fumătorilor. Intervenția chirurgicală este necesară doar într-un caz grav, atunci când există un blocaj sever al vaselor de sânge.

Orbirea totală

Orbirea totală se referă la cei care se confruntă cu o lipsă totală de percepție a luminii. Statisticile arată că doar 15% dintre persoanele care se confruntă cu pierderea vederii, suferă de orbire totală, în timp ce restul au un oarecare nivel de percepție al luminii. În acest caz, ambii ochi sunt afectați, și poate să apară de la naștere sau în orice alt moment, pe parcursul vieții. Dar care sunt cauzele orbirii totale? Vorbim despre o traumă sau un accident grav la nivelul ochiului, prin rănirea acestuia, dezlipirea completă de retină, glaucomul în stadiul terminal, o infecție internă a ochiului într-o formă severă, sau un accident cerebral.

AVC-ul (accidentul cerebral vascular) trebuie identificat cât mai rapid, iar acționarea trebuie să se facă în decurs de secunde, pentru că orice mică întârziere poate avea consecințe grave asupra bolnavului, inclusiv orbirea totală. Acesta are legătură tot cu vasele de sânge, producându-se atunci când o parte a creierului nu mai este alimentată corespunzător cu sânge. Printre semnele unui AVC se află și privirea încețoșată, paralizia feței, sau a mâinilor și picioarelor, și probleme de vorbire.

În cazul bebelușilor, puteți observa înainte de prima vizită la oftalmolog dacă se confruntă cu această problemă prin identificarea primelor simptome ale orbirii. Cel mic nu reacționează la o lumină puternică, nu urmărește obiectele și persoanele din jurul lui, iar pupilele par albe sau au un aspect tulbure. De obicei, acest lucru se observă în fotografii. 

boala de ochi care duce la orbire

Prevenirea orbirii

Deși pierderea vederii poate fi inversată prin intermediul tratamentelor și al operațiilor, este mult mai bine să iei măsuri care pot duce la prevenirea orbirii. Cea mai simplă modalitate pentru a face acest lucru este să te prezinți regulat în cabinetul oftalmologic pentru examinări regulate. Pentru bebeluși prima vizită se recomandă să aibă loc la vârsta de 6 luni, urmând cea de la 3 ani. Până la vârsta de 17 ani vizitele trebuie să fie o dată pe an, sau ori de câte ori simți o slăbire a vederii. La fel se va proceda și după această vârstă, respectându-se diagnosticul dat de către specialiști, și tratamentul aferent.

Pentru că diabetul este o cauză frecventă a orbirii, poți prevenii pierderea vederii prin controlarea alimentației, și mai ales a zahărului pe care îl consumi. O dietă bogată în fructe și legume îți va proteja corpul și va avea un efect benefic și asupra privirii tale. Probabil ai auzit că morcovul este benefic în acest caz, așa că nu ezita să îl consumi. Alimentele bogate în acizii grași omega 3 contribuie și ele la prevenirea orbirii, prin scăderea colesterolului și a hipertensiunii. Câteva surse naturale din care poți lua omega 3 sunt peștele și fructele de mare, în special somonul, spanacul și varza verde, nucile, dar și avocado, zmeură sau banane. Tot din această sferă a alimentației, este și păstrarea unei greutăți normale.

Unele boli care duc la orbire sunt ereditare, așa că este important să discuți cu familia ta despre acest lucru. Dacă știi că în istoricul vostru există probleme asociate orbirii, este bine să faci o vizită oftalmologului. Lumina puternică sau razele UV pot provoca probleme de vedere, dar pentru prevenție poți apela la ochelari speciali: ochelari de soare, ochelari pentru protecția ecranului, dacă petreci multe ore în fața calculatorului, sau ochelari de protecției, în cadrul locurilor de muncă care necesită acest lucru. Fumatul nu va avea un efect benefic nici asupra ochilor tăi, așa că este indicat să renunți la acest obicei nociv.

Un alt sfat pe care este bine să-l ai în vedere dacă îți dorești să previi orbirea, este odihnirea ochilor. Nu uita să clipești atunci când lucrezi pe calculator sau te focusezi asupra unui lucru. Există și o regulă de care poți ține cont: la fiecare 20 de minute încearcă să privești la depărtare pentru 20 de secunde. Chiar dacă pare banal, așa cum este recomandat ca la fiecare 30 de minute de stat pe scaun să ai o mică activitate fizică, aceste lucruri contribuie la sănătatea ta și a ochilor tăi. 

Așadar, acum că ai văzut ce înseamnă de fapt orbirea, care sunt cauzele acesteia, tratamentele necesare și bolile de ochi care pot duce la orbire, poți încerca să ai mai multă grijă de privirea ta, și chiar să încerci să previi cât de bine poți astfel de probleme. Nu uita că o vizită în cabinetul medicului oftalmolog o să te ajute să depistezi problemele cu care te confrunți, și vei înțelege metodele prin care poți ține sub control procesul de orbire. Ai grijă de tine, și de sănătatea ochilor tăi!

pierderea vederii brusc

 

Sursă foto: pexels.com 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI